Statens ansvar för fosterbarns vanvård stannar på 50 %

5200 har sökt ersättning för vanvård, svenska staten tar ansvar för lite mindre än hälften. Med andra ord 2 600 personers utsatthet i fosterhem och institutioner har aldrig hänt åtminstone inte hos den svenska riksdagen.

I en TT intervju kallar jag lagförslaget för misslyckat, juristernas insats kallar jag vara springpojkar åt den fd borliga regeringen. Numer verkar de även springa i ledband hos socialdemokrater och MP. Den sk barnhemspojken som innehar landets statsministerpost, har inte mycket gemensamt de några tusen som forfarande sviks av svenska staten.

Om vi inte blivit allvarligaste vanvårdade har ingen vanvård utförts, så våldtäckt, misshandel, slavarbete, psykisk misshandel, glåpord för att vara tattare ja tom de som vågade erkänna annan sexuell läggning och fick ut för det var inte tillräckligt illa. Frågan är vad staten anser vara sitt ansvar.

I flera handlingar går inte att styrka med beslut att barnen varit placerade i samhällets regi. Ändå har de bott på ungdomsvårdsskolor, barnhem, behandlingshem mm, vem eller vilka placerade dem där! Inte barnavårds eller socialnämnden i alla fall. I lagförslaget står att man ska lyssna på berättarens historia och om det saknas papper kan det vara så enkelt att alla beslut inte finns kvar. Men berättelserna om övergrepp på institutionerna är sanna. Misshandeln är verklighet. Utsattheten o kränkningen är barnets känsla av att inte blivit behandlad som det borde ha blivit. Samhället var inte den goda vårdaren av barn i alla lägen och samhället är än idag långt ifrån en god vårdare av omhändetagna barn.

Förlusten i att så många får avslag, ligger i att Staten markerar att det inte är någon idé att slåss mot den familjen staten. Akta sig den eller de som vågar ifrågasätta statens god syfte med att ha tagit hand om barn eller tar hand om barn.

Barn som omhändertas har rätt till den bästa behandling som finns från familjehem till vårdinrättning. De har rätt till att uttrycka sina åsikter få gehör för demsamma, bli lyssnade på. De har rätt till skola, sjukvård etc vilket också undandras placerade barn idag.

De har rätt till att upprätthålla kontakten med sina biofamiljer om de önskar och familjehem som ondgör sig över besvärliga biologiska familjer borde fundera över sin roll o uppgift.

Förhoppningen att Staten skulle göra upp om sitt förflutna och därmed också ge dagens unga rättigheter, har blivit en besvikelse. Åsa Regnér har inte ens tid att träffa de berörda och Morgan Johansson, som en gång drog i gång det hela tiger.

MP ordförande Gustav Fridolin lovade på en valdebatt på Aftonbladet att han skulle lyfta frågan om ersättningen om de vann valet. Inge i MP har höjt en ton, lika lite som Vänsterpartiet har gjort det.

Nu hoppas jag att media inte sviker – när vi fick det första avslaget fanns media på vår sida. Jag hoppas de finns med oss nu också.

relaterat: SVD, HD, Aftonbladet

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

12 svar till “Statens ansvar för fosterbarns vanvård stannar på 50 %

 1. I flera handlingar går inte att styrka med beslut att barnen varit placerade i samhällets regi. Ändå har de bott på ungdomsvårdsskolor, barnhem, behandlingshem mm, vem eller vilka placerade dem där! Inte barnavårds eller socialnämnden i alla fall

  Socialtjänst eller ge namnet på kidnapparna ????
  när någon ljuger måste uttalande namnen på de banditer som kidnappar barn
  som skulle ställas inför rätta. !!!!

  • Mirza det hände ofta att föräldrar, mammor lämnade bort sina barn av ekonomiska skäl, att föräldrar bad om hjälp, det var inte alltid tvång jag vill ha en nyanserad debatt också i den här frågan. Kärnan är att barn som var placerade skulle ha bästa möjliga skydd o trygghet

   • Jag skulle inte låta de jävlarna förstöra resten av mitt liv, genom att uppröras av deras trakasserier då och nu mot dig. Det kan bli att någon lierad till de där Ersättningsnämnden fattade tidigare beslut om att vanvårda dig på alla de kommunala ”hem”. Om de själva ”inte hittar” de paragraferna du behöver för att få statlig ersättning, det kan betyda att det stinker korrupta förhållanderna.

