Länge leve lögnen men ni företräder inte alla

Strax före årsmötet i Samhällets Styvbarn 2011 meddelade dåvarande orgsekreteraren att undertecknad saknade förtroende bland medlemmarna. Ordförande i valberedningen – som jag trodde var en kamrat,  lämnas ensam att meddela detta medan sekreteraren gömde sig i köket. Du är inte nominerad – jag blev topp tunnar arg. Jag visste att jag var nominerad men sekreteraren lät meddela att mitt namn inte fanns med på valberedningens lista. Jag hade strax innan tackat ja till ett år till. Detta är en tidigare redogjord historia men då Samhällets Styvbarn inte öppnar för genmäle – inte gett mig eller andra uteslutna möjlighet att lägga fram våra synpunkter så skriver jag den här. Därmed vänder jag mig emot följande skrivelse från deras hemsida Riksförbundet för Samhällets Styvbarn är den svenska intresseorganisationen för alla som varit omhändertagna av samhället som barn. I Samhällets Styvbarn är alla som varit omhändertagna som barn välkomna som medlemmar. Välkomna som medlemmar är också deras familjer och andra som stöder vårt arbete.
 
Nej de företräder inte mig och några tusen till. De företräder def inte de 200 som idag är medlemmar i Vobbarna. Organisationen är inte öppen för alla, den är öppen för dem som inte ifrågasätter eller kommer med kritik. Därför ska det stå klart o tydligt att man företräder dem som är medlemmar. Inte alla som slutat betala avgiften, uteslutits eller aldrig varit med. Det är som att påstå att ett parti skulle ta till vara alla väljares intressen.
 
Borde tagit striden

Mitt misstag var givetvis att överreagera inte minst då samme sekreterare föreslog att jag skulle bli ambassadör för Samhällets Styvbarn. Ett helt sjukt erbjudande då jag misstroddes o saknade förtroende i den organisation jag jobbat i åtta år. Jag blev så ställd inte för sekreterarens utspel,  som utifrån valberedningens ordförande, fd riksdagsledamot som tillät sig delta i detta.  Ytterligare en ur ur samma parti som satt i styrelsen lät berätta att hen känt till detta sedan tre månader tillbaks. Samtliga räknade jag som vänner.

För mig blev det ett ögonblick av kortslutning. Jag avsäger mig på stående fot ordförandeskapet innan perioden gått ut. Bakgrundsjobbet var väl gjort  genom att bakom ryggen på mig, bygga allianser grundat på förtal och lögner. Jag vägrar åka på årsmötet för att bli ”avtackad” hade  då inte en tanke på att jag kunde ha tagit striden på årsmötet. Två föreningar har berättat om hur sekreteraren jobbat.

Efteråt fick jag kritik för att jag inte kom på årsmötet. Men där gick min gräns. Samma årsmöte glömde att avtacka ytterligare som lämnade styrelsen Det fanns inte tid för det.

En ny styrelse  2011, nu med sekreteraren som ordförande. Meriterad som akademiker och doktorand. Ingen vare sig vågade eller ville ifrågasätta denna högt uppsatta kunskap som hade svar på allt o visste allt. Det har varit avhopp i tidigare styrelser också, men inte för att det pratades illa om medlemmar eller tidigare ledmöter.  Ledamöter tröttnade på diskussionerna om undertecknad, varningar för att ha kontakt med mig etc. Det gick så långt att AU med stöd av revisorerna pratade om utfrysning. Inte bara av mig utan också av andra medlemmar som ifrågasatte styrelsens arbete.

På en fråga varför jag inte var kvar svarade ordförande att jag tackat nej till omval. En ny förklaring bland många andra.

Samma styrelse med ordförande i spettsen skulle också polisanmäla mig, vilket juristen i församlingen påpekade att jag hade större anledning eftersom nye ordförande hängt ut mig på förbundets hemsida. Jag beskrevs som gränslös, farlig o att sekreteraren räddat officiella situationer där jag helt gjort bort mig. En räcka av anklagelser och kvasifyllda teorier. Att de politiker jag hade kontakt med inte hade förtroende för undertecknad.

Därefter upptogs styrelsemötena kring hur undertecknad skulle bekämpas, detta kom aldrig i protokoll men läckte ut varefter. Dåvarande kassören ansågs att jag skulle ställas i karantän – samma kassör som sedan slutade i styrelsen. Lagom till årsmötet 2012 utesluts jag ur förbundet. Har fortfarande inte sett brevet.

Ett av de mest framträdande ansiktena i debatten om 1980 o ersättning betraktades som för trasig för att vara med i styrelsen av ordförande, hon ställde inte om till omval 2013. Personen ifråga är en av mina nära vänner.

