En valrörelse utan humanism – ge mig ett skäl varför jag ska rösta

Om några dagar skall svenska folket rösta. Rösta fram en ny(!) gammal regering. Årets valrörelse har varit styrd av media, partierna har snällt inlemmat sig i mediasfärens beslut om vad som är viktigaste frågorna. Jobb, ekonomi, bostad, skola.

Som verksam på golvet med möten dagligen av människor vars liv är långt ifrån de av medias bestämda, viktigaste frågorna, känner jag oro över den grupp av marginaliserade människor som inte passar in i de tre formlerna – jobb – ekonomi – bostad – skola.

För de människor jag möter är arbetsmarknaden något av en ouppnålig dröm. Arbetshandikappade som slängts ut från de sociala trygghetssystemen numer hänvisade till socialens godtycke och välgörenhetsinrättningarnas väntrum. Människor som är så sjuka att uttrycket ”piska en redan trött häst” passar in. Läste en artikel om en person som väntar på en canceroperation som under tiden måste sitta på Arbetsförmedlingen och skriva CV för att få ut sitt socialbidrag. Sjukdagarna är förbrukade.

Jag möter föräldrar som dagligen kämpar med sociala myndigheter inte bara om att få ekonomin att gå runt utan också om att klara sina barn. Föräldrar där s.k. orosanmälningar lägger sig som ett täcke över en redan hårt utsatt familj och där skuldkänslorna växer för att man inte räcker till, inte orkar och framför allt inte får den hjälp som behövs. En anständig lön. Vi ska kunna leva på vår lön, trumpetar alliansen. Faktum är att en stor del av de människor Alliansen hänvisar till är i arbete har så dåliga löner att socialtjänststödet är ett måste. Att ha arbete är en sak, men att leva av sitt arbete något annat.

Socialsekreterare som knappt växt ur barnskorna läxar upp den som arbetat ett helt liv och nu av olika skäl förlorat jobbet. Samma tjänsteman, barnlös, talar om för den nedtryckta mamman att hon är en dålig mamma och att ett familjehem är bättre för barnen. Den som är fattig, psykosocialt misslyckad får finna sig – finna sig i att den 24 åriga tjänstemannen vet bättre om livet än den som redan gått igenom alla faser.

Sökanden till socialtjänsten som bemöts som suspekta och kriminella, deras privatliv granskas in i detalj. Har ni inget som kan säljas, har ni gjort er av med allt av värde! Det är 200 kr insatta på ert konto vi drar av motsvarande i socialbidraget. Bidragsmänniskor får inte ta emot ens ett återbetalningsskyldigt lån utan att det påverkar. Människor som knappast ens funderar över de stora valfrågornas betydelse – där siffror, procentsatser avlöser varandra. Människor i hemlöshet eller evigt vandrande i andrahandsköns allt mer växande utbud, där hyrorna ligger långt över vad den enskilda ekonomin mäktar med och där socialtjänstens bostadsbidrag bara täcker en liten del av den totala bostadskostnaden.

Samma människor uppmanas stå i bostadskön, en bostadskö där utbudet av lägenheter allt mer består av nyproducerat och där lön efter skatt inte ens täcker hyran. Mammor som inte få hem sina barn för att de inte har ett förstahandskontrakt på en lägenhet kan cyniskt uttryckas med att barnen hinner bli vuxna innan deras mamma får detta åtråvärda kontrakt.

Ungdomar vars hemförhållanden är så oroliga att skolans kunskapsmål blir sekundärt eftersom en stor del av tiden går åt till att oroa sig för föräldrar och hemmet. Unga människor som snabbt döms ut av politikerna, som okunniga och i PISA-mått mätt den stora skammen inom svensk skola. Vem frågar ungdomar i skolan vad de tycker – om varför de inte presterar – om vad som kunde bli bättre!

Äldre gentlemän/kvinnor med livet bakom sig beslutar om tusentals unga människors framtida liv utan att ställa en enda fråga till dem eller ens diskutera om vad som kan förändras utifrån deras perspektiv.

Vi kan räkna grupp för grupp, där media ställer människor utanför valet. Vilka vänder sig politikerna till? Innerstadens medelklass, de föräldrar/elever som sällan eller aldrig vet vad problem är! De som kan låna och köpa en lägenhet för miljoner, åka i ny miljövänlig bil! Vilka är det SVT och tidningar, Radio mfl anser skall utgöra valets grundpelare. Varför bestämmer Media vilka frågor som är viktiga för mig, när de frågor jag anser viktiga inte ens finns med i valmanifesten och varför ska jag då rösta!

SRAftonbladet, Expressen,  DN,  SVD,  SVT, TV4  Alliansfritt Sverige, UNT ETC

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s