Sveket från Samhällets Styvbarn

En desperat handling i ett pressmeddelande skriver styrelsen för Riksförbundet Samhällets Styvbarn att alla som fått avslag skall ges ersättning. Men lägre än ursprungsbeloppet. Hur lågt får man sjunka i en debatt som pågått i snart tio år. Att Styvbarn är en organisation i utförsbacke är i det här sammanhanget min bedömning om man tror att medlemmar f.d och icke sådana som fått avslag nu skulle jubla i kör för det nya kravet.

I förbifarten tar man också upp 1980 gruppen, vars ärende idag är föremål för både Europadomstolen och i en rättsprocess med Sofia Rapp Johannson. För lite sedan skrev också förbundets ordförande att man skulle bli talesgrupp för dagens unga omhändertagna, även här har tåget gått. Familjehemmen organiserar idag 1 500 unga som är eller har varit omhändertagna och vars verksamhet växer.

Samhällets Styvbarn kunde ha varit en stark organisation om inte intriger, uteslutningar, förtal och kränkningar präglat mer än arbetet för upprättelse av fd omhändertagna och dagens övergrepp av unga människor inom socialtjänsten.

Diskussionerna om ersättning för dem som fått avslag har diskuterats i de två år ansökningstiden varit aktuell samt efteråt, av helt andra än Samhällets Styvbarn. Det var tex Marianne Lönnqvist och undertecknad som svarade för genomgång o analys av avslagen 2014. Vi hittade då märkliga skrivningar och tolkningar kring hur ersättningen skulle bedömas. Utredningen publiceras i sin helhet efter inlägget.

Benny Jacobsson förbundssekreterare, har också skrivet att man inte kommer längre i frågan om ersättningen och mer eller mindre kastat in handsken i kampen för dem som fått avslag.

Det finns många OM i den här frågan och ett är att Styvbarn som organisation kunde agerat betydligt tidigare och mer offensivt. Att via ett desarmerat förslag nu rea ut vanvården är ett sista halmstrå och en skam för hela frågan om vanvård.

Fortfarande måste kravet vara en granskning av nämndens arbete och ett agerande från Åsa Regnér.  Samtidigt är det dags för Gustaf Fridolin att infria sitt löfte om att lyfta ersättningsfrågan.

Tidigare blogg i ämnet Statens ansvar för fosterbarn

relaterat: SVD, HD, Aftonbladet

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

8 svar till “Sveket från Samhällets Styvbarn

 1. Sverige klarade inte ens av att genomföra en vanvårdsutredning gällande föräldralösa värnlösa svenskfödda och finska (krigs-) barn= man förmådde inte sopa rent framför egen dörr.Man vill fortsätta hyckleriet.

  Inte konstigt då att lika värnlösa flyktingbarn av idag i samma land, skräms med hjälp av svenska myndighetspersoner.

  För ingenting har ju förändrats.

 2. Tuula Tuulasvuo

  När jag idag 2015-02-12 fick denna information till min mailbox skickat från Samhällets Styvbarn, tro mig, jag började gråta, inte bara för min egen skull utan även för alla de andra som tillsammans med mig fått avslag, och sen får bearbeta detta avslag med sorg och ilska över att det man upplevt som ett livslångt trauma, inte bedöms som allvarlig art av vanvård, med andra ord, nu börjar man väga vanvård mot vanvård, människoliv mot människoliv, ett liv mot ett annat, en del av oss plåstrades om med en liten ersättning och andra blev utan, de avslagna är inte lika mycket värda. Det är verkligen sorgligt att behöva komma till denna insikt om att vi är inte lika i värde och rättighet enligt de som föreslår en mindre ersättning än den som vi alla har rätt till. Ska jag ha en ersättning, så ska det vara lika för alla och ingenting annat!

 3. Vanvårdsutredningen skulle ligga till grund för den sk upprättelseutredningen!

  Med utgångspunkt i vanårdsutredningen borde detta ses i ett annat perspektiv än som nu som enskiolda övergrepp!

 4. Lena Stenqvist

  Så här skriver Robert Wahlström den 27 juli 2014: ” Ersättningsfrågan kommer inte att bli en huvudfråga för oss ”Styvbarn” efter 2015 då de sista ansökningarna har blivit behandlade.”

  Den 10 februari 2015 uppmanar RFSS genom Olle Hammarberg Gotland, de som är födda efter 1980 att kontakta förbundet för att ta upp kampen för att även de ska få möjlighet att kunna söka ersättning.

  Inför att lagen om ersättning för vanvårdade under åren 1920 – 1980 kom, erhöll Riksförbundet för Samhällets Styvbarn en ansenlig summa i bidrag från Socialstyrelsen till att vara de sökande behjälpliga med ansökningsförfarandet. I Stockholms lokalförening erbjöd sig flera medlemmar att helt ideellt hjälpa till med detta. En (1) person valdes ut av förbundsstyrelsen. En till förbundsstyrelsen ”lojal” medlem, MEN som av flertalet medlemmar ansågs vara direkt olämplig för uppgiften. Flera kände ingen tillit till personen i fråga och flera ansåg att personen saknade empati, förståelse och egenupplevd kännedom om vanvård, samt att denne heller inte hade tillräckliga kunskaper vad gällde de arkiverade handlingar som den sökande hade behövt hjälp med att veta att den behövde. Detta brydde sig inte förbundsstyrelsen sig om.
  Jag och många med mig befarar därmed att en av orsakerna till den höga procenten avslag (51%), delvis kan bero på att de sökande blivit undermåligt eller t o m felaktigt informerade, vad gäller ansökningsförfarandet. De har alltså inte fått hjälp med det de behövde få hjälp med, p g a bristande kompetens från de som skulle ”hjälpa till”!

