Mer bevakning löser det problem i Östberga!

Var på möte ikväll den 2 dec anordnat av Stadsdelsförvaltningen mot bakgrund av alla bränder i området. Matsalen var full, många stod och det var trångt i ingången. Bra med stor uppslutning och Kommunen hade mobiliserat polisen, ungdomsgården, direktörer och så självaste Svenska Bostäder. Jag blir alltid lika imponerad av deras otroliga svar men det återkommer jag till.

I vilket fall lovade politikerna att ta reda på vad som hände med resultaten från boendedialogen för ett år sedan. Det är ju alltid något.

Med i matsalen fanns också en del unga vuxna, inte så polerade o fostrade  mötesvanor, men de var där och det är gott nog. Sedan kan man ju bara mana dem till att lära sig lite mer om att argumentera och föra fram sina synpunkter, där skulle säkert ÖCC (Östberga Community Center kunna bidra).

Delar av de vuxna hade redan bestämt sig för vilka som var skyldiga till bränderna, vilket inte var så lyckat då inte ens polisen har några säkra uppslag om vilka det kan ha varit. Sedan kom krav på att sätta upp bevakningskameror i Östberga och sluta chilla med dem som bränt bilar o dagis. Suck säger jag bara, vi löser inte problemen med kameror och inte att chilla heller för den delen. Men vi kan lösa mycket genom bättre kommunikationer till och från Östberga och det minsta som kan krävas är väl att bussarna åtminstone inställer sig på de tider de ska.

Ungdomarna vill något på kvällarna att göra ett gym, ett fik någonstans där man bara vara. Att de sedan under dagtid drar omkring är ett annat problem. Flera av dem vill säkert ha jobb, men vem anställer eller tar in arbetslösa från Östberga! Det behövs mer av kvalificerade insatser, något för AF och Stadsdelen att bita i.

Ett förslag dök upp, nattvaktmästare för att åtminstone inte skolor och dagis skall brinna. Utbilda de unga ge dem jobbet som nattvakt. Ja varför inte.

Det som stör mig mest är Svenska Bostäder som mer eller mindre övergivit Östberga eftersom man har så få lägenheter kvar. Utanför höghuset har vi begärt någon form av askkopp anledningen att vi inte får det är att det skulle kunna ryka eller börja brinna. Att det sedan slängs fimpar utanför porten, askas i blomkrukorna spelar tydligen ingen roll. En önskan fanns att Svenska Bostäders mer eller mindre tomma kontorslokal skulle kunna bli provisoriskt dagis så barnen slipper splittras på flera grupper. Nja, svarade SVEBO, tre konsulter anställda av bolaget som inte ens har något upprag i Östberga behöver de 300 kvadratmetrarna till sitt kontor.

Däremot kunde man lätt flytta ÖCC verksamheten från sin lokal till en lokal där man saknar ventilation och där avloppet stinker. För att bereda dagis plats i de utflyttade lokalerna. Så Svenska Bostäders konsulter är mer värda än 80 barn  Östberga.

Problemet med stora möten är att det krävs organisation. Det krävs stolar till alla, det krävs en talarordning, en panel där de inbjudna sitter samt en mikrofon så att alla hör vad som sägs.

Men nu har ju Östberga fått ett möte, där jag undrar så här efteråt om vad som kom ut av det. Vet Stadsdelen det själva och vad ville de egentligen ha ut av det snabbt sammankallade mötet.

Men en sak vet jag fler kameror och mer sk lag/ordning löser inte problemen, däremot kan vi gå ut på kvällarna synas och höras att det faktiskt finns fler än bara tiotal vuxna som  kvällsvandrar  Östberga.

PS ni om bor i Östberga gå med på vår Facebooksida och tack till gänget som tog initiativ till kvällsvandringarna och tack Tawar för ditt jobb.

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

Tidningen Årsta/Enskede

Ett svar till “Mer bevakning löser det problem i Östberga!

  1. Nej mer bevakning känns verkligen onödigt, istället för att analysera och reda ut problemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s