Monumental tystnad av kritikerna

Sebbe Staxx lägger ner som rappare, han har en annan agenda och vill gå vidare. För några år sedan intervjuade jag honom för X-cons Magazine, han var då i den andra fasen på sin resa mot ett annat liv. I SVT dokumentären Kartellen – lys upp skuggorna  får vi följa Kartellen från start där Leo ”Kinesen” Carmona var grundaren trots att han då satt i fängelse i Finland. Leo kom att spela en stor roll i Sebbes vändning och kan man tala om positiv påverkan mellan två kriminella så är detta ett skolexempel. Mötet mellan dem i filmens sista minuter är varmt och kärleksfullt, två killar som aldrig mötts, har genom en insmugglad telefon och rapptexter blivit vänner för livet.

Läs även om Femtastic – Girls up front, i slutet av bloggen.

Jag minns att Sebbe sa under vår intervju att han hoppades att Kinesen skulle få komma hem och att allt gjorts för att ge honom en bra start som en fri man.

Det finns ljus i allt mörker, den kriminella världen är inte nattsvart, det sker saker med människor också där. Någon gång befinner man sig på rätt plats och ljuset blir starkare. Däremot minns jag alla, som efter ett av Sebbes återfall för några år sedan som gjorde att han fick lämna fryshuset, på Facebook förfasade sig över att Kartellen-Sebbe fick sådan medial genomslagskraft. Det var inga positiva diskussioner och att Fryshuset slängde ut en människa tillhörande en grupp som Anders Carlberg månat om, fick bra gensvar.

Fryshuset har på något sätt anpassat sig till modellen att vara till lags självklart då deras verksamhet bygger  delvis på skattepengar. När Anders Carlberg hyste in Skinnhuvudena på Fryshuset, gav dem en lokal morrade visserligen kritikerna, men Anders Carlberg gav inte med sig. Han trodde oerhört hårt på att stöd och närvaro bidrar till förändring.

Efter filmen på SVT kommer lovord, från kompisar, fans och supportrar positiva adjektiv och önskan om lycka till i nästa steg. Tiger gör de sk brottsexperterna, moralväktarna från den tidigare debatten, de kan inte ens kosta på sig ”bra jobbat grabben – Kartellen”.

Så fungerar inte det fördömande släktet, det fördömande kan inte ta steget tillbaka. Det är så det känns för många som inte via musiken/kulturen kan slå sig in tillbaka, att komma från fängelse eller orten för att bli en i samhället. Flera x-fångar säger ofta ”Straffet är värst utanför fängelset” så borde det inte vara. Den dag vi slutar tro på att förändring är möjlig, den dagen är vi själsligt döda. Trött kan man bli, men att ge upp – nej aldrig.

Såg även filmen Femtastic – Girls up front, Vanessa ”DJ Ney Ney” Marko och Nathalie ”Cleo” Missaoui är två grymt duktiga tjejer som via kollektivet Femtastic tagit den kvinnliga rappmusiken till en egen nivå. Starka texter om det som berör tjejer/kvinnor och deras vardag. Härliga förebilder och massor av kvinnokraft. Ni behövs.

Relaterat:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s