Folåsabarnen den stora rättsskandalen i svensk socialhistoria

Vilken advokat vill hjälpa syskonen i Folåsafallet att få ut sitt rättsmäktiga skadestånd. Finns det en seriöst orädd advokat som vågar slåss för barnens utsatthet! Inom vanvården har vi mött många sk jurister med mer eller mindre märkliga syften och de seriösa växer inte på träd. Legio Advokatbyrå i Stockholm här har ni ett fall – ta det! Visa att ni är de första i Sverige som vågar ta strid mot kommuner och stat också i nya ärenden som andra säger är lönlösa att driva.

Folåsabarnen hörde jag talas om för många år sedan, via en vän på FB. Åtskilliga timmar, kamp förlorades just kring hurvida det är rätt att låsa in en 11-åring på ett hem för problematiska tonåringar. Dessutom tvärtemot Barnkonventionen – Europakonventionen etc där klart framgår att detta inte är lagligt. Stäm svenska staten i Europadomstolen.

I NWT intervjuas Melinda, som jag haft lite kontakt med tidigare. En tjej rädd för världen och vuxna. Där samhället rivit ner alla förutsättningar för trygghet och tillit. Varför tiger sociala myndigheter i Filipstad!

Hon var en späd liten flicka på elva år när hon låstes in på ett statligt behandlingshem för äldre ungdomar med drog- och anpassningsproblem.
I sju år var hon omhändertagen eller på flykt undan de sociala myndigheterna i Filipstad.
Nu berättar Melinda Norberg – Nordmarksflickan – om rymningarna, livet på Folåsa-anstalten, kampen för att få bo hos pappa, rättsövergreppet, och den avslutande tre år långa flykten.
– Mitt liv har tagits ifrån mig. Jag känner ingen riktig livsglädje, säger hon.”

Citatet hämtat ur NWT idag.  Hennes historia är historien om samhället som aldrig lär sig, om socialt system där ramen inför boxen bestämmer barn och ungas livsöden. När Melina vinner sin kamp, 17 år gammal ger inte Sociala myndigheterna upp utan gör ett nytt LVU med stöd av en mamma som barnen avvisat sedan de var små. (hade det varit pappan hade jag skrivet det också). Myndigheter lyssnar inte på barnen, BO dokumenterar det i barn och unga vuxnas vittnesmål om bristen på lyhördhet. Barnminister Maria Larsson lagstiftar om barns rättigheter, lagar som kommunerna ger blanka fan i. Frågan är om de ens vet att lagarna finns.

Socialtjänsten i Filipstad lärde inget av detta så här säger de när Melinda vunnit ”Socialnämnden har ansett att man inte haft koll på hur flickan mått.
– Unga vill leva sitt liv och har inte alltid insikt om vad som är bra eller dåligt.
– Det faktum att flickan hållit sig undan under lång tid är skäl nog för att anta att hennes situation fortsatt är sådan att det är motiverat med vård enligt LVU.”  Så uttalar sig en socialtjänst som förstört två barns liv…

En sk anmälningsinstans IVO ska rätta till felen i social hantering, det sker godtyckligt. I många fall står de sk IVO-utredarna på socialtjänstens sida och barnens röster hörs sällan eller aldrig i IVO. IVO-anmärkning ändrar inte det aktuella ärendets handläggning, vanvården kan fortgå utan problem. Barnkonventionen ska bli lag, tack men en lag till som man inte bryr sig i eller som tolkas utifrån enskild lagman eller socialnämnd/tjänstemans huvud. Norge var kallat till möte i Geneve för att redovisa sina brott mot Barnkonventionen, Sverige står på tur för samtal. Skillnaden är att Norge kanske fälls medan Sverige får en varning då vi inte har den som lag. I Norge kidnappas barn boende från andra länder i landet  av de sociala myndigheterna och adopteras bort till norska familjer – världssamfundet tiger.

Inget får mig att tro att svensk socialtjänst skulle bli bättre med Barnkonventionen som lag. Eftersom vi har ett rättsväsende som idag saknar kunskap om barn, barns rättigheter, som slentrianmässigt dömer till vårdnad till pappor där barnen inte vill vara och där papporna varit frånvarande större delen av tiden i deras liv. Barn förbjuds av samma pappor att träffa sina mammor och tyvär det finns mammor som beter sig lika djävla illa.

Samhället kan aldrig ge de barn som förlorar sin barndom densamma tillbaks. Men för socialtjänsten är det ointressant vad som händer de här barnen efter 18-års alt 20-årsdagen. Deras ansvar suddas ut och andra ska ta över. Faktum är att socialtjänsten aldrig behöver tänka i formen av konsekvenser för de omhändertagna barnen som vuxna. O jag tror att de skiter i det allvarligt. Vare sig man låter barn dö i brist på ingripanden eller ingriper urskiljningslöst och oproffsigt, tror jag att man alltid gömmer sig bakom sin roll som just socialsekreterare.

