Kalla Fakta om socialtjänstens ansvar och Doniafallet-men var finns socialministern

På tisdag tar Kalla Fakta upp Kommunerna som sviker barnen. Äntligen får man väl säga att någon TV-kanal tycker att det är viktigt att granska det som sker bakom dimmorna av socialtjänstens sekretess och ovilja att erkänna misstagen. ”Donia blev bara 15 år. Hon avled i lunginflammation när hon var placerad i ett familjehem. Fosterföräldrarna sökte inte vård trots att hon var dödssjuk. Kalla fakta granskar hur kommuner bryter mot socialtjänstlagen genom att släppa tillsynen av familjehemsplacerade unga till privata vårdföretag. Kalla fakta, tisdag 14 oktober 21:30.”

Det mest tragiska är att landets nya regering prioriterar ner sociala frågor så lågt att han inte ens tillsätter en socialminister. Barnkonventionen blir lag…ja o sedan då….

Jag vet inte om programmet leder till ändring eller ens den ursäkt som Donias familj ska ha. Men jag vet att Simrishamns kommun medverkat till att en ung tjej lämnade jorden betydligt tidigare än normalt. Men det borde åtminstone leda till att IVO blir något mer än en avstjälpningsplats för avhoppade socialsekreterare. Det finns många Simrishamn, Fagersta, Farsta, Haninge, Karlskrona, Falun mfl.

 

tidgare kring socialtjänst o ansvar

Först Donia sedan

När får Donias familj

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

5 svar till “Kalla Fakta om socialtjänstens ansvar och Doniafallet-men var finns socialministern

 1. Annen Bertelin Lindgren

  Här sparas inte på krutet minsann. Det är bra fräckt att påstå att den nya regeringen inte prioriterar sociala frågor för att man inte tillsätter en socialminister. Vi har haft socialministrar under åtta år nu, hur mycket har sociala frågor prioriterats? Man har försökt att lösa stora problem som missbruksfrågor genom att lagstifta och kriminalisera. Alla länder utom Sverige har insett att det är fel väg och att man inte löser några missbruksproblem genom att lagstifta. Andra länder försöker hjälpa missbrukare, i Sverige görs de till brottslingar. Jo men det är ju jättebra. Eller kanske inte.
  Att tillsätta en minister garanterar inte att sociala frågor lyfts och prioriteras. Man har ändrat titeln ”socialminister” och istället tillsatt en barn-, äldre- och jämställdhetsminister, det tycker jag visar att man inte alls har för avsikt att prioritera bort något. Du kunde ju låta den nya regeringen få börja arbeta innan du bestämmer dig för att de inte gör något.

  I övrigt skriver du bra om socialtjänsten, men jag måste protestera mot just detta.

  Med vänlig hälsning
  Annen Bertelin Lindgren, mor till en son som är placerad enligt LVU.

  • ‘socialtjänsten rymmer mer än LVU Barn o Gamla, som ekonbistånd, stödinsatser till föräldrar, stöd till unga vuxna, äldre etc. Ordet Barnminister exkluderar en del av socialtjänstens områden och gör det svårt att hitta vem som är ytterst ansvarig för hela fältet. Maria Larsson var ingen dålig minister så tilvida att hennes lagstiftning för barn, översynen av LVU var rätt väg problemt var att kommunerna kunde skita i lagstiftningen o kan fortfarande göra det utan problem. anklaga ML för vad som helst men hon brydde sig om barn de säger jag ärligt sedan tycker jag def inte som henne i övriga frågor. göran hägglund var ett skämt som minister men det ska inte vara hinder för att ha en övergripande ansvarsperson för hela sociala delen.

  • Socialminister har varit en av socialdemokratins tunga poster i alla regeringar, med tunga namn och oerhört eftertraktade. Att inte ha en minister med övergripande ansvar i ett så stort område är inte bra och ger en fingervisning åt vad regeringen prioriterar. Barnministern skall sköta jämställdhetsfrågor parallellt med barn o äldrefrågor. I hennes jobb ingår tydligen också missbruksvården, socialtjänsten etc…men risken finns också att olika frågor bollas mellan de tre socialt ansvariga.

 2. Ser med stort intresse fram emot detta program. Det Donias mamma genomgått för att söka sanningen och ge sin dotter upprättelse är av episka proportioner. Likaså de missgrepp , lögner och ovilja att ta ansvar från involverade myndighetsutövare. Det lär vara få som fortfarande anser det vara riktigt och i sin ordning att vi saknar myndighetsansvar efter att ha sett detta program och lärt känna Donia” fallet”. Må hon vila i frid.

 3. svenska myndigheter är till för att stödja kommunanställda och andra statligt anställda gentemot klagande privatpersoner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s