Till Simrishamns Kommun – vem det nu berör

Det har gått några år sedan Donia genom er försorg placerades i ett familjehem som slutade med hennes död. Detta kan vi idag inte göra något åt, men hanteringen av dödsfallet, er brist på ansvar och ansvar gentemot de anhöriga till Donia har skapat ett trauma som för evigt lever. När ni gör nya omhändertaganden, placerar barn i familjehem, har ni troligen för länge sedan lagt Donia som person och fall långt bak i arkivet, flera av er vet inte ens vem hon är.

Men hos sin mamma lever Donia i minnet för evigt, inte minst lever minnet av er brist på kommunikation, förståelse för hur hur den biologiska familjen tog det. Er totala brist av erkännanden av att ni gjort fel, inte kunde hantera familjens sorg eller ge dem möjlighet till bearbetning. Varje barn som placeras är en smärtsam process för barn och förälder. Än mer smärtsamt blir det om barnet dör under tiden som ni har ansvar för barnet och underkänner den biologiska familjens rätt till sorg, vetskap och framför allt rätt till en rättslig prövning.

Åklagaren i Skåne ansåg att det inte fanns något som kunde läggas tjänstemännen till ansvar, men vems ansvar var Donias död, har aldrig blivit föremål för rättslig prövning eller undersökning. Ingen har ansvaret inte familjehemmet, som enligt samstämmiga uppgifter hade fest o roligt när Donia dog. Inte Attendo som då var konsultansvarig och inte Simrishamns Kommuns politiker eller förvaltningsrätt.

De enda som fått fram kritik är IVO, vilket besvarades med att ni skulle ändra på det som gjorts fel i andra fall. Det räddar inte Donias mamma, syster, det räddar ert skinn eftersom ni aldrig kommer att behöva stå till svars och därmed kan säga ”The case is closed”.

Vi ska erbjuda barn och föräldrar skydd och stöd i olika situationer. Ambitionen är att så tidigt som möjligt möta familjen för att ge rätt hjälp i rätt tid. Vi erbjuder bland annat föräldrautbildning, information och rådgivning i grupp eller enskilt.Särskilt ansvar ligger på barn- och familjeenheten att, i nära samarbete med familjen, se till att barn och ungdomar som inte har det bra får det stöd och det skydd de kan behöva.”

Det ni kunde ha gjort var enkelt, ni kunde framfört en offentlig ursäkt till den biologiska familjen. Ni kunde ha gett dem allt stöd i sorgbearbetning etc. Ni kunde uppmanat åklagare, polis att grundligt utrett vad som hänt och hur det fick hända. Ni kunde ha lyssnat på mamman och försökt besvara hennes frågor istället för att svara med tystnad.

Donia är inte enda barnet som dött i samhällets vård, men det är troligen det fall som lämnat djupaste spår och oläklig sorg just på grund av bristen av äkta omsorg och deltagande från myndigheterna.

I det nya förslaget till tvångslag för att omhänderta barn finns inget kring när barn dör i samhällets vård, lika lite som rätten för familj och barn att någonsin kräva ersättning av samhället när det begås fel. Därför är Sofia Rapp Johanssons kamp mot Svenska Staten så oerhör viktig. En myggas kamp mot elefanten systemet, men jag hoppas innerligt att Sofias kamp till slut skall bli rätten till upprättelse också för dem efter 1980 med allt vad det innebär.

Ett svar till “Till Simrishamns Kommun – vem det nu berör

  1. RosenRasande,du väl skojar, att de som torterade barnet ska ha ideer att be om ursäkt….. du ser ju själv hur det låter. Vad är det för personer anställda där överallt av Kommunen och på myndigheter som kan göra sådana där saker: döda tillsammans ett barn och sen gömmer varandra och känner sig oskyldiga. Just de alla personerna kunde förtala,svartmåla och trakassera barnets mamman också, för att tvångsomhänderta enligt LVU detta barnet och sen hålla hos sig och tjäna pengar på det. På slutet- döda barnet, för att dölja brott de begått, till ex., pedofili.Och till slut- skicka Räkning till barnets mor för begravningsutgifter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s