När Nu Bryter Vi Tystnaden går ut, handlar det sällan om fel som begås i barnärenden, utan generella skriverier om bristande resurser, underbemanning etc. Min fråga blir hur har samma kommun som har sparbeting råd att betala miljoner för placerade barn som skulle kunna bo kvar hemma om de fick stöd o hjälp!

Fagersta Kommun är som Filipstad, en inkompetent socialarbetarkår beslutar över barns liv och leverne. Där har tre syskons liv slagits sönder, en familj splittrats på grund av lögner, förtal, urkundsförfalskning av dokument etc. Fagersta Kommun ska spara pengar men de tre syskonen som har ett fungerande hem, fungerande föräldrar kostar Fagersta Kommun miljoner. Folåsabarnen är en i raden tragiska händelser – Fagerstabarnen en annan, den döda flickan i Karlskrona, Donia 15 år, som dog i samhällets vård…fler kan läggas till ….

När ska frågan om Barns rättigheter bli en fråga i valet. En fråga för de politiska partierna och när ska landets kommuner ställas till svars för de övergrepp som görs!

Detta står på Folåsas hemsida, det skrämmer mig med syftning adopterade barn, ”SiS ungdomshem Folåsa har sammanlagt 22 platser fördelade på två behandlingsavdelningar och en akut- och utredningsavdelning.

Folåsa behandlingshem.

SiS ungdomshem Folåsa

På behandlingsavdelningarna tar vi emot pojkar och flickor i åldrarna 13-18 år som i huvudsak har det gemensamt att de är adopterade.

Till akut- och utredningsavdelningen kommer pojkar i åldrarna 16-21 år som behöver akuta hjälpinsatser, oftast på grund av kriminalitet och missbruk, och/eller behöver få sina hjälpbehov noggrant utredda.”

Socialdemokraternavänsterpartiet.se, MP, Nya Moderaterna, FP, Centern, KD

En fråga ytterligare varför vägrar media tidningar som TV att ta upp sociallagstiftningens brister och förtjänster.

 

 

 SRAftonbladet, Expressen,  DN,  SVD,  SVT, TV4  Alliansfritt Sverige, UNT ETC

 

5 svar till “Folåsabarnen den stora rättsskandalen i svensk socialhistoria

 1. Det finns samband mellan mkt pengar och djävulsk beteende. Sveriges tjänstemän och olika sorts kommunanställda disponerar världens högsta skattepeng. Men alla offentliga tjänster är bland de världens sämsta, i jämförelse.Samtidigt som de offentligt anställda i Sverige ständigt i alla tider skyller ifrån sig och klagar om ”för lite resssurser och för lite pengar”.
  Precis idag fick läsa en korellatetad forskning gällande samband mellan rikedom och rövhålsbeteende. Kanske min kommentar angående kommunanställdas elakt beteende mot medborgare ( i detta fall de på socialnämnden) sakligare?

  Rikedom kan göra dig snål, fåfäng och nonchalant i trafiken. Det fastslår en amerikansk forskare som kallar fenomenet rövhålseffekten.

  Den amerikanska psykologen Paul Piff har studerat effekterna av att vara rik och kommit fram till att pengar sannolikt påverkar attityder, skriver den brittiska tidningen the Guardian.

  Paul Piffs har gjort en rad experiment som visar att rika människor har benägenhet att anamma mindre smickrande egenskaper.

  – Att ha pengar behöver inte påverka någon på något vis, men den som är rik prioriterar oftare sina egna intressen framför andras och har oftare egenskaper som vi stereotypt förknippar med vad vi kallar rövhål, säger Paul Piff enligt the Guardian.

  Exempelvis kör den som äger en dyr bil mer aggressivt och släpper mer sällan fram fotgängare än den som äger en mer skruttig bil.

  Ett annat experiment visade att rika elever på en skola var mer benägna att fuska än elever från exempelvis medelklassen. Experimentet visade också att de rika eleverna i större utsträckning kunde tänka sig att stjäla godis från barn.

  Rikedom kan enligt forskarna också påverka fåfänga. När en bild ska tittar sig rika oftare i spegeln än de som har mindre pengar.

  Det är inte heller så att de som är rika skänker mer pengar till välgörenhet. Enligt Paul Piff skänker den rikaste femtedelen i USA 1,3 procent av sin inkomst till välgörenhet medan den fattigaste skänker 3,2 procent av sin inkomst.

  – Vi påstår inte att rika är dåliga människor utan det handlar snarare om att rikedom har de här psykologiska effekterna, säger Paul Piff enligt the Guardian.

  Caroline Englund

  caroline.englund@dn.se

  Följ gärna @DNekonomi på Twitter!

 2. Hej Anne,
  Bra att du uppmärksammar socialtjänstens övergrepp mot Nordmarksbarnen.
  Jag har skrivit om ärendet idag.
  http://www.d-intl.com/2014/10/13/kronika-socialtjansten-och-orattvisan/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s