Sofia Rapps kamp mot staten kräver mod men svenska staten är feg

Ur filmen Att Skära sig fri med Sofia Rapp Johasson

I fyra år har Sofia Rapp Johansson jobbat med sin advokat Jens Victor Palm för att kunna stämma svenska staten. En stämning som handlar om rätten för dem efter 1980 att också få ersättning för vanvård av svensk socialtjänst. Det krävs mod att kräva svenska samhället på pengar för att utsatta barn lidit så illa under sin barndom att spåren alltid kommer att finnas kvar.

Det krävs mod att dela sin barndom, sitt liv, utsatthet inför öppen ridå utan att rädas fördomar och krav på tacksamhet. Sofias liv startades på ett sätt som inget barn skall behöva ha det, men att det skulle fortsätta när socialtjänsten tog över det är den stora skammen för svensk socialarbetarkår. Fyra syskon skickas iväg på varsina håll efter det riktiga  beslutet – att omhänderta barnen – men att de var och en fick uppleva respriser av det som skett hemma har samhället skuld i.

Tinni Ernsjöö Rappe har tillsamman med Sofia skrivit boken "Hem". Bild AB Nadja Hallström

Tinni Ernsjöö Rappe har tillsamman med Sofia skrivit boken ”Hem”. Bild AB Nadja Hallström

Nu är det bara två av syskonen som orkar driva kampen av förklarliga skäl. Det kostar mentalt, känslomässigt att inför öppen ridå säga – jag blev inte bara våldtagen i mitt hem – samhället fortsatte våldtäckten. När samhället sedan sätter gränsen för ersättning vid 1980 utsätter de samma grupp igen för nya övergrepp genom att inte tillerkänna dem att ha varit utsatta. Sofia hade oturen att födas deadlineåret 1980 och för det har hon betalat och betalar ett högt pris.

På torsdag om två dagar 18 juni 2015 kommer tingsrättens beslut. Få av oss tror att Tingsrätten ser Sofia, systern och andra mer än att man säger ”visst har de varit utsatta” men efter 1980 upphör statens ansvar och trots de oerhörda lidanden som varit finner säkerligen Tingsrätten att det inte är Statens ansvar. Även om det begåtts brott mot ett flertal artiklar i Europakonventionen för Mänskliga rättigheter. Skulle det mot all förmodan falla ut att Tingsrätten anser dem ha rätt – kommer självklart JK i egenskap av att skydda statens intressen kräva ytterligare en prövning i Hovrätten alt Europadomstolen.

Den kamp som Sofia för, handlar inte bara om hennes o idag preskriberade falls rätt utan också rätten för barn idag att kunna kräva ersättning. Det finns inga utrymmen för barn som felbehandlas inom socialtjänsten att få jurdisk upprättelse – det finns inte ens rätt till juridiskt ombud när LVU väl är satt. Med andra ord omhändertagna barn lever i samma rättsotrygga stat som Sofia och hennes medsyskon liksom vi som hamnade på rätt sida om årtalet gjorde. Därav kravet på ersättning för vanvård.

Det svenska samhället vill inte gärna tala om detta längre. I debatten ses numer alltid till barnens bästa – även om barnen själva har en annan uppfattning. När det någon gång skrivs om föräldrar till omhändertagna barn – skjuts de i sank av röster som anser att de inte har någon talan och självklart skall skänka bort sina barn till nya familjer. I ett samhälle där barnens rätt styr – ingår att barnen med eller utan sin vilja kan tvingas från sina föräldrar, adopteras bort sk smygvägen. De här barnen kommer någon gång att läsa historien om oss som fick ersättning och självklart undra – vad lärde sig samhället av det! ”Vi utsattes också för felaktig hantering….”

Att Svenska staten vare sig den styrs av Batra eller S/MP skulle ha intresse av rättstrygghet för utsatta barn eller ens snudda vid tanken att barn skall kunna kräva ersättning är givet. Hur skulle det se ut om Staten i vissa fall och kommunerna i de andra skulle tvingas ersätta barn för lidande. Det vet ju vem som helst att skattesänkningar och andra fringisar för den trygga medelklassen skulle bli hotad. För då skulle samhället tvingas till en bättre socialtjänst. Till en bättre utbildning. Till en bättre rättslämpning. Kommunerna skulle tvingas ta ansvar för de barn man omhändertar också den dagen notan kommer från barn som anser att kommunen agerat fel.

