Socialtjänst i kris och Haninge Kommun i botten

SVT tar upp bristen på socialsekreterare. Barn kan dö larmar yrkeskåren. Nu bryter vi Tystnaden bloggar anonymt om situationen inom kåren. Vad nytt, SVT! Det är nyhetstorka.  Det är ju bara Israel/Palestinakonflikten utöver så in med lite sociala frågor. Detta under en tid då hela politikersverige ligger i sina hängmattor, på badstränder eller vad de nu gör, fjärran från små löjliga problem inom socialtjänsten. Ansvariga byråkrater blundar hårt för att slippa tänka på vardagen. Hur var det socialborgarrådet sa i Stockholm, när de diskuterades resursbrist – Det är bara en fråga om effektivisering.

Jag förstår socialsekreterarnas känslor inför sina jobb. Utsattheten, stressen, ständiga nedskärningar i kommunala system som handlar om budget före människor. Socialtjänstens jobb är inte att hjälpa utan att hålla sin inom ramen för den budget som tilldelats – i spåren av detta får vi räkna med lite offer – barn som dör, missbrukare som inte får hjälp, misshandlade kvinnor/barn pantsätts av kommunerna. OCH jag tror inte det gör skillnad i politisk färg. S-kommuner är lika usla inom detta som någonsin borgerliga. Det första som skärs ner är sociala sidan är en kommun ska spara. Haninge Moderat – Fagersta Vänsterpartiet.

Men vad jag inte förstår är hur socialtjänsten lägger ner timmar på att hindra barn och föräldrar att träffas (omhändertagna barn) hur de har råd att anställa vakter som bevakar umgänget mellan barn föräldrar även när det inte behövs). Hur de har råd att hyra in dyra konsulter, frilansande socialsekreterare, konsultbolag, konsultdrivna fosterhem, med andra ord betala miljarder till en privat sektor inom vården samtidigt som de själva skär ner. Något stämmer inte!

I Haninge Kommun har man utan orsak lagt sig i en sk vårdnadstvist och på lösa grunder och med stöd av lögner, överlåtit vårdnaden till pappan interimistiskt. Trots att mamman inte gjort några fel. Laila Thormodsen tidigare socialsekreterare i Haninge som medverkade till utgången av att separera en mamman och 3-årig son,  är dessutom kompis med pappan till barnet.  De ny verksamma inom socialförvaltningen anser sig inte längre ha med saken att göra. Ordförande i Socialnämnden, moderaten Sven Gustafsson som använder utsatta kvinnor för att sedan när de inte vill gå längre sätter LVU på deras barn. Det finns ord för det – men i skydd av sina gelikar och en korrumperad tjäntemannakår kan man komma långt i Haninge.

Inte heller #FagerstaKommun verkar ha några bekymmer. Där är tre fullt socialt fungerande barn placerade sedan drygt ett år i varsitt familjehem, trots att kommunen inte har inte hittat några fel i familjen. Låter det sjukt, ja det är sjukt. Men Fagersta Kommun har så bra ekonomi att de kan betala flera miljoner på att ha barnen placerade utan skäl. Begreppet Här får du Livstid har onekligen sitt berättigande i Fagersta, och menar jag inte livsutrymme.

Vad jag menar är att socialtjänstens kris är inte bara resursproblem, utan också en yrkesgrupp där det saknas kunskap. Kunskap som man påstår sig ha men som inte finns stöd för, t.ex. att ställa diagnoser på barn och familjer, istället för att överlåta detta till experterna. Brister i utövandet av jobbet är för många enskilda människor ett problem och den enskilda familjen/barnen/unga har väldigt lite att sätta emot myndigheten. Socialtjänsten hämnas på enskilda medborgare kanske för att deras sits är problematiskt!

Jag skulle verkligen önska att det blev en annan syn på socialtjänsten. På utbildningen. Inte minst att det kom en ny grupp av människor som ser människan och inte kalkyler och chefernas piska. Sådana som vågar jobba enligt lagen -Socialtjänstlagen och läser vad som står där och inte vad som inte finns. Det ändrar inte resursbristerna, men det skulle ge ny kraft. Sk förstelärare får 5  000 av staten i extra lön. De är s.k expertlärare. Inom socialtjänsten  vill man inte ens diskutera ändringar, förbättringar och Svenska folket tycker att socialtjänsten i Sverige inte behöver mer pengar.

SRAftonbladet, Expressen,  DN,  SVD,  SVT, TV4  Alliansfritt Sverige, UNT ETC

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s