I socialtjänsten finns ingen trollkarl från OZ

Läser att Hörby Kommun tar strid om 500 kr i matpengar som Förvaltningsdomstolen tilldömt att en hjälpsökande kvinna skulle ha. Striden kostar troligen Hörby Kommun några tiotusentals kronor alltså betydligt mer än den futtiga summa som går till kvinnans mat. Argumentet är enligt Hörby Kommun att kvinnan har för dyr lägenhet. I Fagersta är kommunen skyldig Kyrkans Friskola ca 20 miljoner exklusive ränta för att kommunen vägrat betala ut de pengar skolan hade rätt till. Hade kommunen betalat från början hade det handlat om några 100 000 kronor. Ett annat ärende handlar om Ida.  Socialstyrelsen ville att Fagersta kommun skulle betala till staten tills dess att kommunen uppfyller Fagerstabon Ida Lindbergs krav på att få leva i en teckenspråkig miljö, något som både förvaltnings- och kammarrätten fastslagit vid tidigare tillfällen. Kommunen är skyldig staten 350 000 kronor som man vägrar betala.

Jag blir alltid lika förvånad över hur sociala myndigheter tänker och agerar. Jag inser att Stockholm,  Göteborg, Malmö mfl agerar lika. Det var föresten i Malmö som man granskade bidragstagarnas kylskåp innan de fick matpengar. motivet var att hade man för dyr mat hemma behövdes inte matpengar. Tyvär är det sant vittnet återfinns i landets beslutandefunktion.

I Stockholm ifrågasätts om en bidragstagare har rätt till matkasse från mamman. En utredning startades då hen valde att försöka betala räkningar istället för att äta. Mamman bidrog med lite mat vilket socialtjänsten i Farsta hade svårt att acceptera. Men eftersom det fanns ett tidigare missbruk med i bilden, fick man ge sig och nu har hen lärt sig att man ska ljuga av bara den för socialnämnden. Eller åtminstone förtiga hela sanningen.

I ett fall anmärktes på att bidragstagare hade för fina kläder, kläder som inte bidragspengarna räckte till. Inom socialtjänsten tycks man tro att de om söker hjälp levt på gatan eller i slummen och saknar referenser i ett socialt liv.

Jag såg Glada Hudikteatern och deras uppsättning Trollkarlen från OZ. Den talade om alla människors lika värde, och att vi alla har förmågor som är bra bara vi tillåts lita på dem och tro på oss själva.Vi är lika men olika. Socialtjänsten borde ha Trollkarlen från OZ som lärostycke – om de förstår vad det handlar om. Ett uttryck som användes i föreställningen var försäkringskassan (försäkringskassan) jag gillar det liksom social otjänst, för det är där vi hamnat eller hur.

Visst är det trevligt med ett gäng socialsekreterare som talar om svårigheter i jobbet, övertider, dåliga villkor men det de glömmer är de människor som de ska ha hand om. Ett bra bemötande kostar inte mycket och lite ibland gå utanför protokollet kanske är mer ett sätt att visa kurage o mod.

Det talas lite populärt om brukarmedverkan, jag har svårt att se hur den skall fungera inom socialtjänsten ärligt talat. År det något område brukaren är utstängd ifrån och maktlös inför så är det gentemot socialtjänsten. Under de år jag arbetat inom den sk frivlligsektorn, har jag svårt att minnas något socialkontor, som visat att de står på de behövandes sida.

Jag måste dessutom nämna en kommun som just när är rykande aktuell genom Sofia Rapp Johansson självbiografiska film ”Att skära sig fri” där Enköpings Kommun är så rädda för att sanningen skall komma fram att de strukit allt som skulle kunna hjälpa Sofia i sin rättskamp mot Staten.

Jag jag vet att jag är negativ – men ge mig en enda bild som visar motsatsen i min debatt. En enda bild där man ärligt från sociala myndigheter kan säga att man haft ett bra bemötande, med glatt hjärta bidragit till att någon fått det lite bättre. Istället för att tala om att sälj din bostad o bo på gatan får du hjälp. Byt till en billigare bostad så får du hjälp trots att ni vet att de flesta som står under socialbidrag knappast är den grupp som hyresvärdarna slåss om.

Det talas om val 2014 i september. Oppositionen talar vitt och brett om att allt skall bli bättre. Ja för medelklassen och dem som har men knappast för den grupp som jag möter och skriver om.

SR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s