Ursäkta Fagersta hur tänkte ni då o media vad vet ni om Sverige

Vi har en nationell katastrof utlyst, i Västmanland. En sk nationell angelägenhet. En skogsbrand inne på sitt 6:e dygn härjar. Hus, djur och människor hotas. Människor evakueras. Röken ligger tjock och förnims även i Hälsingland. Jag följer vänner på FB som tvingas lämna sina hus i Ängelsberg, en kulturbyggd med hus som är rena brasveden. Där försvann strömmen och därmed möjligheten att via datorer och TV följa informationen. Med andra ord ängelsbergsborna fick fixa det mesta på egen hand.

I Fagersta fanns under en eftermiddag ett kriscentrum, men fick sedan veta att det stängts. Trodde i min enfald att kriscentrum räcker så länge krisen finns, och att man öppnat upp kursgårdar eller åtminstone gympasalen för husvilla personer. Nej istället fick de sova i sina bilar människor som flytt från kringområden i Norberg. Tänker på alla som inte har någonstans att ta vägen. Som tvingas lämna sina hem och leva i osäkerhet om vad som hänt. Men i morgon onsdag kan ni som har problem besöka Fagerstas Possumgrupp: Fagerstas grupp för psykiskt och socialt omhändertagande (POSOM) är i arbete från och med nu. Fagersta kriscentrum, som POSM-gruppen kommer att utgå från, ligger på första våningen i kommunhuset, Norbergsvägen 19. Öppettider – från och med i morgon, onsdag, är: 10.00 – 15.00.
Efter klockan 16.30 kan man vid akuta behov, ringa socialjouren,
021-39 20 66, som då kontaktar socialtjänsten.”

Med andra ord era problem skall avhandlas på fyra timmar och sedan får ni åka till Västerås. Det är bara 7,5 mil. Och eran kris kan väl vänta tills ni hinner dit.

Jag trodde i min enfald att Fagersta Kommun som ligger så nära de utsatta områdena, skulle ställa upp som man gör i andra länder, med sovplatser, möjligheter att samtala med varandra.

Sedan läser jag i en kvällstidning att Norberg kallas Norsborg 😦 Norberb blir i Aftonbladets TV en mindre stad på 5 000 invånare omkringliggande är små byar. Försvarsministern säger Raaamnäs. Jag blir lite oroad över dagens journalister som verkar ha lite koll på områdena utanför Upplands Väsby i norr och utanför Södertälje i söder. Det var ju trots allt länge sedan vi hade städer i Sverige, Stockholm, Göteborg, Malmö är mig veterligt de enda som har kvar stadsbeteckning, resten är kommuner.

Sedan måste man fråga sig, varför brandförsvaret har skurits ner så pass som det gjorts. Anställda vid brandstationer minskas, frivilligbrandkårerna skärs ner. Kommuner går samman om gemensamt brandförsvar. En av de viktigaste funktionerna vi har i samhället som ger oss trygghet, brandkåren behandlas som våra postkontor det blir allt glesare.

Reinfeldt har inte uttalat sig om branden, en jordbruksminister, landsbygdsminister och Annie Lööf har visat upp sig i Ramnäs. Stefan Löfven åkte till Norberg. Bra. Men Reinfeldt borde i form av statsminister uttalat sig och skickat en hälsning till de berörda och åkt ut. Men han hade tårtkalas läste jag. När det var översvämning i New Orleans var presidenten där för att informera sig om läget, som exempel. I Sverige nöjer sig stadsministern med att låta andra informera honom. Empati är ett ord som Fredrik Reinfeldt inte kan stava till.

Men vänta kungen håller sig informerad och skriver: Kungen följer utvecklingen av skogsbranden i Sala och Surahammars kommun.

 Länsstyrelsen och landshövdingen lämnar en kontinuerlig uppdatering om lägesutvecklingen till Kungen.

– Det här är en av de största skogsbränderna i Sverige i modern tid. Jag känner djupt med berörda människor som har uppmanats att lämna sina hem, säger Kungen. Skogsbranden slår hårt mot många markägare och andra som ser sin skog och mark bli helt förstörd. – Jag förstår också att det är en mycket tuff situation för alla som sliter med släckningsarbetet och med brandens följder, säger Kungen.

2 svar till “Ursäkta Fagersta hur tänkte ni då o media vad vet ni om Sverige

  1. Det är ju så.Om allt går bra,och du inte behöver nåt bidrag från samhället,då allt är bra.Men med nåt problem-det är svårt att få utlovad hjälp och trygghet, och man måste överklaga och vända sig till domstolen,medan allt brinner ner.Men det blir som det blir. Här ser vi krisberedskap och samhällets tjänster i all dess prakt. Hur branden började och varför inte blev nedsläkt på platsen.Någon gasbomb exploderade eller Salas Brandkåren inte ville komma i början?Jag kommer ihåg ringde denna brandkår en gång i tiden och den helt enkelt inte kom inte för att hjälpa till och gav råd att ta sten,slå hål i fönster och klättra in.Fick Ängarnas stöd och tur så hjälpte mig själv genom att klättra genom fönster på andra våningen,i höstmörker). Och hur var det med de 9 människor som var omringade av skogsbranden igår och lyftes ut med helikopter bara i sista sekund.Vad är det för människosyn I Sverige-man kan fråga sig ju?För allt världens högsta skatt vi betalar.Och det räcker inte ändå.

  2. Skillnad på svenska och europeiska offentligt anställdas mentalitet gör skillnad på utförda offentliga tjänster. Sådär talar franska och italienska offentligt anställda tjänstemän:
    VÄSTERÅS. I helgen fick de först höra om storbranden.
    I eftermiddags lyfte de inlånade italienska och franska brandmän som ska vattenbomba storbranden i Västmanland.
    – Vi är inga hjältar. Vi gör bara vårt jobb, säger kapten Jean-Jacques Bozabalian, 53.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s