Årsta-Enskede-Vantör lägger ner satsning i Östberga i mars?

 Jag  mailade till Stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör. Det gick till samtliga rödgröna ledamöter i stadsdelsnämnden. Jag fick svar som jag publicerar efter mitt inlägg, men faktum är att vi fick svar på en fråga och det var den om kollektivtrafiken i Östberga. Att vi tveklöst är den största stadsdelsförvaltningen och troligen sämst underhållen intygas åtminstone i Östberga. Att göra en geografiskt stor enhet är en sak men det kräver också ansvar från politikerna att se till att Stadsdelens olika delar fungerar.

Östberga är det område som längst o mest negligerats samt utsatts för tal som att, om det byggs på Årstafältet då blir Östberga annat. Det kan väl bara de tro som inte vet hur strukturen i området ser ut geografiskt och socialt. Vi har en viktig sak som är bra i Östberga och som kan byggas på med stöd och hjälp. Vi har inga rasistiska motsättningar och det är något som vi måste fortsätta värna om.

Östberga har sedan hela området mer eller mindre såldes ut av det borgliga stadshuset hamnat i glömska. Svenska Bostäder har så få hus kvar att man helt sonika inte längre tar något ansvar för området. Ett sk Fokusmöte för snart ett år sedan har lett till noll insatser från såväl staden som Svebo.

Östberga är socialt utsatt, där vi troligen kommer att förlora affären och därmed också kiosken. Det som kallas Östberga centrum kommer att bli en öde plats mellan ungdomsgården och skolan, ett ödsligt torg som självklart kommer leda till förslummning.

Vi har under några år fått två dagis nerbrända, bilar brända, sönderslagna, samt fritidsgården också utsatt för brand, försök har gjorts att bränna ner skolan.
En stor del av allmännyttans lägenheter i Höghuset är uthyrda i andra hand, människor som knappt stått i bostadskön flyttar in i höghuset.  Med andra ord en medveten policy att göra Östberga till område där det tidigare har varit diffrentierat boende med människor från olika delar av världen till en medveten förslumning. Idag försöker de svenskar som är kvar byta lägenheter etc o framför allt om de bor i Höghuset. Svenska Bostäder har för länge sedan tappat intresset.

Ni satsade på ÖCC som ingen idag vet ens om får vara kvar. Den tjänsteman som byggt upp verksamheten och lagt ner sin själ får noll stöd från stadsdelens tjänstemän.
Skall ÖCC bli en förlängning av Ungdomsgården eller vad?
Östberga behöver ÖCC, men de rödgröna liksom tidigare de borgliga är beredda att lägga ner verksamheten sista mars. Att det tar tid att bygga tillbaks en områdeskänsla verkar också den nya politiska makten ha glömt. Samma områdeskänsla som den borgliga stadshusalliansen sålde ut för en spottstyver.

Hur man tycker om Östbergaborna visade sig för några år sedan då en ägare av pizzerian ville starta en kvarterskrog. Han fick avslag eftersom Östberga inte anses behöva ha någon plats för vuxna att träffas på.

Flera områden i Östberga är mörklagda, men politiker och tjänstemän kan inte komma överens om vem som har ansvar för belysningen, å ena sida är det bostadsrättsföreningarna, Svenska Bostäder, Staden eller vad… Bra att flytta frågan mellan sig så slipper man ta ansvar.

Om ni menar allvar med att Östberga skall bli ett område människor vill bo kvar i och inte ha som en mellanstation för att hitta annat, krävs ordentliga insatser från Staden.  Östberga ligger stadsnära men kommunikationern är sämre än förorternas. Ibland åker inte bussarna ens upp till östberga av säkerhetsskäl. Allt för ofta uteblir bussar morgon som kväll. Flera gånger i Liljeholmen ställs turerna in utan information. Jag o flera med mig har ringt o klagat till ingen nytta. Vi behöver tätare bussturer, buss som går nattetid. En buss som ändå passerar Östberga hela dygnet ger ändå mer känsla av bebolighet.

Vårdcentralen Liseberg är områdets läkarcentral, för den som inte har färdtjänst eller friska ben är resan dit ett tidsödande arbete. Kanske kunde man sätta in sk lokalbussar som kör runt i bara området under dagtid.

Det finns säker många saker att göra för den som vill och som tycker att Östberga skall bli tryggt för alla. Frågan är om den politiska viljan finns. Och finns den politiska viljan att bygga upp det nerbrända dagiset som gav plats till 80 barn. Om inte kommer skolan att stänga på grund av för få elever.

Senaste branden förstörde 8 bilar. Varav två företagsbilar. Brandkåren kom efter 25 minuter och polisen efter tio minuter. Tidigare dåliga erfarenheter gör att brandkåren inte längre får åka in om inte området är säkrat, det kan vi tacka Husbykravallerna mfl för.
Om Årsta-Ensked-Vantör inte fortsätter satsningen i Östberga, kommer vi att få ett nedslitet getto mellan Årstafältet och Årsta. Visste ni föresten att fältet tillhör Östberga, men kallas Årstafältet för att det låter lite mindre negativt. Den nya bebyggelsen på fältet är den största bluffen näst efter ombildningarna i Östberga och det vet politikerna och planerarna i Stadshuset om, det kommer inte att ge Östbergaborna några bättre sociala förutsättningar, tvärtom Östbergas isolering kommer att fortsätta.

Det är också oerhört sorgligt att Östberga bara omnämns i samband med att något händer, när media bjöds in till Östbergadagen, lyste lokalpressen mfl med sin frånvaro. Samma sak när det gällde startandet av ÖCC.

Svaren från Politikerna:

Hej och tack för ditt brev och dina förslag om förbättringar i Östberga. Det är många viktiga frågor som du lyfter och som stadens nya majoritet behöver arbeta med. Bland annat gäller det kommunikationerna där det ju är landstinget som är ansvariga, men där staden kan trycka på.
Ikväll på stadsdelsnämnden enades alla partier om att skicka ett gemensamt brev till trafiknämnden i landstinget, om att Östberga är i mycket stort behov av bättre kommunikationer, på kort sikt med tätare bussförbindelser. Vi hoppas att en enig nämnd ska kunna göra skillnad.  De övriga frågorna som du tar upp måste stadsdelsnämnden och andra berörda arbeta vidare med. I förvaltningens verksamhetsplan som tas i slutet av januari ska de konkreta planerna för året finnas med.

Med vänlig hälsning
Rosa Lundmark
Ordförande stadsdelsnämnden (V)
Gemensam skrivelse om kommunikationer Östberga_dec 2014

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

Tidningen Årsta/Enskede

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s