Inga barn ska vanvårdas eller dö i samhällets vård

TV 4 Kalla Fakta gjorde ett bra inslag när de lyfte Doniafallet och i på 22-nyheterna ikväll onsdag kräver Göran Johansson tidigare utredare i Vanvårdsutredningen att barn ska ha skadestånd och att det personliga ansvaret på kommunerna skärpas. I min tidigare blogg på temat Donia skrev jag om hur Simrishamn förnekar och kränker såväl Donia som hennes familj genom att inte ta sitt ansvar. Nu är det dags att den nya regeringen tar barn i samhällets vård på allvar, slutar att förneka de här barnens existens.

Vi som har erfarenhet av Vanvården vet hur lite vi är värda och vi vet hur lite värde barn i samhällsvården har idag. Barn som inte ryms inom ramen för skolsatsningar, arbetsmarknadsinsatser räknas givetvis som parasiter alltså kostnader för systemet. Men där en växande marknad av vårdbolag, HIV-SIS och familjehem i allt högre grad ersätter de omhändertagna barnens familjer, blir såren djupare och djupare. Läste idag att socialtjänsten tog ett nyfött barn från sin mamman när en vän till mamman frågade varför kallades sex poliser in för att slänga ut mamman. Det är social barnavård och stöd till en mamma. Läser också i Dagens Juridik att polisen ska agera för Barnets Bäst och tillämpa barnkonventionen. Undrar var det står i den konventionen att sex poliser hämtar ett spädbarn på BB. ”I samband med att barnkonventionen firar jubileum utreds hur väl den faktiskt tillämpas i Sverige. Polisen ser också över sina arbetsmetoder för att säkerställa att principen om barnets bästa ska tillgodoses.”

Felet är inte att ingripa för att skydda barn, felet är när det offentliga beter sig som gangsters med stöd av beväpnad polis. Jag trodde inte socionomutbildningen innebar att bete sig som en skitstövel utan att hjälpa.

Göran Johansson, tidigare utredare av Vanvården 1920-1980 säger att barn som utsätts för vanvård ska ha skadestånd. Ett nyfött barn kan inte kräva skadestånd, det innebär att nyfödda barn måste ha ombud/juridiska sådana som står fria från snedvriden syn inom socialtjänsten på hur en mamma skall vara. Ett ombud som ser till barnet och där skall finnas ett ombud för mamman som ser mamman som helhet och inte i vinklad variant av socialtjänstens handläggare.

Barn som behöver samhällsvård ska åtnjuta rättssäkerhet, inte godtyckliga lekmannabedömningar gjord av en person som gått på Högskolan i tre år och tror att hon/han vet och kan allt. Eller domare, ordförande i domstolarna som inte kan stava till barnkonventionen än mindre läsa den. Har de läst den? Nje det är frivilligt – ett fylleärende eller barnärende är sak samma i tingsrätterna, Ett skattemål i Länsrätten är betydligt intressantare än ett barn som hanteras inom socialtjänsten.

En förälder som försöker rätta upp sig, ta nya tag räknas fortfarande från den tid då hen inte uppfyllde socialtjänstens krav och det nya, den nya satsningen, försöken finns inte ens med i handlingarna.

Vi som så vackert skulle få ersättning för vanvård, behandlas av ERN (Ersättningsnämnden) som kriminella och lögnare. I förhör som går in i märgen på den sökande frågas när sökande som var 12 år, om hon var utmanande mot mannen, visade hon inte lite sexuellt intresse. Det var helt legalt enligt Göran Ewerlöf att våldta 12 åringar för 40 år sedan och deras våldtäckt var inte av allvarligaste art. Inte tillräckligt hänsynslösa, säger Göran Ewerlöf för att få ersättning.  Efter 1980 lämnas några tusen i ett vakum, människor som utsatts för vanvård som inte räknas i regeringen statistik över utsatta. De får driva sin egen process, med advokat Systrarna Rapp satsar allt för att ge 1980 gruppen rätt till ersättning.

Så ska dagens barn kunna kräva ersättning, men om samma värderingar som Göran Ewerlöf med anhang har,  skall ligga till grunden för skadestånd lär det inte bli något skadestånd. Å med de lögner och egna skrivningar som råder inom socialtjänsten hur stor chans har barnen mot myndigheterna. Jag tappar tron på systemet, på politikerna och jag tycker att sveket kommer från en statsminister som skrivs som barnhems- fosterbarnet som blev statsminister. Men han glömde alla de utsatta barnen, som inte blev statsminister. Några av dem till och med dör. Sveket blir större här än när Alliansen styrde, ingen förväntade sig att Annie Lööf eller Reinfeldt skulle ha någon empati för de barn som varit utsatta. Har nåögon hört Anniel Lööf tala om barn! Sveket blir större för att förhoppningarna var att ett socialdemokratiskt parti ändå skulle ha ett hjärta för de värst utsatta grupperna.

Vi behöver ett nytänkande. En ny socialtjänst med inriktning på barn och deras familjer, men också där föräldrar får vara föräldrar till sina placerade barn, Vi behöver ett samhälle med hjärta för barn.

Först Donia sedan

När får Donias familj

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

Kalla Fakta

Donia var dödsjuk

Stefan Lamme

3 svar till “Inga barn ska vanvårdas eller dö i samhällets vård

  1. Ping: Inga barn ska vanvårdas eller dö i samhällets vård - Hjärta Mod och Styrka

  2. Ping: För två och ett halvt år sedan dog Donia i sitt familjehem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s