Barnfrågor behandlas sämre än brottslingar i domstolen

Marianne skrev lite lustigt om Ersättningsnämnden och bytte lite begrepp som anpassades till brottsdomstolen. Det blev lite parodiskt men faktiskt fullt användbart inom flera områden. En kommentar på FB, var precis så arbetar socialtjänsten. Ungefär lika arbetar förvaltningsdomstolarna och tingsrätterna när det gäller barn och familjeärenden. Intresset för själva sakfrågan är minst sagt svagt. Körkort eller barn det är samma process. En brottsling har bättre rättssäkerhet i Tingsrätten än barn i vårdnadsärenden. Brottsligens advokat arbetar för att frikänna, det är hens jobb, men barnets ombud arbetar för partssidan/socialtjänsten. Domarna i olika vårdnadsmål ser ungefär lika ut rakt igenom. Överklaganden till högre instans är en kopia av tidigare dom i tingsrätten. Länsrätten kopierar utan att läsa nya handlingar i ett ärende. Deras domslut vilar på utredningar som ibland har upp till fem år på nacken. Jag tror man kopierar dem och skriver under med färskt bläck.

Vare sig nämndemän eller ordförande/domare verkar läsa handlingar inför en förhandling som gäller barnfrågor. Deras intresse under själva förhandlingen är lika engagerande som en flygtur över Kolsva.

Den som trodde att den utskällda Maria Larsson skulle få en efterträdare i regeringen som brinner för barnfrågor, kan glömma det. Maria Larsson brann för barn, det kan ingen ta ifrån henne, men hon lyckades aldrig få resten av regeringen att inse frågan som viktig. I den nyvalda och omvalda riksdagen finns inte en som uttryckt att barn-familj och socila frågor är viktiga. Ingen talar om att det är viktigt att verka för att vanvårdsgruppens upplevelser inte får en repris. Inte ens SD Margareta Larsson som drivit vanvårdsfrågan, har social rättvisa som en punkt som viktig inför riksdagens arbete.

Det lär inte bli krig om posten som socialminister, Carin Jämtin är tippad. Hon brinner för äldrefrågor, det gör Lena Hallengren också eller gjorde i socialutskottet. Men den senare har aldrig lyft ett finger för barn- rättssäkerhet för barn, ersättningsnämndens orättvisa bedömningar. Carin Jämtin har mig veterligt aldrig uttalat en antydan om att hon värnar barns rättigheter, vill förändra socialtjänstlagen så att den blir en lag värd namnet. Den som borde ha posten Hillevi Larsson, vet väl knappast partiledningen om att hon finns.

Ja jag låter som en pessimist och jag är det. Kön av trampande fötter till de prestigefyllda ministerposterna är lång, men till socialministerposten är kön tom. Så lite värde har de svagast utsatta grupperna i vår samhälle.

Men jag är glad över att Maria Larsson hann förlänga Barnombudsmannen Fredrik Malmberg är kvar. Det känns tryggt o vant att en person inom myndighetsSverige brinner för barnfrågorna. För mig får han görna bli barnminister också.

Relaterat: Ersättningslagen

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

4 svar till “Barnfrågor behandlas sämre än brottslingar i domstolen

  1. Bra skrivet Anne!

  2. Peter Östergren

    Hej nu har jag hittat en bra blogg.

  3. Därför att det är sådär ser statlig och kommunal upfostran av barnen ut. Det är bara mammorna gör på ett annat sätt, oavsett hur inte perfekta de är som människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s