Hallå fru minister kan ni svara på lite frågor?

Det slår mig att ovanligt få av landets ministrar figurerar i medierna. Fridolin gör lite utspel om skolan, men några längre intervjuer nej. Alice Bah Kuhnke, kan inte lova något om mediernas framtid eller kulturmånglarnas krav på  snabba resultat. Hon skriver till slut en debattartikel och Media-Sverige går igång. Hon granskas o nagelfars in på kroppen, men det parti som står beredda att ordna ett nyval – SD promenerar lugnt genom mediasidorna. De har dessutom ställt sig bakom privatkapitalets rätt att fortsätta göra affär av människors behov.  Det Sverigevänliga partiet som tycker det är okej att svenska skattepengar hamnar i lågskatteparadis. Numer har ju även Moderaterna i jakten på makt lierat sig med det parti man sade sig vilja inte ha samröre med. Tänk vad makten kan få en att göra avsteg.

Det område som berör mig mest är dock socialpolitiken, den frågan som regeringen degraderat ner till noll och intet. I onsdagens Uppdrag Granskning visades ett oroande reportage kring missbrukares villkor, här med dödlig utgång. Herrgårdens Chef, på Attendo Cares nolltolleransboende i Skarpnäck,  sa att det är upp till var och en om de vill knarka, det gällde tydligen på Herrgården också. Helt klart Attendo ser till pengarna, inte de som bor på stället. För lite personal och periodvis ingen alls, ger pengar till ägarna. Sverigedemokraterna har just accepterat spekulation i människor.

I den gamla alliansregeringen beslutades att missbruket skulle bli ett delat ansvar mellan sjukvården och kommunen – summa ingen tar ansvar. Gabriel Wikström, landets sjukvårdsminister slänger frågan i knät på Åsa Regnér som troligen vet lika mycket om missbruk o dess konsekvenser som de moderater som nu lämnat regeringen. Gabriel Wikström vet helt klart inte hur man hanterar frågan. Åsa Regnér är äldre-barn och jämställdhetsminister, ingenstans i arbetsbeskrivningen står att hon också ansvarar för landet missbruksvård eller brist på den samma. Men Gabriel Wikströms kunskaper är troligen lika grunda och det är enkelt att kasta obekväma passagerare över bord.

Åsa Regnér däremot har ansvar för barnen. Barnen inte minst de utsatta. Hon har ansvar för den socialtjänstlag som idag faller allt mer samman och där hopplösheten sprider ut sig bland socialsekreterare och andra inom socialtjänsten. Åsa Regnér vill inte svara på frågor, hon har så mycket att göra. Inte kan det vara landets medier som står i kö, ämnet är knappast högvilt inom sociala medier eller trycksvärtade tidningar. Kom igen i slutet av november, säger hennes pressekreterare Johanna Abrahamsson. ”Kalendern är fullbokad framöver. Kan vi höras i slutet av november och då boka in en tid i december istället?” Ja det är möjligt att politiker och tjänstemän kan tycka att frågor som skall belysas i media kan flyttas fram. Min deadline ligger i november.

Tänkte på en lustig sak som Gabriel Wikström sa när han lämnade över missbruksfrågan till Åsa Regnér ”hon är socialminister”. Aha tänker jag den försvunna posten i Stefan Löfvens regering är hittad, Åsa Regner är landets socialminister, med andra ord dock bara med mandat barn, äldre och jämställdhet.

Kvällsen Uppdrag Granskning,  fick mig att fundera över Doniafallet. Här var det inte en narkoman, utan en familjehemsplacerad flicka som dog i familjehemmet, Precis som kvinnans son i UG fick ligga i 20 timmar utan att någon tyckte det var märkligt, fick Donia ligga sjuk i 14 timmar utan tillsyn. Man skulle säkert kunna räkna upp hur många fall som helst, som domare som tycker att om flickor är utmanande får de skylla sig själva om de blir våldtagna. Och ett Nej är inte Nej utan en liten flickas Ja i förklädd form och som givetvis älskar att bli våldtagen.

Ur led är tiden..Är män dumma i huvudet, undrar Lotta Wendel i Hälsingsborgs Dagblad,

”Istället för att lära våra söner att inte våldta så lär vi våra döttrar hur de på bästa sätt undviker att bli våldtagna. Gå inte själv hem på natten, prata inte med främlingar och var försiktig med hur du klär dig.” ”Som lagstiftningen ser ut i dag kan en person bara straffas för sexuella övergrepp om det kan bevisas att denne har haft uppsåt – en klar avsikt – att ha sex mot brottsoffrets vilja”.

