Fabeln om att Ett ”stall” är inte bättre än dess hästar o kuskar

I några år har jag jobbat för och tillhört ett stall där jag långt ifrån håller med om allt. Jag är vänster politisk men köper inte vänstern rakt över, lika lite som socialdemokraterna. Samma sak med det här stallet, jag köper mycket men inte allt. Men det jag gillade i stallet var takhöjden. Friheten att diskutera, tycka och sedan jobbades det vidare. Moderstallet och den lokala varianten var ganska lika, det kändes hemtamt. Hästar som inte rymdes någon annanstans fick plats när utamförskapet blev för stort. Så småningom spricker det mellan lokalt och centralt stall. Ett kuskpar,  sedan många år med gemensamt föl,  jobbar plötsligt sida vid sida och ingen vet riktigt var den ena eller andra hör hemma. Stämningen på stallet blir allt mer spänt, Kuskpartner 1 börjar kalla alla som inte gillas för ”miljöproblem” i stallet. Kusken 2 som halkar in på ett bananskal, lyckas på ett par månader få inte bara de hästar som verkar lokalt utan också centralt att må dåligt.

Kusken 2 dikterar villkor för alla anställda hästar lokalt. Ett tjockt dokument talar om hur alla skall bete sig – det gäller givetvis inte Kuskparet, utan bara andra. Kusken 2 har många arbetsgivare, ingen lyckas få klarhet i vad som gäller för vad och eftersom kusken 2 är chefskusk,  kommer ingen på tanken att ifrågasätta varför just Kusken 2 har rätt till kompensation för övertid när ingen annan har det.

Kusken ett,  har ett välbetalt jobb på moderstallet, men kan också sköta sitt uppdrag för lokalstallet med den lönen. Dessutom är Kusken arvoderad för att sitta i häst-utskottet för den lokala verksamheten vilket sköts på fullt betald arbetstid av moderstallet.

Eftersom Kusken 2 styr med intriger och rykten om hästarna i sin omgivning öppnas dörren för skvaller och gnägg. Kusken 2 anser sig inte ha ansvar för de andra hästarna mer än att se till att de känner sig riktigt dåliga. Möten med hästar kallas till med några minuters förvarning – för att den inkallade inte skall ha tid att ringa facket eller få någon med sig. Kusken 2 vet att med andra inblandade skulle inte piskan kunna vina.

Kusken ett vill avancera och för att klara det måste man givetvis förtala, skriva brev etc om hur dålig den nuvarande moderorganisationen och dess kusk är. Brev och mail löper landet runt om att Kusken 1 är den mest lämpade och nuvarande stalledning kommer att leda till stallets fördärv. Ivrigt påhejad av en f.d chefskusk som inte kan acceptera att det kommer in nya hästar som också kan springa. Men trots kampanjer och brev, bakslugt agerande förlorar den nya självutvalde chefskusken, som uttryckt att om den andra ModerKusken vinner,  så lägger Kusken 1 av. Men det är långt mellan gnägg och handling. Den förlorande kusken hade inte mod nog att ta konsekvenser av sitt eget gnäggande utan valde att stanna kvar. Den förlorande Kusken 1 som tillsammans med Kusken 2 författat en handbok för de andra hästarna,  fann inte för gott att själv följa den handbok hen hade varit med o tagit fram.

Kusken 2 ansågs oerhört kompetent o kunnig i allt från stallfrågor till att leda projekt. I slutänden visade det sig att bägge specialområdena slutade med katastrof. I det senare en facklig tvist där Kusken 2 sa sig inte veta vilka regler som gäller för anställda hästar. Men Kusken 2 kunde i sin anklagelse till högre instans inom facket, konstatera att den klaganden misskött sitt lopp, inte ansågs kunna klara av jobbet och tillika ringt full till andra hästledamöter i lokalstallet och varit otrevlig. Underförstått Kusken2 ansåg att den klagande hade alkoholproblem. Tänk att det var inte första gången Kusken , i det lokala stallet varit  föremål för facklig tvist, men supportrarna kring kuskparet valde att bara lyssna på kuskarna och inte bilda sig en egen uppfattning eller prata med andra hästar i stallet.

Idag är parkuskarna på grönbete,  vilket också en annan i stallet är,  som givetvis satsat på det starkaste kortet eftersom hästen saknar omdöme o förmåga att tänka och granska. Nu är det ju så illa att den hästen haft stöd i det stall som fått utstå förtal och baktaleri, o då inser hästen att spiltan idag är tom och att det bete som fanns på andra sidan är oåtkomligt.

Den hästen har också anställt sig själv med stöd av arbetsförmedlingen vilket innebär att vara ordförande för andra ston, något som inte tillåts enligt Arbetsförmedlingen. Men Kusken 2 som har god kunskap i ledar- och arbetsgivarfrågor har givetvis inte funderat över detta.

När två Kuskar befinner sig på samma gräsmatta och stall,  uppstår något som kan kallas nepotism. I det här fallet har det lett till splittring, kränkande behandling av andra i stallet. Detta då Stallets syfte o mål är att  ta till vara utsatta ”hästars” problem, stå vid deras sida etc. Så länge de utsatta förstår att inte ifrågasätta går det bra, men när de utsatta hästarna börjar stegra sig blir de arbetsmiljöproblem, alkoholister, inkompetenta etc.

Kusken 1 skall visst lämna stallet,  inte för att hen tog konsekvensen av sitt förkastliga agerande o hoten om att säga upp sig, utan för att Kusken 1 in i det längsta förstått att någon vinst på bongen skall man. Kusken 2 reser mellan två stall,  just nu var det grönbete – men tidigare hette det övertidsuttag. En av våra hästar fick däremot inte gå 20 minuter tidigare för att hämta sitt föl.                        När de gjorde sig av med en av hästarna, plockades en kompishäst in som fick överta en lön i projektet, men inte för att göra jobb i ett projekt utan för att serva det lokala stallet.

Lär er en sak inga stall mår bra av nepotism och detta är inte mitt sista gnägg i stalldebatten. Gnäääägggg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s