Det som kanske inte Styvbarns styrelse räknar med är att medlemmar efter det att de lämnat förbundet tar kontkat med mig och berättar vad som sagts innanför de fyra väggarna.

10 år med Styvbarn

Nu har Styvbarnen fyllt tio år o en ny fräsch styrelse har tagit plats. Kallas rokad i schack, ordförande och sekreterare bytte platser. Därtill en klar majoritet av män. Nu ska de unga lockas in i verksamheten, hemsidan ska bli ungdomligare.

Årsmötet var glatt och roligt, men att Willy från Umeå medlem, bad att få prata med ordföranden,  avvisades av två vakter. Efteråt säger ordförande att han var berusad o hade systemkassar i handen. Willy har varit nykter alkoholist i mer än 10 år och är dessutom aktiv i IOGT/NTOs barnverksamhet samt deltar i ett forskningsprojekt som kräver total nykterhet. Hur lumpen får man bli som företrädare för styvbarn?                                                                                         Däremot blev det stort bifall för Per Asp från Junsele, som berättade om sitt arbete med ensamkommande flyktingbarn, också de är samhällets styvbarn. Synd att inte den verkliga sanningen kom fram. Kampen mot de besvärliga gör att Organisationen köper vad som helst.

I Södra Sverige finns en trasig person (1980 gruppen) som meddelades i telefonen att hans missbruk/kriminalitet gjorde att hen inte kunde använda Samhällets Styvbarns namn. Hen är betalande medlem, en värvning som skedde på märkliga grunder. Kunde kanske sekreteraren Robert (nu ordförande) åkt till personen i fråga o frågat om de kunde hjälpa eller ge stöd. Men inom Styvbarn har alltid funnits en rädsla för att bli förknippade med missbrukare, uteliggare och socialt utsatta.

Nu ska de unga med i verksamheten. Ja lycka till, men det krävs nog mer än en interaktiv hemsida för att locka unga människor. Unga människor idag söker sig till Maskrosbarnen, RFHL Ung o Röster För Barn/Unga. De allra minsta barnen har inget att hämta i Styvbarn. Styvbarn ställer sig bakom begreppet omhänderta barn. Ingenstans talas om att minska andelen omhändertagna, Styvbarn förutsätter att omhändertagande av barn är lösningen. Är ställningstagandet ett alibi för att organisationen ska kunna leva vidare.

Ersättningslagen

Det skrivs väldigt lite om hur ersättningslagen, som hade skrivningen allvarlig art, har ändrats till allvarligaste art. Att ärenden avslås slumpmässigt. 47,3 procent har fått avslag – innan sommaren i den här takten kommer hälften att ha fått nej. Istället jobbar andra krafter idag med ersättningslagen och jag tror trots tidigare skepsis att det kanske kan komma något bra ur detta. Det finns fler på arenan idag o där är takhöjden högre och organisationen plattare. Deltagarna tilltros att  vara myndiga.

Däremot fortsätter Styrelsen i Styvbarn desinformationen kring ersättningsbeloppet och att det blev lika för alla. Men det återkommer jag till. Här är ett smakprov av den gamla debatten

”Upprättelsen har kommit förbi de första hindren. Under de närmaste åren ska Samhällets Styvbarn fortsätta att driva på fram till en fullständig upprättelse. Samhällets Styvbarn formulerar sina krav och synpunkter i dessa punkter: •Alla som utsatts för vanvård av allvarlig art ska få ersättning. Riksförbundet ska bevaka att den rätt till ersättning som ges i Ersättningslagen inte inskränks. Detta program antogs av Riksförbundet för Samhällets Styvbarn på årsstämma 28 februari 2009 och reviderades senast 9 februari 2013.

SR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige,

 

 

5 svar till “Länge leve lögnen men ni företräder inte alla

  1. Kennet Fontaine

    Bra skrivet Anne! Ser fram emot fortsättningen..

  2. Fontaine K R Kennet

    Du har rätt här! De företräder som du skriver ”inte alla” Och därför borde man kräva att RFSS ändrar sin formulering.

  3. Bra att RFSS totala brist på engagemang för de 47 % som får avslag börjar diskuteras! Och att sanningen om hur man manövrerade ut dig blir känd.

  4. Susanna Kölén

    Samhällets styvbarn verkar ha accepterat att vanvårdsutredningen slutade i en ersättningslag som både lämnar många vanvårdade utan upprättelse och att de som nu får bifall samtidigt inte skulle ha fått följder av den allvarliga artens vanvård. Det är oacceptabelt och om Samhälelts styvbarn väljer att överge dem som inte anser att detta är ok, är det fel om våra politiker endast lyssnar på Samhällets styvbarn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s