Finns politikerdyslexi – inom sociala området helt klart

Fagersta Kommun kommer inom kort att tvingas betala närmare 20 miljoner till Kyrkans skola i Västanfors Församling. Det intressanta är att kommunen drivit den här frågan till världs ände och förlorat i Högsta Förvaltningsdomstolen. Kommuner och Stat har sällan nöjt sig med att acceptera andras krav och rättigheter utan driver gärna det mesta rättsligt så långt det går. När vi vanliga driver frågor för intensivt kallas vi rättshaverister, men jag undrar om inte myndigheternas institutioner är de verkliga sådana. Kommunerna behöver inte bekymra sig över pengarna, och i det här fallet har en av ortens advokater tjänat en rejäl hacka.

Frågan är vad det kostar kommuner och stats medborgare. För det är där kostnaden läggs eftersom allt betalas med skattemedel. Enskilda medborgare har betydligt svårare, deras pengar tas från hemförsäkringen och har man inte sådan så kan det glömmas allt vad rättslig prövning innebär. Jag är lite av skadeglad över beslutet i Fagerstafallet. En kommun som hårdnackat vägrar lyssna på medborgare, anklagar förtroendevalda för att ljuga som i det här fallet.  Jag har bott i Fagersta under en annan politisk mandattid men inte mycket har ändrats bara för att Vänstern tog över. Politiker får väldigt lätt storhetsvansinne.

Några år vid makten korrumperar. Fagerstavänstern är inget undantag. Även den bäste som Stig H faller in i hjulet av självgodhet och brist på öra. Jag gillade verkligen Stig H och hade stora förhoppningar när han tog över efter många års S-styre. Den personen finns inte längre kvar, istället har en ny potentat förankrat sig till i kommunens högsäte. Elaka röster i Fagersta kallar honom Lill-Lenin. Men han är inte ensam. Allt fler politiker tycks tro att de lever ett eget liv skiljt från medborgarna.

Den fråga som står mig närmast, socialpolitiken och den sociala diskrimineringen är de frågor som landets politiker står längst ifrån. Socialdemokraterna vågar inte ens överväga att höja A-kassan, höja det sk försörjningsstödet. Inte uttala sig kring alla de fall av ökade omhändertaganden av barn, som börjar likna allt mer en forna Öststat. En Öststat där staten ansåg sig vara en bättre familj än barnens föräldrar. Vänsterpartiet skriver under rubriken Vem bryr sig om hur socialtjänsten mår i Dagens Arena. Där skriver Björn Fries (avhoppad från S) Eva Olofsson, Göteborg och Karin Rågsjö, Stockholm om krav på återställande av försäkringskassa, A-kassa och bättre socialbidrag. De skriver om långsiktig planering inom barn- och ungdomsvården. ”Vi vill prioritera socialpolitiken efter valet, skriver Björn Fries, Eva Olofson och Karin Rågsjö (V).”

Det torde de vara ganska ensamma om även om de talar om rödgrön valseger. ”I kommunerna har resursbristerna varit uppenbara och påtalats av både personal och fack samt en och annan politiker under flera år. Tyvärr saknas det inte tragiska exempel på konsekvenserna av brister i rutiner och resurser! Ett exempel på en socialtjänst i kris är stadsdelen Vantör i Stockholm som i dagsläget saknar 19 tjänster inom barn och unga om ärendenormen 15 ärenden  per socialsekreterare ska kunna upprätthållas.”

Men det är inte bara resursbristen, det är vanskötsel, juridiska övertramp. Bristande insikt och kunskap i hur man gör socialutredningar kring barn o familjer. Brister i att inte utreda – ja finns det någon kommun snart där socialtjänsten fungerar som den borde. I Gävleborg ökar anmälningarna till Socialtjänsten, ”I en ny rapport presenteras statistik för aktualiseringar/anmälningar från tio kommuner i Gävleborgs län under 2013 med jämförande data från 2008 till 2012. Antalet aktualiseringar (ansökan, anmälan) ökade i länet mellan 2012 och 2013 och ökningen beror på fler anmälningar till socialtjänsten.”

Är föräldrar så mycket sämre föräldrar idag än igår. Vågar jag slå vad om att anmälningarna berör i första hand ensamstående mammor i svåra sociala situationer som bl.a. fattigdom. Ensamstående mammor har alltid varit ett lovligt byte under såväl den gamla Barnavårdsnämnden som under socialtjänsten. Dagens Medicin presentera Maktlistan ser att Gunilla Hult Backlund, generaldirektör, Inspektionen för vård och omsorg, får dåligt omdöme.

”Hade skyhöga förväntningar på sig och har inte lyckats leva upp till dem. En del skyller myndighetens problem på Gunilla Hult Backlund och säger att Ivo saknar rätt kompetens och att hon behöver en långsiktig strategi. Andra säger att regeringen inte har skjutit till tillräckligt med resurser. Oavsett orsak är de flesta överens om att Ivo behöver lyfta sig ett snäpp.”

Jag intervjuade henne för tidningen Oberoende när hon tillträtt, Gunilla H Backlund hade både viljan och önskan om en bättre myndighet. Det är inte hon som är fel,  det är regionerna och distrikten där samma pösmunkar och urusla utredare sitter kvar. Personer som inte kan lyftas bort, trots att deras insatser är undermåliga. I flera fall lägger de ner anmälningar där barn far illa, ger med automatik kommunerna rätt i sitt agerande, trots att alla andra ser hur fel det är. Jag vet att Gunilla hade en önskan om att ärenden skulle kunna göras om när det blev kritik. Att kunna utdöma höga viten etc. Och det har trots allt skett förbättringar.

Fler kommuner granskas idag, utan förvarning kliver IVO in på socialkontoren och begär  tillträde till alla handlingar. I #Fagersta fick man tillkalla polisen för att komma in. Det tar tid att svänga byråkratins skepp, Socialstyrelsen kanske var snabbare men det var det definitivt inte fler fällanden etc än idag. Mitt tips släng ut de inkompetenta och av kommunerna köpta handläggarna och in med nya krafter som inte suttit i knät hos olika socialtjänster etc ute i landet. När Vänstern tar temperaturen på socialtjänsten, blir jag både glad och rädd.

Innebär vänsterns inställning som den i Fagersta där man slagit sönder en hel  familj och där mamman var en aktiv kommunalpolitiker inom V. Ja då får vi nog vänta och se resultat med andra ord verkstad istället för snack. Slutligen under

Almedalsveckan kommer RFHL att ta upp Ersättningsfrågan och Ersättningsnämnden. I en nyligen framtagen rapport visas det på oerhörda brister i Ersättningsnämndens arbete. Eva Olofsson (V) är en av dem som ligger bakom uppgörelsen i Riksdagen, det skulle vara intressant att höra Evas synpunkter på ERNS arbete o vilken vilja det finns att driva RFHLs krav på översyn, förlängd ansökningstid etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s