Östbergahöjden, höjden av politisk glömska o övergivsenhet

I somras startade ÖCC i Östberga, Östberga Community Center. Partierna i stadsdelsnämnden var överens om att något måste ske i Östberga som är positivt för området. ÖCC skulle försöka samla ungdomar över 18 år hoppat av skolan, arbetslösa. Medverka till att starta föreningar och verksamhet som kan ge Östberga nytt hopp o framtid.

Ett av de problem som påtalats var bristen på lokaler, samlingsplats. En sådan ordnades. Stora rymliga lokaler med förutsättningar för möten mellan människor. Flera ungdomar söker sig till ÖCC för att få hjälp med jobbideer, CW, skola o annat som kan ge nya möjligheter. Vi trodde alla att Östberga var på väg att få del av de förortsmedel som delas ut i Husby, Rinkeby etc. Östberga ligger centralt men på en öde topp mellan välfärdsområdet Älvsjö, Örby och Årsta. Lite glömt lite i skymundan vilket bidragit till att livet inte alltid är vad det borde vara.

Kvällspressen basunerade ut att Östberga var ett av de områden där kriminella gäng tagit över. Av vilken anledning polisen pekar ut Östberga på det sättet får stå för polisen. Om det nu var så illa borde rimligtvis polisen visa större intresse för området. När ÖCC öppnade hoppades det på att lokalpressen skulle dyka upp och skriva om det positiva som var på gång. Men nej, man ville inte ens skriva om Östbergadagen där det var både musik, diktläsning, grillning och annat för barn och vuxna.

För något dygn sedan brann förskolan Diamanten ner. Troligen anlagd brand, en nyreparerad förskola i trä, blev offer för vad – gänguppgörelser, pyroman eller vad? Sorgen var stor hos de barn som går där liksom många äldre och unga vuxna som har sina syskon på Diamanten. 80 barn ställdes utan tillsyn. Bara ett dygn tidigare hade någon försökt bränna upp skolan. I måndags kväll strax efter släckningen av förskolan var klar (16 timmars brandmanna/kvinnoarbete) exploderade en bil nästan i centrum.

Nu kom Östberga i media, tidningar och TV. Ingen ställde dock frågan vad är det som händer i ett område där barnens hus bränns ner och skolan attackeras!

Två intressen krockar i Östberga idag. Barn som behöver dagis/förskola och ÖCC som behöver de lokaler man lovats. Nu fick ÖCC flytta ut med något dygns varsel för att placeras i en lokal som bl.a. saknar ventilation. Till råga på allt vet ingen om den nya stadsdelsförvaltningen fortsätter att satsa på ÖCC.

Inget skall ställas mot vartannat, men Svensk Bostäder har ett kontorshus som är mer eller mindre utnyttjat arealmässigt. Med andra ord Svenska Bostäder håller kontor för tre stycken samtidigt som området ropar efter lokaler för verksamhet.

Att Svenska Bostäder tappat intresset för Östberga är helt klart. Rykten om att sälja ut resterande hyreshus florerar. Men att politikerna med vetskap om vad som hänt i Östberga under senare år, inte tar situationen på allvar är oroande. Vem skall vilja flytta till ett område som ingen med beslutsfunktion inser att enda sättet för Östberga att blomstra är att göra det attraktivt att flytta till.

Vi som bor här, trivs i Östberga. Vi vill bo kvar. Vi vill känna att området är vårt och tryggt för små som stora. Årsta Vantör borde förstå att överge Östberga, skapar exakt det samhälle som man anser sig inte vilja ha.

När förra förskolan brann tog det tre år innan det startades en uppbyggnad. Skall det ta tre år innan Diamanten är uppbyggd! Skall ÖCC får de pengar som behövs och lokaler som kan fungera för vad som var tänkt.

Förra vintern inbjöds till möte på torget – alla skulle komma med idéer om vad man kunde göra i Östberga. Idéerna haglade, allt från inne- till utegym, fik etc. Det enda som kom var ÖCC. Svenska Bostäder kunde inte ens sätta upp en askkopp utanför Höghuset trots att kostnaden borde vara försumbar. Nu vet vi inte ens om ÖCC får vara kvar. Eller om ägaren av affären orkar fortsätta eftersom hyran i Östberga är lika hög som över allt annars. Svenska Bostäder vill inte diskutera hyressättningen. Risken kan alltså vara att området förlorar sin affär.

Föresten ni som bor i Östberga besök FB sidan Vi som bor i Östberga. Där uppdateras olika aktiviteter etc. Det har också startats trygghetsvandrig.

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

Tidningen Årsta/Enskede

2 svar till “Östbergahöjden, höjden av politisk glömska o övergivsenhet

  1. Flytta hit om ni vill se bilar och dagis brinna upp varje månad o brandrök in i lägenheterna underbart ju, värsta drömboendet o utan att något händer. Det har brunnit i östberga i 10 år snart utan att någon bättring sker o det verkar ju bli värre. Det är bara o googla o ni hinner inte ändra er.

    • Hej Sonja, det brinner överallt o i Östberga ändå lite i förhållanden till områden runt omkring. Vi behöver inte acceptera bränderna, men heller inte överdriva dem. jag tror generellt att ett mer aktivt vuxenliv kvällstid i Östberga skulle ändra mycket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s