Nu finns bara ett Hassela kvar

1969 startade det första Hasselakollektivet i Hälsingland av K-A Westerberg, tillsammans med familjen och sex ungdamar varav en var jag, flyttade vi till en för årstiden då snörik tid till det som sedan kom att bilda skola för ungdomar med missbruksproblem. Hasselapedagogiken. 1985 startades ett hasselakollektiv på Gotland.Intresset för det som kallades hasselapedagogiken var stort. Alternativen var få eller låt oss säga inga alls för så unga människor,  mer än mentalsjukhus och ungdomsvårdsskolor. Hasselapedagogik handlade om social uppfostran, att lära sig leva i samhället på de villkor som flertalet människor lever. Det handlade om utbildning och att lära sig ansvar. Om att alla har möjligheter bara vi ges tid att få fram det vi är bra på.

Åtskilliga startade sk hasselakollektiv med mer eller mindre lyckade resultat, men Hasselagotland.se  som startades 1982 var det som levde vidare och lever vidare än idag. Målgruppen är ungdomar med missbruks- och sociala problem, unga människor som behöver stöd och support för att kunna bryta missbruket och gå vidare i livet.

Kollektivet gick ett steg längre i sin ide än ursprungsmodellen i Hassela. Idéer om att blanda socialt företagande med ungdomarnas övriga liv och varande skilde och ganska snabbt växte fram en företagskultur där det ingick bageri/fik, Hassela Vävare, båtbyggen, äventyrsverksamhet, växthus, hundträning mm. Gotland är en sommarö det var också sommarverksamhet som i stort präglade det sociala företagandet. Kombinationen utbildning/arbete var kärnan.

Men det kom också en tid då samhället inte ville satsa på ungdomars vård och behandling lika villigt som under 1980-talet. Allt fler kommuner valde hemgjorda lösningar och krävde kortare behandlingstider, en behandling-utbildning på Kollektiven bygger på 3 år varav sista är en utslussning till vuxenlivet. Hasselagotland.se drabbades av detta, med personalnedskärningar, minskade verksamhet som följd. Trots detta kämpade kollektivet vidare för att idag gå vidare i en annan konstellation men med samma grundkoncept.

Kollektivet  har nu nya ägare, men genom att införa vinstutdelningsbegränsning i aktiebolaget (1995) går överskotten tillbaks i verksamheten. Det gör att gotlandsverksamheten är ointressant för de stora vård- och behandlingsbolagen. Genom att överskotten läggs i verksamheten läggs också basen till fortlevnad och pedagogisk utveckling.

Barn och Ungas krav skiftar, vård eller behandling anpassas efter de behoven. Insatserna är  skräddarsydda utifrån problemens art. Hur de olika behandlingarna fungerar kan man se på information om på hemsidan, så det lämnar jag därhän i bloggen. Däremot kan jag säga att Gotland är en fantastisk ö och plats att växa på. Hasselakollektivet ligger vid kusten, ger utrymme till båtliv, härliga bad och fantastisk miljö. Kunde inte låta bli att citera några rader från kollektivets hemsida det säger egentligen allt. ”Hassela måste ständigt vara i en förändringsprocess. Ompröva och utvecklas. Om ungarna ska förändras måste kollektivet och individerna som bor här göra det samma.
Det var inte bättre förr – det blir bättre sen!” Ett annat uttryck som hör ihop med Hasselatanken är ”ord är billiga, handlingar kostar” myntat av Hasselakollektivens grundare K-A Westerberg.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s