riksdagspolitiker säger – akta er för socialtjänsten

Klimatet inom socialtjänsten blir allt mer kyligt. Kontroll och myndighetsuppfostran tar över den ursprungliga rollen – att hjälpa och bistå människor i svåra situationer. I den senare gruppen ingår också föräldrar, föräldrar t.ex. som av olika skäl inte har instrument att klara föräldrarollen, föräldrar till barn med diagnoser. Om detta har skrivits metervis och även i mina spalter ofta grovt generalliserat,  för självklart alla inom socialtjänsten är inte dåliga, det finns öar av ambitioner, vilja att se över ekonomiska krav. Som bortser från new public management policyn till förmån för de människor man arbetar med och för.

Men när också riksdagspolitiker med barn som fått diagnoser öppet säger socialtjänsten är den sista instans vi söker hjälp hos börjar det bli farligt. När människor i landets högsta beslutande organ tar avstånd från det system de själva verkat för finns det anledning att känna oro. Argmentet är att man aldrig vet om det blir hjälp eller utredning inom socialtjänsten.

Politiker är ingen skyddad grupp, det vet Mia i Fagersta som var ombud för vänsterpartiet i ett antal år men ändå fick barnen omhändertagna. Det vet de riksdaghen jag talat med som berättar att de utsätts för samma anklagelser som andra föräldrar ”att det är föräldrarnas fel” om barnen inte fungerar enligt systemets regler. I det fallet är det skönt att få en säkerställd diagnos som friar föräldrar till barn med Npf (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Ingen förälder kan  skapa NPF hos barn, de kan däremot hantera situationen bättre om de får hjälp och stöd.

Närmast till hands borde ju vara socialtjänsten men allt fler barn med NPF omhändertas istället för att stödet ges till familjen. Skulle en främmande familj vara bättre lämpad att ta hand om barn med diagnoserna än den biologiska. Knappast och även om barnen måste placeras skall den biologiska familjen vara en del i barnets liv.

Det är en märklig policy när kommunerna drar ner på stödet till barn med diagnoser. När LSS stryps från att vara en skyldighetslag till en lag där behövande ska bocka o buga för att få stöd och hjälp på samma sätt som inom den övriga socialtjänsten.

Bristerna inom kommunernas barn- och ungdomsvård är fortfarande stor. Samtidigt minskar andelen erfarna socialsekreterare, vilket påverkar personalens förutsättningar att göra ett gott och rättssäkert arbete. Nu krävs akuta åtgärder, kunde jag läsa i Dagens Samhälle. Jag inser och vet att yrkeskåren är hårt pressad, det vittnar inte minst Nu Bryter Vi Tystnaden om, men reaktionerna på länken, på min FB-sida är nedlåtande.

 

 • Det är inte de som styr och med den belastning de har är det svårare att ställa mer krav på dem. Se till att de har en dräglig arbetssituation så kan vi även kräva att de skall göra sitt jobb
 • Bla,bla,bla…..”stackars oss”…….vi som de förstör hela livet för då…….
   ….man kan inte döma ut en hel yrkeskår för att det blir fel, vad skulle du ha om det inte fanns socialsekreterare…eller någon form av samhällsservice inom sociala sektorn. Tanken är väl att det ska bli rätt och bra inte mobba ut en yrkeskår där vissa slutar innan de ens börjat. Det är knappast barnperspektiv att barn far illa eller..
 • Mmm, det finns andra länder, med andra och BÄTTRE fungerande ”socialtjänst”…….Och det svenska ”barnperspektivet” är väldigt godtyckligt! Det finns inget som helst integritetstänkande, eller respektfullt bemötande, åsiktsfrihet. Jag hoppas många socialtanter i dag bär nazistfanan högt, för det är där deras politiska åsikter och handlande hör hemma!!
  Jag håller fullständigt med M och M. Jag är faktiskt innerligt trött på dessa socionomers GNÄLL över hur ”jobbigt” dom har det. De ska dessutom ha hand om den grupp i samhället som absolut inte kan göra sin röst hörd, som inte (före Facebook etc) hade någon som helst möjlighet att kontakta varandra p g a ”sekretess” o s v. Den jag är ombud för är av socialtyperna dömd p g a sin HISTORIA, och då är inte Hitlertänket och kängorna långt borta, de är snarare högst närvarande. Och eftersom hen s a s är dömd p g a sin historia, så kan ju hen ALDRIG skaffa barn i Sverige, för denna HISTORIA går ju inte att tvätta bort. Så, det är en TVÅNGSSTERILISERING av idag. Och att använda LVU-lagen som ett påtryckningsmedel/hot, det ÄR ett missbruk av denna lag.

 

 

 

 

9 svar till “riksdagspolitiker säger – akta er för socialtjänsten

 1. Anna, funderar om feminism , genusteori och jämlikhet verkligen ska sammanblandas? Är Hen rätt?

  Bra att någon i riksdagen insett det alt för många, många,många drabbade redan vet.
  Men måste Hen in? Hen kan kanske vara en del i allt som sker?
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2014/02/20/genusforedraget-att-rasera-en-nation-med-genusvansinne-normaliseringsprocesser-nya-propositioner-och-forandringsagenter/

  Det finns mkt att reflektera kring.

 2. Onödigt med sådant lång förklaring, om det är som rysk roulette att gå till socialtjänsten , då är det bara att stänga verksamheten, då är den farlig och borde inte få existera.

 3. Om du tycker att socialtjänsten ska vara kvar , hur kan du då varna för den ? Om du tror att det går att åtgärda med att sätta in ännu mera Högskole utbildade myndigheter som ska bestämma över medborgarnas liv, ja då är du ju egentligen för ännu större kontroll och myndigheters makt. Om du tror att tjänstemanna ansvar är någon lösning , ja då kan du ju faktiskt acceptera den redan befintliga strukturen. För mer än så lär inte hända.

 4. Ursäkta men många som inte tycker om socialtjänsten men ändå vill ja den kvar liknar vid djuren på gården i Jeorge Orwells bok: Djurfarmen , att tro sig kunna lösa problemet med att avsätta bonden.

 5. Hur kan en vuxen människa ta sig rätten att bestämma över en annan vuxen människa ? Hur har den mage att bestämma över någon annan och stjäla ifrån sin nästa den finaste gåva av högre makter , barnet, livet, tycka sig veta bättre och kapa Guds plan, Hela handlingen är kriminell och borde skäras bort som den varböld den är.

 6. Socialsystemet ska varken försvinna eller ändras om.Den är så som den ska vara och vad den är skapad för. Det finns olika andra myndigheter som har olika namn för synes skull och gör då då då (för synes skull) olika gärningar för att kamouflerar deras verkliga syftet som de är skapade för. Därför gör dig inte illusioner att politikerna på sveriges socialnämnden ska jobba för ditt skull och för dina önskemål.De har andra jobb att göra. Vad gäller LVU tvång mot barnen och mot deras föräldrar-det är typisk vanlig barnkidnappning som bara heter fint ”barnomhändertagande enligt LVU”. Sveribgedemokrater heter tex., ju inte heller nazister,utan ”demokrater”.LVU tvång är helt enkeltt en politisk åtgärd mot ”olydiga” eller ”obekväma” medborgaren.LVU tvångsomhändertagande och andra sociala åtgärder som socialnämnder föreslår till familjerna har inget med missbruk,pedofili,brott eller ”dålig moderskap” eller ”dålig faderskap” att göra.Det vittnar alla som hade praktiskt med politiserade socialnämnden/kommunanställda att göra,när det gäller barnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s