Katarina Wennstam, kolumnist i SVD, frågar ”Förstår männen att de idiotförklaras?” Lysande skrivet  ”Om jag vore man. Hur skulle jag tänka då? Jag tänker ofta på hur det kommer sig att män är så tysta. Jag funderar på om de alls har förstått hur samhället ser på dem. För då skulle de väl resa sig upp och protestera? Säga att det räcker nu. Om jag vore man skulle jag ofta ställa mig frågande till den syn på män och pojkar som genomsyrar samhället. Hur det är möjligt att vi fortfarande 2014 tror att män som är kåta också är lite dumma i huvudet.”

Några killar som åtalats för att ha våldtagit en flicka med en flaska friades eftersom hennes protester enligt domstolen kunde ha missförståtts som ”blygsel”. En annan man sa att han trodde att de höll på med S/M-sex och att tjejens nej och skrik var en del av spelet. Ytterligare en man friades för att ha haft sex med en sovande kvinna genom att hävda att också han sov. Fantasin har liksom inga gränser. Det verkar gå att skylla på snart sagt vad som helst, och komma undan med det. Om en är en man. Sedan får vi höra om en rektor i Malmö som ifrågasatte en sjuårig flicka som utsatts för övergrepp eftersom hon hade dansat på rasten och bar läppstift. Skuldbeläggandet av flickan är uppenbart och har lett till omfattande protester.”

Domarkåren generalliserat,  verkar mer stå på pedofilernas och sexverkarnas sida än offrens. Föresten har jag alltid undrat om domare är barnhatare, kvinnohatare som låter män med våldsamt förflutet, misstanke om sexuella brott etc få ensam vårdnad om sina barn. ”De kan bäst tillgodose barnets behov” är en sliten juridisk term.

Med andra ord om vi haft en socialminister kanske vi kunnat ställa lite frågor, undra, hur ni tänkt eller hur tänker ni nu? Vad ska ni göra åt hela det sociala fallet neråt, Morgan Johansson, hur ska du stoppa rättsosäkerheten i domstolarna, Åsa Regnér när ska barn slippa tvångsvistas hos en förälder de inte vill träffa. Vad ska vi göra för att inte fler ska dö av överdoser i brist på vård!

Det ekar tomt och den mest dolda ministern som har hand om socialförsäkringar hon är departementschef .

Gabriel Wikström skriver på sin S-sida

”Jag vill vara med och återupprätta socialdemokratin som frihetsrörelse. Alla viktiga reformer, alla viktiga vägval som socialdemokratin har stått inför har handlat om frihet. Rösträttskampen, arbetet för full sysselsättning, utbildningsreformerna, ökad jämställdhet, kampen för HBT-personers rättigheter, det internationella engagemanget, är alla del i en strävan efter att frigöra människor och ge alla en chans till ett värdigare och bättre liv”

Ser ni ordet social stigmatisering, psykosocial ohälsa, sjukvård för missbrukare? Inte jag heller.

Åsa Regnér om Barns rättigheter:

”Regeringen aviserar i budgeten för 2015 att man vill påbörja arbetet med att göra barnkonventionen till svensk lag. Det är en signal om vilken betydelse regeringen lägger vid barnets rättigheter. Regeringens vision är att Sverige ska vara ett av de allra bästa länderna att växa upp i oavsett kön, bakgrund eller funktionsförmåga. Varje barn ska kunna känna sig tryggt och ges de bästa förutsättningarna för att utveckla sin potential, växa som en fritt tänkande människa och delta på egna villkor i samhällsutvecklingen. Under de senaste åren har bland annat Barnombudsmannen sett att barn i särskilt utsatta situationer inte alltid får sina rättigheter tillgodosedda. Barn bemöts inte alltid med respekt för sina behov och rättigheter. Därför vill regeringen stärka barnets rättigheter.”

Ser ni något som inte redan är sagt av henne föregående kollega, Maria Larsson?

Inte jag heller.

Annika Stradhäll, departemenschef och socialförsäkringminister:  

                                                   ”Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ansvarar för frågor som ryms inom socialförsäkringen. I den ingår föräldraförsäkring och bidrag till föräldrar, sjukförsäkring samt pensioner”

Ser ni något om de övergripande sociala frågorna ? Tänk det gör inte jag heller.

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s