Det mörkblåa Stockholm ansiktet mot världen

Jag bråkar på socialtjänsten i Stockholm. Jag svär över bristfälliga beslut om omhändertaganden av barn. Av att de inte kontrollerar o följer upp barn. Att de inte ger barn en chans att få växa upp i sin familj. Över att försörjningsstödet är så uselt att de som har det får skulder högt över öronen innan de kommer ut i livet igen. Var på ett seminarium ”Välfärd o Framtid”, där Nu Bryter Vi Tystnaden hade ett seminarium på lördagen. Jag blir arg upprörd och förbannad.Fick en länk om ett ärende i Landskrona där kommunen tvingas gå med på att en familj med barn får bo i en lägenhet för 7 200 kr/månaden. Nu tvingas kommunen ändra taket för hyreshjälp eftersom det inte finns några billiga lägenheter för en stor familj i kommunen. Innan förvaltningsdomstolens utlåtande uppmanade man kommuninvånare att flytta från kommunen. Är inte detta samma kommun som tidigare instiftade Landskronamodellen där invånvarna inte får ha oxfilé i kylskåpet om de har försörjningsstöd. Och där de som sökte hjälp fick städa Kommunalrådets villa för att få ersättning.

Men Stockholm ligger inte långt efter. Här klockas tiden hos pensionärerna så att inte Selma får mer tid än hon betalat för. Och i Stockholm får socialsekreterare som behöver ha fram ett jourfosterhem akut vänta en hel dag på grund av de snäva upphandlingsreglerna i staden.

I Stockholm Stad Sveriges mörkblåaste stad styr ekonomiska budgetramarna över behövande människors behov. Det kallas New Public Mangement när det är som mest utvecklat och medborgarna för länge sedan slutat förstå vad som händer. Tex gavs ett antal miljoner till de förorter det det brann -Tensta, Rinkeby det motsvarade subvensionen av RUT tjänster i Täby o Danderyd.

Socialsekreterare är inte ondare idag, inte elakare än tidigare men de arbetar i vad som kallas Marknadsfundamentatlism, manualstyrd verksamhet. Yrkesgruppen har ett lågt värde inte bara lönemässigt – jämför regering o kommuns satsning på lärarna, de ska vara flexibla, flyttbara, drillade i kommunens ekonomiska ramar, de ska rapportera och o redovisa varje månad sitt ekonomiska lilla ansvar som de anförtrotts. I annat fall kan de tas ifrån möjligheten att ens bestämma över kaffepengarna.

När anslagen sjunker ska tjänstemannen effektivisera sitt redan magra utrymme. Klienterna som söker försörjningsstöd, förväntas fylla i ett antal sidor, lämna dokumentation in absurdum. Hur gör man sa en på mötet när vi träffar en som sovit de sista åren i rör, när det står att han ska utdrag från banken de tre sista månaderna.

När klienterna inte förmår få fram alla papper får de avslag med motivationen att de inte samarbetat. 25-30 % av försörjningsstödet används till administration ute på stadens olika stadsdelar. Ett bra jobb, säger uppgivna socialarbetare är att hålla budget. Budgetstyrningen är så hård att de sk målen som socialtjänste är satt att uppnå, tummas på. Eller rättare sagt förenklas för det det finns aldrig tid att följa upp vad som gått fel eller bra. Utföraren den tjänsteman som avsatt 3,5 år på högskolan för att jobba med människor, har ingen mer frihet än att agera underhuggare i kontrollapparaten. Det berättades att man använde 250 timmar till att konkretisera sk effektmål, utan att något kom ut av det.

Förutom kommunpolitikernas snäva och omöjliga ramar, ska de också ta hänsyn till de riskkapitalbolag som numer är en del av kommunens samarbetspartners. Där finns skickliga jurister som vet exakt om kommunen begär fel mot upphandling, inte gynnar deras klienter tillräckligt. När missbruksenheterna ska välja behandlingshem får de en trave broschyrer med fint skriven verksamhet om deras kompetens. När det senare kontrolleras stämmer inget av det, då anmäler man till Socialstyrelsen där det tar ett år innan något händer. När det börjar hända något har behandlingshemmet lagt ner.

En omöjlig situation leder till konkurrens och motsättningar inom yrkeskåren. En stor del av Stockholms förvaltning sköts som företag där det säljs och köps tjänster. Lite spettsat kan det innebära att två socialsekreterare nästa dag är konkurrenter och inte ens kan sitta i samma byggnad. Detta då socialsekreterare sig emellan köper tjänster av varandra. Man är beställare och Utförare beroende på vad man gör just då. Ett roligt exempel var när man måste köpa in 14 kastruller som inte var upphandlade. Då fick socialsekreteraren ta hem 7 olika offerter för att få billigaste alternativ.

