Kommunal rätt går före medborgarrätt

Kommuner säger allmänt att ekonomin är dålig. Investeringsutrymmet betraktas om marginellt och medborgare förväntas snällt acceptera detta. Men när det gäller juridiska prövningar i domstolar och förvaltningsrätter har kommunerna oanade källor att ösa ur.

I Härnösand betalar man en advokat från Sundsvall ca 70 000 kr i ett mål som handlar om 15 000 kr.  Skulle vara intressant att veta hur mycket pengar landets kommuner använder till advokater för att bekämpa medborgarna. 

I Härnösand handlar det om fortsättningen på Kommunens tvångsgifte av två medborgare som med varsin folkbokföring ansågs vara sambo. Orsaken var att kommunen ansåg att paret omgicks för många dagar i veckan och detta hade man avsatt resurser för att bevaka. I och med det slapp kommunen betala kvinnan ekonomiskt bistånd (komplettering av sjukpension) eftersom den av kommunen utsedde äkta mannen skulle sköta försörjningen. Enligt kommunens syn får särbopar,  där det finns ekonomiskt bistånd med i bilden, bara umgås två dagar i veckan i bidragstagarens bostad.

I den senaste kommunala juridiska processen handlar det om, om Härnösands Kommun har kränkt kvinnan,  genom att släppa sekressbelagda uppgifter. Kvinnans krav på kommunen är totalt 15 000 kr. Kommunen avvisar kraven men ärendet går till en muntlig prövning. Kommunen laddar fullt ut mot medborgaren som får föra sin egen talan, medan kommunen anlitat en advokat som kostar ca 2 200  kr/t exkl moms. Kommunens kostnad blir ca ca 70 000 närmare fyra gånger så dyrt som kravet från medborgaren. Kvinnan erbjuder förlikning vilket nekas utifrån att då har kvinnan vunnit över kommunen och det kan bli prejudicerande.

Härnösands Kommuns artillerield mot en enskild medborgare/sjukpensionär står inte i proportion till ärendet som sådant. Att medborgaren dessutom själv skall  slått mot jätten utan hjälp,  visar en viss form av förakt för de människor som också via skattesedeln betalar kommunens advokat.

2 svar till “Kommunal rätt går före medborgarrätt

  1. Samma sak gör Försäkringskassan med,när de bestämmer sig för att inte betala bostadsbudrag till ensamstående arbetslösa mammor utan någon inkomst som bor och folkbokförda med barnen i en annan kommun än barnens pappan.Socialbidrag det är inte heller att räkna med,om man är ensamstående mamma. Arbetsgivare, särskild de på kommuner och myndigheter vill inte heller anställa. Arbetsförmedlingen vill inte ge praktik, Komvux med CSN ger inte studieplats för att studera till untersköterskan, Mälardalens högskola vill inte ge högskoleplats , eftersom de inte erkänner utländska högskolestudier, om mamman råkar vara svensk medborgare. Utländska medborgare får inte sådana där problemer.

  2. Sveriges myndigheter har nog någon dold agenda m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s