Historielösheten är den största faran för demokratin

När jag gick i min B-skola fick jag redan i årkurs 3 min första historiebok. Den handlade om stenåldern och hur Sverige växte fram. I slutet av boken togs upp lite kring de två världskrigen sedan var det i princip slut. Boken räckte till årskurs 6. Vi hade tre år på oss läsa boken. Svensk kungahistoria var väl inte det mest spännande, men visst sög jag in de svenska hjältkungarna, läste med beundran om Gusvaf Wasa och stormaktstiden då vi ägde nästan hela Europa.

Idag 57 år senare är jag så oändligt tacksam över den boken och att historia var så viktigt att vi började läsa det redan i tredje klass. För jag tror att historielösheten är en grund till många de problem vi har idag. Under ett antal år på gymnasiet lästes inte historia.  Det var ett tillval som få valde. Sedan blev det 50 p en termin och idag vet jag inte,  men jag tror det finns på schemat igen.

När vi förfasar oss över det som hänt i Paris där 10 mördades och 12 skadades, inser jag plötsligt med stöd av Mustafa Cans kolumn i dagens Aftonblad att världen har aldrig varit svart och vit. Det svenska samhälle som SD talar om, i termer av gemensam kristen grund, svenskhet, är en myt som bara den tror på som aldrig öppnat en bok mer än möjligtvis propagandaböcker för vit arisk makt.

Jag vill minnas att  tidigt hade ämnet kristendom, det var mycket biblisk historia, psalmverser, orgeltramp och att kunna utantill. Men det var bra så tillvida att man fick en ganska bra kunskap kring hur kristendomen växte fram och eftersom historieboken tog upp Korstågen och kristnandet av världen, gavs man trots det subjektiva innehållet en väldigt bra grundkunskap. Som märkligt nog kommer till nytta idag.

När SD och mina vänner som röstar på SD talar de om Muslimer som en enhetlig grupp. Det talar om den islamska religionen som en enhetlig union av ständigt bedjande människor, som givetvis hotar min kristna tillvaro eller rätten att inte tro alls.

De talar om kristendomen som en gemensam nämnare utan motsättningar eller problem och en av dem tog till tionde budet ”Du skall icke dräpa” märkligt det civiliserade kristna samhället är i världsklass när det gäller att dräpa. Och det fortsätter i olika former. Femte budet, Du skall inte dräpa, är grunden till Brottsbalken vad gäller mord o dråp. Rätten till liv med andra ord o andra icke rätt till att döda.

När världen kristnades av de sk Korstågen, som i vissa sammanhang beskrevs som hjältar var det folkmord, våldtäckt som skrämde människor att gå från hedendom till kristendom. I Palestina Jesus eget land mördades människor för att de var kristna eller icke kristna på fel sätt. Den Katolska kyrkans framväxt var blodig och blodet byttes senare mot politiska intriger och hot mot de människor som inte ville följa kyrkan.

I Sverige brände vi kvinnor på bål för att de var häxor och djävulens verktyg i den kristna kyrkans namn. Lutterska kyrkan en utbrytare ur den Katolska Kyrkan vägrade se Påven som Guds sändebud på jorden, i det svenska folkhemmet tvångskristnades människor på löpande band. Husförhör, katekesläsning inom ramen för det då Politiskt korrekta. Vi kan dock inte anklaga Lutter för att ha mördat för att nå sitt mål i Sverige.

Frikyrkornas framväxt var under årtioden, något som den traditionella kyrkan bannade lika idogt som Katolska Kyrkan bannade dem som avsteg från Katolska Kyrkans dogmer.

De kristna missionärerna i Afria och Sydamerika var långt ifrån den fredliga samlingen förkunnare, läser man historien ser vi att missionärsverksamhet inte låg långt från krig.

”1 januari 1952 trädde 1951 års religionsfrihetslag i kraft och gav svenska medborgare rätten att fritt gå ur Svenska kyrkan, och rätten att helt avstå från att tillhöra ett samfund.[2] Det tidigare kravet att man måste gå med i ett annat godkänt samfund togs bort.[3] Lagstiftningen gav individen dels rätten att fritt utöva sin religion, dels friheten att slippa bli påtvingad en specifik religiös övertygelse eller ett medlemskap i ett samfund.”

”Enligt successionsordningen, som är Sveriges äldsta grundlag, ska monarken alltid vara av den rena evangeliska läran och hålla sig till den augsburgska bekännelsen. I denna klassiska bekännelse från reformationen förklaras den protestantiska läran, men den tar också avstånd från islam och helgondyrkan.”

Så den svenska kyrkan är inte den samlande kraft  trosfrågan som SD och andra som är emot sk främmande religioner. Tvärtom kristendomens rötter är både blodiga och fördomsfyllda.

När vi idag talar om att Islam skall ta över – Muslimer (utövande aktiva i sin tro) utgör hot för att ett fåtal extremister gör det i Allahs namn darrar vi på manchetterna och ser forna tiders korsriddare fast nu i pansarvagnar ta över våra svenska/västerländska gator. Extremerna finns i alla skikt och sk religioner kanske därför allt fler frånsäger sig tron som grund för sitt liv.  Extremkristna i USA, diktatorer i andra länder mördar människor i tusental och nästa dag går i kyrkan, i Norge var det en ”vit” galning, Knutbymordet en galen sekt. Inga extremister av vilken art det än må vara kan betraktas bättre eller sämre…kanske är det där debatten skall ligga – de fanatiska politikerna och utövarna av sjuklig makt.

Den dag vi inte längre kan göra satir på allt från Moder Maria till Jesus, till Allah, judiska tron, politikens misslyckanden, chefer som flyter privatplan i ett miljöklassificerat företag etc, den dagen har samhället misslyckats. Satir är inte snäll, men stand up-komiker är inte heller snälla men vi skrattar så tårarna rinner när Özz Nujen berättar om kurdiska företeelser.

För var och en som verkligen vill diskutera seriöst och grunden, helheten till det vi har idag är travesterar jag Malalas viktiga tes ”Pennan och boken är det enda som kan förändra världen. Det säger en 17 årig skolflicka från Pakistan. Hennes ord rymmer mer klokskap än alla politikers och förstå sig påares långa inlägg.

PS 1997 fick jag pris som årets fagerstabo, samma år föddes Malala.

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

Ett svar till “Historielösheten är den största faran för demokratin

  1. Det finns mycket att lära från historien ,men tyvärr så verkar ingen förstå det ! Titta bara på det samhälle vi har idag . Ska vi återvända till medeltiden ? Samhället är dess invånader ,vad är det för samhälle vi vill leva i ? Antingen agerar vi eller får vi ta det som kommer ! Orolig för mänskligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s