Vi känner oss som säljare på Electrolux, berättar en deltagare, ni vet där man sätter upp dagens försäljningsresultat. Så gör man nära på inom Stockholm Stad också, vem eller vilka som under veckan klarat budgetmålen.

För dem och den som tror att socialarbetare är att jobba med människor i deras sociala utsatthet, kanske ska tänka sig för två gånger innan se söker utbildningen eller åtminstone inte söka jobb på socialkontoren. Hörde från annat håll att 1 av 5 studenter väljer socialkontor som praktikplats. Det skulle vara som att ingen på lärarutbildningen gjorde sin praktik i skolan utan någon annan stans.

New Public Mangement är det kalla receptet där de svagaste hamnar utanför systemet. De odugliga, icke arbetsföra, sjuka, utförsäkrade, trasiga kvinnor, utesovare, gamla som inte längre tillför kapitalismen några inkomster utan har den osmaken att leva på en pension som de knappt kan äta sig mätta på. Ja appropå mätta. En annan historia ur livet var en person som fick ekonomisk hjälp. Han åt onsdag och lördag – en svår traumatisk situation hade gjort att rökning var det enda som fungerade när ångesten blev för svår. Socialsekreteraren i fråga tog sig friheten att utöka matbidraget mot gällande regelverk.

Vi gör kriminella handlingar varje dag, säger uppgivna socialsekreterare.  Och faktum de uppmanar också klienterna att bryta mot lagen. Uppge inte julklappar, resor, stöd från föräldrar. Se till att få kontanter i handen och inte på kontot. Ett par som gifte sig fick en bröllopsresa i present av vänner oh familj. Socialchefen tyckte att de skulle krävt pengar istället att leva på.

Min fråga blir Vad tänker sig socialdemokratin, MP o V göra i de här frågorna? Ska ni bryta New Public Management eller åtminstone förmänskliga det! Vad jag tror. Ha på det här området kommer inget att ändras med en anna regering.

Såg att inget av oppositionspartierna har en politik som vänder sig till dem här i bloggen.

PS såg att Vänsterspartiets lyckonäste Fagersta utmärkt sig igen.

SR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige,

7 svar till “Det mörkblåa Stockholm ansiktet mot världen

 1. Bra skrivet där Anne som alltid! jag kan även tillägga att vissa kommuner nu även börjat kräva att dom som är sjukskrivna och söker försörjningsstöd ska ansöka hos försäkringskassan om förtidspension, vissa handläggare kräver det, om man inte har skt om förtidspension så anses man inte vara berättigad till försörj- ningsstöd, nu gör kommunerna ALLT för att slippa ta försörjningsansvar..deras lösning : ja, varför inte förtidspension betald FK istället???

 2. De metoderna ligger i kommunala systemet

  Hej! I grönröda kommuner det är precis likadant. Likadana historier. Kommunanställdas kultur som de utvecklade mot vanliga människor. Eftersom JO DO Tingsrätt Polisen Skolinspektion Förvaltningsrätt Landstinget etc.brukar hålla tjänstemän om ryggen. Och det vet ju alla. Det utvecklade en sak som i dokumentation kallas för ” kommunalt samarbete”. Och de festar köper alkohol och reser ju tillsammans på medborgarens skattepengar. Även de från BEO.

  • jag tror inte du läst vad jag skrev Stockholm är den stad i Sverige som sålt ut mest av det offentliga inkl delprivatiserat socialtjänsten via konsulter. Jag vet inte vad du pratar om eller vilka du pratar om. ditt inlägg skulle behöva förtydligas.

   • De metoderna ligger i kommunala systemet

    Tjänstemän och kommunanställda brukar hålla varandra om ryggen. Jag personligen hade olika kontakter i 18 år och letade efter ng hjälp som liksom man skulle ha rätt till eller efter rättvisa, när jag råkade illa ut just varje gång jag haft kontakt med kommunanställd. Det går liksom inte leva normalt, sen, om man tvingas eller går själv för att söka efter offentligt tjänst. Tjänstemän och kommunanställda av olika sort förpestar livet och förstör eller så håller på med negativa beslut , vad det än gäller. Kommunanställda jobbar liksom hårt för att hjälpa till varandra mot medborgarens kritik, även om det gäller att förstöra medborgarens liv. Aldrig fick jg nån offentlig tjänst , tex och privata aktörer är räddning, om man vill få tandläkare eller annat. Vad gäller Rätten, det borde privatiseras kanske också, för att medborgare ska få nån gång rätt mot någon kommunsnställd eller FK tex.

   • anne skaner

    ja liksom du på ditt jobb håller dig o dina kolleger om ryggen. Men det är inte samma sak som att man kanske tycker just så. Jag vill inte tro att alla inom en kommun vill medborgare illa, även om det finns människor som är mer eller mindre lämpade i sina jobb.

 3. Ping: Stockholm en stad i världsklass 1 | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s