Svar krävs: Varför har vi ingen SOCIALMINSTER

Situationen för många sk i utanförskap förändras inte mycket i den nya regeringen. Höjd A-kassa gäller de som blir arbetslösa nu och inte retroaktivt. Med andra ord människor som via en usel försäkringsersättning redan förlorat kommer att vara förlorare också i en ny regering. Människor som är utförsäkrade kommer de att omfattas av sjukersättning eller hamnar de som så många andra i vakum mellan det gamla och nya.

Människor som möts av socialtjänstens bud om att deras behov inte är tillräckliga för att få socialt stöd i form av pengar – vem tar hand om dem? Familjer som behöver stöd och råd av socialtjänsten, insatser av olika slag vem tillgodoser deras problem. Vem ska ansvara för Socialstyrelsen och IVO!

Sverige har för första gången ingen SOCIALMINISTER med övergripande ansvar för områden som inte täcks av sk specialministrar. Vi har ingen minister för invandrarfrågor, vilket gör att hela den frågan och politiken kommer att hänga i luften.

Vi har på Socialdepartementet Åsa Rengér barn-äldre och jämställdhetsminister. Vi har en ansvarig för socialförsäkringsfrågorna Annika Strandhäll som också är departementschef. Gabriel Wikström, Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.
Ingenstans ser vi en minister som ansvarar för hela frågan. Jag ska inte döma ut valet av ministrar för jag vet inte  något om dem.

Men var handlar frågor som Socialtjänstens ansvar!

Socialminister eller hälsominister är den minister i ett lands regering som ansvarar för socialpolitiken, till exempel barn- och familjepolitik, socialtjänstpolitik inklusive handikapp- och äldrepolitik.  Socialministern leder ett socialdepartement eller socialministerium och bistås i detta av en tjänsteman som vanligtvis är politiskt tillsatt och i flera länder innehar titeln statssekreterare. Socialministerns ansvarsområde har vuxit i samband med välfärdsstatens utbyggnad och idag är politikområdet vanligen uppdelat på flera ministrar. Låt gå för det, men vem av ministrarna skall föra de utslagnas frågor, hemlösa, fattiga, familjer som behöver stöd, jobba för socialtjänstens ramar och helhet. Jag kan ärligt talat inte få det att gå ihop och Bengt Göransson, fd kulturminister verkar inte heller få det. Även om hans analys och skrivning är betydligt skarpsinningare.                                                                                                  Bengt Göransson, ”Låt mig förklara. Socialdepartementet har tre statsråd, en socialförsäkringsminister, en folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister och en barn-, äldre- och jämställdhetsminister. En minister med uppdrag att vara socialminister saknas.

Det som tidigare kännetecknat så mycket av socialdemokratisk politik – att socialpolitiken har utgått från en samlad värdering, vars ansvarige minister hade ett politiskt uppdrag som var större än det att se till att vissa samhällstjänster utfördes – saknas uppenbarligen i dagens regering.”

Bättre än så kan det väl knappast beskrivas. Då jag dagligdags möter människor som av olika skäl är inom ramen för socialtjänst, är det ju inte så märkligt med frågan VAR FINNS SOCIALMINISTERN?

Mitt svar är: Sociala frågor har ingen prioritet i den nuvarande regeringen. Sedan MP fick sina drömposter kommer också deras röster att tystna i debatten. Det mest tragiska är att Regeringen vägrar att förklara, svara på varför inte? Å märkligt – inga tidningar, etermedier, inga Journalister har heller undrat.

När får Donias familj

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

Kalla Fakta

Stefan Lamme

 

Ett svar till “Svar krävs: Varför har vi ingen SOCIALMINSTER

  1. Ingen heller tog ansvar förut om sociala frågor. Om du skulle ha skrivit till någon social- barn- eller skolminister om konkret vanvårdsärende eller om kommunanställda som missöter sig och trskasserar utsatta eller ensamma kvinnor och barn, då skulle du fått svar, att det är inte hens(höns) ansvarsområde utan myndigheternas. På myndigheterna du skulle ha gå veta att det är politikerna bestämmer och på sistone det var tjänstemsnnens svar att ” moderat regering bestämmde så” att vi måste trakassera och tortera barnen ensamna ,kvinnor och andra som vänder sig till FK, IVO etc. Det är ju ingen skillnad om fiktiv ” ansvarig” finns eller inte. De är ändå inga specialister i sak de ansvarar för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s