 2. Trodde aldrig jag skulle nedlåta mej till att söka dessa blodspengar, men kuratorn på sjukhuset där jag behandlas övertalade mej, varför jag int ville söka? Jo för detta som nu sker å händer att avslagen haglar ser jag som en ”sparåtgärd” till regeringen och kanske nämnden får ngn krona för varje avslag nä detta var ett riktigt ”spel för galleriet” typisk Svenskt, i Norge där prutar int makthavande där delas pengarna ut, tänkte jag skulle ta till baka ansökan för att slippa ännu en nedvärdering/christer

 3. Jag går iaf hos en S:t Luks terapeut och bara det e ju guld värt, jag gick några gånger hos en själavårdare i SV-kyrkan men hon var nog mer inriktad på ett annat klientel, men jag är iaf tacksam att kunna få dessa 8 samtal får jag mot förmodan ngra pengar vore det int så dumt att fortsätta o bekosta själv

 4. Det är statlig vård och kommunala tjänster samt kommunens anställda , dvs.det är flera personer som samarbetar för att vårda tvångsomhändertagna barnen. De är flera och professionella, då de kanske vet bättre vad som är bäst för barnen. Därför de tvinger barnen hemifrån och vårdar. Likadant före i tiden, så som nu. Före innan du uttalar dig, presentera statistik i procentdnheter, om hur många barnen blev våldtagna i alla kommunala hem och om hur många tvångsomhändertagna barn som inte förnedrades i något kommunalt/statligt hem. Till exempel, när jag läser vittnesmål av vanvårdade barn, på Internet,då de alla skriver att de ville bo hemma hos mamma och pappa, men kommunanställda tvingade dem bo hos 10 pedofiler, dvs. i 11 olika kommunala hem under deras uppväxt. Det liknar statistik. En tonårsflicka bodde i 11 olika kommuner och i 10 kommuner det var pedofiöbordeller. I 1 kommun blev hon inte sexutnyttjad.

  • orkar inte kommentera allt men flertalet övergrepp på barn sker i närkretsen o familjen. Alla tvångsvårdas inte föräldrar ber också om hjälp. Ibland ber barnen att få komma hemifrån. man kan inte generallisera så där. Att barn far illa är en sak, men saklighet är en bra grund inkl fakta

 5. Sigrid Wallmark

  I somras fick jag avslag och det hängde på, att man inte hittat paragrafbeslut på omhändertagande. Det var 1951, mer än 60 år sedan! Jag vet namnen på kuratorn och barnläkaren på lasarettet, som ordnade placeringen och det finns dokument som visar att jag varit på institution i elva år. Detta har även ERN hittat dokument på. Men inte §!
  Strax före nyår bad jag om omprövning och ville att ERN skulle söka i hemkommunens bokföring och se vem som betalade för mig. Jag vet att föräldrarna bara betalade en symbolisk avgift på 50 öre/dygn till barnhemmet.
  I ERN:s beslut fick jag inte besked ifall de letat i bokföringen, bara att ”de tidigare gjort flera efterforskningar”. Och att ”det är sökanden som ska visa att hon varit omhändertagen”. Så beslutet från i somras står fast. Hur ska jag kunna hitta paragrafbeslut?
  Syftet med ERL är tydligen en sak och verkligheten en annan!
  /Sigrid

 6. Det är glasklart i hur sköra barns rättigheter ställs ut på sin yttersta kant i Sverige och av ansvariga politiker, myndigheter, men även av svenska folket i största omfattning. Dom sköra barnen är det liksom inte så noga med, man sitter i dimmans naivitet på många håll och tror att det kommer säkert gå bra, för allt verkar ju ganska bra…eller????? är det det nya perspektivet på att säkerställa barns rättigheter i Sverige, att man går på hur allting verkar vara?? jo visst…flugsvamp verkar ju vara gott, för dom ser ju ganska goda ut!!!!!…man kanske skulle rekommendera folk att äta flugsvamp för att dom ser så goda ut…eller ????? Nej!!! Nej!!!!! detta håller inte!!!! man kan inte utöva barnavård på detta sättet lika lite som man kan anta att flugsvamp är gott för att det ser gott ut och sen gå o rekommendera folk att äta det!!! Sen en sak till som jag ständigt frågar mig…det här med att ge unga placerade rätt förutsättningar för att komma ut i vuxenlivet, är det någonting som dom ansvariga har tänkt något närmare på?? eller inte?? liksom att man tar ett ANSVAR för dessa unga och ger dom rätt förutsättningar, det kallas att FÖREBYGGA ! och det är bra när man FÖREBYGGER ex utanförskap och psykisk ohälsa och utsatthet! Rätt ska va rätt!!!

 7. Ping: Sveket från Samhällets Styvbarn | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s