Håkan Ceder (tidigare ansvarig utredare för Ersättsningsnämndens tillkomst) kommer om ca två veckor lämna över sin utredning om recover av LVU (Lagen om vård av Unga). Redan nu hörs muttrande röster som anser att föräldrar har fått för stort utrymme i förslagen. Varför skall man stötta föräldrarna till omhändertagna barn, det är inte barnperspektiv. För Håkan Ceder kommer att föreslå lagstadgat krav på föräldrastöd, liksom att barn måste höras tydligare inom socialtjänsten. Inte som nu ”du får säga vad du vill, men vi bryr oss inte om att lyssna”. Däremot är det tveksamt om det finns förslag på förbättrad utbildning?  Ivrare för Barnkonventionen har en stor rädsla för att förälrar vars barn omhändertagits kan bli bra föräldrar om de får hjälp. Att ensamma mammor kan klara rollen om stödet finns när det behövs. Att brott mot barnkonvetionen inte handlar om fläckar på tröjan, för få tröjor i ombyte på dagis utan om föräldrar uppenbart brister i omsorg om sina barn.

När jag säger att barn har rätt till sina föräldrar anklagas jag för bristande barnperspektiv. Jag bryr mig inte om barnen och att de faktiskt betraktar familjehemmet efter ett år som sin fasta punkt. OM detta nu vore självklart borde all forskning svensk och internationell visa att omhändertagna barn klarar sig bättre än biologiska barn – men så är det inte. De klarar sig kanske sämre men def inte bättre. Och ser vi till andelen som går vidare till högskolestudier etc blir skillnaden ännu större.

Mina motdebattörer i antingen eller debatten om barn, säger att de lyssar på och tar till vara barnens intresse, vilket jag inte anses göra. Men å andra sidan så föräldrar vars barn är omhändertagna o där jag försvarar det som skett anser inte heller att jag stöttar barnperspektivet. Jag vet tre syskon vilka jag svär på, togs utan orsak från ett fungerande familj men där människor utan kunskap om barn bestämde sig för vad som skulle stå i pappren. De barnen kommer en dag att stämma sin hemkommun och jag hoppas leva åtminstone för att få ta del av den rättegången.

Ur Sofias mun kommer fler klokheter o goda lösningar sammantaget mer än vad som kommer ur svensk socialtjänst. Svensk socialtjänst liksom deras kolleger i England anser att deras enda uppgift är att placera barn till familjer – och helst så små som möjligt. Kunde man sedan också tvätta bort deras minnen av tidigare liv har man nått det absolut ultimata omplaceringsprogrammet.

Därav är Tingsrättens- Hovrättens ev överprövning – HD alt Europadomstolens utlåtanden oerhört viktiga och detta möjliggörs genom att en människa som redan fråntagits sin ungdom troligen också har pantsatt sin ålderdom.

SVD, HD, Aftonbladet

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

3 svar till “Sofia Rapps kamp mot staten kräver mod men svenska staten är feg

  1. Om tjänstemannaansvaret hade funnits så hade många av de vansinniga beslut som tagits av Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och andra statliga och kommunala myndigheter aldrig kunnat genomföras. Många dåraktiga politiska beslut hade aldrig kunnat genomföras. Sverige hade idag sett helt annorlunda ut. Så för ett mänskligt framtida Sverige måste tjänstemannaansvaret återinföras. Det är en skam att politikerna tog bort Tjänstemannaansvaret! Tycker ni som Jag så Snälla skriv under om ni vill (man kan vara anonym) och dela inlägget
    http://www.skrivunder.com/aterinfor_tjanstemannaansvaret_enligt_finsk_modell

  2. Det ska finnas fler och fler medborgarna som ska inse det här vad du beskriver,eftersom det är fler och fler vars barn anmäls till socialen av oklara anledningar. Nyligen hörde vi talas om fallen att skolsköterskor eller rektorer anmäler falsk ”oro”sina elever till socialtjänsten för att utsätta den för utredning(dvs.förhör och familjeterror),med anledning av att elever byter skolan! Det får barnen /tonåringar inte ens göra:inte fri skolval, utan övermäktiga och av korruption berusade kommunanställdas repressarier. Om elev lidit av mobbning , nervärdering av personalen och kränkande behandling på skolan. Kommunanställda bli ju rädda för möjlighet av avslöjandet om vad de gjort, om de släpper loss sådana där elever.

  3. Ping: Vem stöttar Sofia Rapps kamp i Almedalen | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s