Saris livsresa och upprättelse

För några år sedan lärde jag känna Sari Karlsson på Facebook, det måste ha varit i samband med vanvård av fosterbarn. Jag visste inte mycket om henne då, men idag vet jag att få har gjort en sådan livsresa som Sari. När jag lärde känna henne var barnen omhändertagna, hon hade precis avslutat Komvux och kommit in på socionomprogrammet i Jönköping. Hon hade lämnat en lång tid av missbruk bakom sig och var oerhört stridbar. Saris livsresa är vad jag kallar upprättelse för sig själv och för andra. Knappast någon inom den sociala sektor som haft med henne att göra skulle ens kunnat ana att hon en dag skulle kunna både socialtjänstlagen och delvis yrket bättre än de själva – ja inte ens klara en sådan utbildning.

Parallellt som barnen var placerade, gick Sari på Högskolan, slogs för rätten till umgänge, slogs för att få hem barnen men på sina villkor. Jag tror dessutom att ingen har lämnat urinprov så länge som Sari för att bevisa sin drogfrihet.

Sari ville ha hem sina barn, men hon ville därmed inte mista rätten till det stöd hon behövde. Risken är ofta att när barn kommer hem, lämnar socialtjänsten walk over och det var något hon inte ville acceptera.

Nu är nästan alla barn hemma igen, Sari tar sin examen den 16 januri och går ut som socionom. För mig är Sari ett under av kamp, livskraft och stark begåvning. En person som valt att inte gnälla eller beklaga sig i diverse grupper utan valt att ta striden med de medel som en gång tog hennes barn. Hon utbildade sig helt enkelt i samma yrke. Nämnas ska att hon också arbetat under hela studietiden – att arbeta, studera och kämpa för sina barn i kombinationen egen funktions-nedsättning är starkt.

Jag tror bara den som gjort det kan förstå hur stort det är. Vi som stått vid sidan och sett, vi som varit nära under alla åren ja vi har insett och tagit det som självklart att hon fixar det. Men visst är det lätt att stå bredvid och heja på när andra sliter i spåret eller på löparbanan.

Saris livsresa är en upprättelse för allt som hon gått igenom, men det är också en upprättelse för alla andra i likartade situationer. Det går att ta sig igenom svåra hinder, det går att lösa situationer på ett rationellt och klokt sätt. Att vinna kampen mot systemet är inte att alltid ge uttryck för att systemet är dåligt, vinsten ligger i att skaffa sig samma vapen som systemet har – kunskap.

Det är också kunskap, utbildning som är vägen till förändring, Malali nobellpristagare av fredspriset 2014 sa att penna och böcker är vapnen för framtiden – bättre än så kan inget sägas. Sari gjorde exakt det som Malali uppmanar världens unga att göra – skaffa sig kunskap.

Inom scialarbetarsektorn hoppas jag att det finns öppna armar för Sari, hon har erfarenhet, kunskap och empati i lagom mängd. Är det inte så framtidens socialsekreterare borde vara.

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

12 svar till “Saris livsresa och upprättelse

 1. Alla går olika vägar.

  • ja helt klart men substansen är att försöka bemöta med kunskap det är ytterst få gånger det lyckas med animerade debatter på facebook eller i suspekta organisationer.

 2. Anna Jag håller fullständigt, en lektion som är värd uppmärksamhet.
  Jag Mirza Ramic älskar Sveriges kulturer, men några har missförstått mig?
  Svaret begär av Varakommun-VARFÖR, varför varför de använde
  det starkaste vapnet i det moderna samhället?
  Varför de tog mitt liv, min glädje i ögonen på min son.
  Min son Irnes Ramic är ett oskyldigt och älskade barn som älskar sina föräldrar.
  Ingen frågade hur mamma upplevt detta omänskliga beteende?

  Alla som känner mig, vet att jag är ärlig jag skulle ge blod varje person i trubbel
  oavsett religion, hudfärg:

  Alla människor av god vilja som känner mig personligen, hjälpa min son att se sin älskade
  syster Alma, mamma,mig som pappa…

 3. Tack Anna, under press kunde jag inte mer, nu är jag i Bosnien.
  Du är en mycket populär person som utstrålar värme, du är ärlig och modig
  Dina synpunkter är värdefulla!
  alla bäst-Mirza

 4. All lycka till Sari !! För att besegra systemet ,är bästa sättet att,
  Ge sig in i det. Tyvär är är dom flesta så skadade av det att man inte klarar av att ha med myndigheter att göra.

  • Ja men är man så skadad kanske man skall börja med att söka hjälp för sig själv, det bidrar inte i arbetet att få hem sina barn om man är hatisk mot myndigheter även om de gjort fel, Qrutprojektet just nu bara i Stockholm är en idé om hur man ska kunna få den hjälpen

 5. För min del är det lite sent jag är 61 år .hadde det funnits på 60:talet för mina föräldrar hadde det räddat 4 st. Syskon på Kungsholmen ,som blev strödda över hela Sverige Norrland till Småland .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s