Placerades hos pedofil men nekas ansöka om vanvårdsersättning

Nej då han ligger mellan 1920-1980. Han har papper på att han var omhändertagen enligt paragraf 25 b – 26:1960. Men ersättningsnämnden som som bestämt sig för att minimera antalet sökanden så mycket som möjligt har hittat ett nytt kryphål.

My var omhändertagen när han var 11 år och placerades på Göte Olssons Eolshäll. Eolshäll (Hälle) var ett de mest omskrivna ungdomshemmen på 60-70-talet, men bakom Expressens och DNs paradrubriker pågick som jag anser den största pedofilverksamheten någonsin i Stockholm , som sanktionerades av samhället.

Eftersom Uppsala Kommun inte kunde godkänna Göte Olsson som fosterfamilj fick My bli inackorderad hos Göte i stället men med samma villkor. Med andra ord Uppsala Barnavårdsnämnd kunde inte godkänna Göte som fosterfamilj men väl som inackordering, under paragrafen 25 b-26:1960, vilket innebar att Göte Olsson fick betalt både för inackordering och för att sköta den 11 åriga pojken.

Om Uppsala Stad som det hette då, med placeringen avsåg att My skulle klara sig själv utifrån att han var ”inackorderad” torde bara detta vara ett brott och i högsta grad bristande ansvar hos placerande kommun. Men nu är det j inte kommunernas ansvar som ställs till svars utan de enskilda familjehemmen etc o där torde Göte Olsson väl passa in på den övre skalan.

Under den tiden som My bodde hos Göte hände saker som jag inte ska gå in på här, men Oberoende 2/2013 granskar Eolshäll verksamheten där. My stannade hos Göte till han var 15 år. Jag kan väl bara antyda vilka fyra år det blev för det barnet.

När My idag som vuxen söker ersättning hos Ersättningsnämnden, där de som utsatts för vanvård kan vända sig, NEKAS han prövning överhuvudtaget. För My var inackorderad och inte fosterhemsplacerad. Men att Göte Olsson drev ett pojkhem som anlitades av barnavårdsnämnder runt om i landet räknas inte.

My var omhändertagen för samhällsvård. Underkännandet av Göte Olsson som fosterfamilj begriper jag inte för han hade samma ersättning för inackorderingen. Och Uppsala Barnavårdsnämnd besökte stället en gång just för att My var omhändertagen o placerad.

Svensk Barnavård placerade unga pojkar hos en misstänkt pedofil, det kan knappast vara någon hemlighet att alla unga utanför huset kallade Göte för Göte-bög och att snacket bland de yngre gick om vad som hände inne på Hälle.

Dessutom har en person som vistades på Hälle under exakt samma period och lika förhållande, fått ersättning och det gör Ersättningsnämndens beslut att inte ens ta upp frågan märklig.

Härmed finns ett litet bevis för den godtycklighet som styr Ersättningsnämnden, och där göran ewerlöf styr med järnhand. Det är emellertid dags för Maria Larsson och inte minst Socialutskottet att granska Ersättningsnämndens arbete. Att granska avslag och bifall. Detta borde vara en hjärtefråga för Riksförbundet Samhällets Styvbarn, men där anser styrelsen att Nämnden gör ett bra arbete.

Seger för pojkarna som utsattes på Eolshäll:  Minnesmärket är ändrat det står till barnen på pojkhemmet Eolshäll 1977-1990.

Relaterat: Oberoende

SR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige,

3 svar till “Placerades hos pedofil men nekas ansöka om vanvårdsersättning

 1. Otroligt, jag blir ursinnig IGEN fast jag läst 29 beslut inkl mitt eget. Fantastiskt bra att du har bevis, Anne, för att ersättningsnämnden (skriver med litet e, de förtjänar inte versal) hanterar besluten helt godtyckligt. Den eländige ordföranden är Göran Ewerlöf, f d hovrättsdomare i Svea Hovrätt. Jag ska inte skriva vad jag anser om honom, det får var och en som läser Annes text härovan själv räkna ut…..

 2. Fick följande mail ang Pojkarna på Eolshäll: La upp en kommentar i din tråd tidigare idag. Minnesmärket är ändrat det står till barnen på pojkhemmet Eolshäll 1977-1990 på den nu.
  Kan inte släppa tanken på min vän nu, det är så fruktansvärt allting.
  Jag var ju där ett par gånger och jag vet att vi fick smyga lite med besöken då man var orolig för vad föreståndaren skulle säga. Visste inte vem han var förrän nu, tror inte jag mötte honom på den tiden. Jag var 14 år och min vän 15 tror jag. Roger Farkas hette han. (om någon har information kring Roger eller du läser detta hör av er till mig)

 3. Magdalena Ekenkrantz

  Fy farao. Man tror inte det är sant, fast man hört många av våra vanvårdade kamrater som fått avslag . Det räcker inte med ett sexuellt övergrepp, utan man ska redovisa för hur många ggr man blev penetrerad som barn. Jag kan tala om att när man är 5-6 år kan man inte räkna så långt, samt har inget begrepp om det var en gång i veckan, 3 ggr i veckan, eller varannan dag. Man visste inte vad klockan var, och ofta förflyttades medvetandet utanför kroppen. Har man sedan tillbringat 30, 40 och kanske 50 år med att ”försöka glömma”, är det en katastrof att igen först behöva redogöra i detalj för övergreppen, först i Vanvårdsutredningen sedan i ansökan till Ersättningsnämnden och till slut i en förhandling där du ”sitter på den anklagades bänk” utan advokat mm. Hur trasig är man sedan. Vem ska ta hand om oss efter dessa kränkningar? Det blir som när vi var barn, vi har ingen, ingen som lyssnar, ingen som förstår, ingen som hjälper oss att komma på fötter igen och kanske ingen som tror oss.

  Samhället borde verkligen skämmas. Detta är en skam för Sverige. Sedan kan man läsa i tidningar igen och igen hur samma vanvård förekommer än i dag. Vad är det för fel på samhället. Vad är det frågan om? Finns det ingen moral, etik, sunt förnuft någonstans på socialkontor och hos s.k. sakkunniga. Jag har tappat tron på Soc och på samhället. Vi är bortom all räddning. Beundrar alla som fortsättningsvis orkar kämpa.

  Magdalena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s