  När sedan förbundsstyrelsen genom OH går ut pressen och uppmanar personer födda EFTER 1980, alltså inte de som vanvårdats efter 1980, att söka sig till förbundet, för att kämpa för att de också ska få ersättning. Det hör ju vem som helst att Riksförbundet för Samhällets Styvbarn har, som man brukar säga: ”noll koll badboll”! Ersättningen har ALDRIG varit för de som är FÖDDA 1920-1980, utan den har varit till för de som VANVÅRDATS under de 60 åren!

  Dessutom tycker uppenbarligen förbundet att de som då är födda efter 1980 och de som fått avslag, kan få nöja sig med en betydligt mindre summa i ersättning än gruppen 1920-1980. Deras vanvård har inte varit av samma allvarliga art!? De som är födda under 70-talet och vanvårdades under 80-talet och kanske en bit in på 90-talet får inget! Inte ett öre!
  Man ska väl arbeta för att ALLA som VANVÅRDATS efter 1980, ska få ersättning och att den ska vara LIKA ”hög”, d v s 250 000:-!

  HUR ända in i helskotta, ska någon kunna få hjälp genom ett förbund som inte har någon som helst koll på vilka ersättningen ska gälla för?
  Själv har jag fått ersättningen, helt utan förbundets ”hjälp”, men jag lider med de som fått avslag och hittills inte ens fått möjligheten att söka.

  Själv är jag inte längre medlem och jag skulle heller inte uppmana någon att bli det.
  Var bidragspengarna från Socialstyrelsen tog vägen??? Ja se det, är det ingen medlem som fått något svar på!

  Robert Wahlström skriver: ”Något har blivit orätt.”
  Jag är benägen att hålla med honom!

  • Magdalena Ekenkrantz

   När jag blev medlem i RFSS hoppades och trodde jag på föreningen och deras lockelser om hjälp, stöd och gemenskap. Under resans gång framkom fler och fler tankar om hur det egentligen stod till.

   Efter att jag började fråga om olika saker i föreningens agerande och i viss mån ifrågasätta, blev jag varse att allt inte stod rätt till.

   Fick bl a vetskap om den fula kuppen mot Anne Skåner.

   Vid upprepade frågor till Benny Jacobsson, som vid den tidpunkten kuppat till sig ordförandeposten, om det statliga bidraget RFSS fått av öronmärkta pengar till hjälp för medlemmarna med ansökningar, fick jag aldrig något svar.
   Vid ett tillfälle sa Jakobsson att de pengarna flyttats till ett annat konto. Sedan fick jag inte ytterligare diskutera detta.

   Jag erbjöd mig att sätta mig in i ersättningsfrågan och vara behjälplig men se det var jag inte lämplig för, då den nuvarande ordföranden i Sthlm, Yvonne Eriksson, ansåg att jag var ”för känslig” och hade för ”tunn hud” .
   Så denna oempatiska kvinna såg till att få den befattningen ensam.
   Jag har läst på och varit behjälplig med många ansökningar, pratat med flera styvbarn som bett om hjälp av RFSS men antingen fått mycket knapphändig info eller ingen alls.

   Efter detta hände det massor av oegentligheter i förbundet och även i lokalföreningen i Sthlm.
   När några av oss medlemmar ifrågasatte blev vi avstängda, inte insläppta på möten, även polis tillkallades för att kasta ut oss.

   Man har otillbörligt ändrat i stadgar, man har uppgivit felaktiga uppgifter på antal medlemmar när man sökt statliga bidrag mm. Listan kan göras lång.
   Ordföranden Jakobsson, har besökt lokalföreningar och styrt upp möten så att trivselträffar mm inte alls blivit trevliga. Han har härskat och söndrat.
   När han blivit ifrågasatt eller direkt ställts inför fakta, har han gjort som övriga diktatorer, sett till att bli av med ”bråkstakarna”.

   Samhällets Styvbarn RFSS behandlar sina medlemmar som våra fosterföräldrar/barnhem behandlade oss i barndomen. ”Lyd eller bli utkastad”

   De grävt sin egen grav. Istället för att ta vara på medlemmars vilja, intresse och kunnande har man varit rädd och slängt ut oss.

  • Bra skrivet Lena och fint att din ansökan beviljats. Kritiken mot hur Sverige behandlat vanvårdsutredningen är befogad. Kolla in ” Jag är ett barnhemsbarn” på Gbg stadsmuseum på onsdag Kl 18.00. Göran Johansson,Johanna Sköld mfl. I vanvårdsiyredningens SOU 2009:99 används begreppet gottgörelse.(sid350)

 5. Det förefaller mycket märkligt att landets socialsekreterare skyller på resursbrist, jag känner personligen till ett fall då tre socialsekreterare gjorde en heldagsutflykt till Norrlands universitetssjukhus för att återställa ordningen sedan ett cancersjukt barn försökte göra sig fri från familjemmets inflytande. En resa på 30 mil enkel väg.

 6. Samtalet jag är ett barnhemsbarn kommer spelas in och finnas på Göteborg stadsmuseum hemsidan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s