Förtroendekund hos Nordea – inte om du har fel efternamn

Vi börjar vänja oss vid att bankerna allt mer liknar rånarbutiker, skinnar de sämst lottade och skyddar de rika, samtidigt som Staten förväntas täcka upp när bankerna går dåligt. Ingen har väl glömt hur många miljoner som pumpades i Nordea under den sk bankkrisen, en kris bankerna satt sig själva i. Men i vanlig ordning är det viktigare att finansinstitut och bankväsende får stöd än de många vanliga. Nordea Skandinaviens största bank har sedan 2006 hjälpt skatteflyktingar att ordna brevlådeföretag via en advokatbyrå i Panama – man har tom betalat advokatbyrån för rent bedrägliga beteende.

För den vanliga människan görs dock inga undantag i Nordea eller andra banker, människor med skulder kan inte öppna lönekonto, få ett visakort som fungerar mer än till kontantuttag. Vanliga kunder och små företag får betala för att få pengarna räknade, betala för att ta ut om du har en avi, 25 kr upp till 50 kr. Vanliga människor får finna sig i att banken granskar men än mer ifrågasätts om du ar ett främmande namn som i det här fallet.

12967977_10209296035457420_4390094908835495512_o

Den här informationen kom till min svåger som har iranskt ursprung, svensk medborgare två barn  och egen företagare i många år. Jag har som Nordeakund aldrig fått någon information om varför banken måste ställa frågor, har nu! Jag vågar dock påstå att de som anlitat Nordeas tjänster i 16 inte fått något liknande.

Min systerdotter blev så förbannad att hon skrev till Nordea:   Seriöst! Att ni inte skäms! Ni har mage att skicka detta till min far som är en vanlig knegare medan ni smugglar undan pengar åt rika skattesmitare? Jag hoppas att ni åker på så mycket skit som det bara går! Att ni förlorar alla hårt arbetande kunder som litat på er!

 Nordeas svar o läs noga vad de skriver:                                                                  Nordea Sverige  Hej Anna. Så trist att din far uppfattade frågorna vi sände honom negativt. Det beklagar vi givetvis djupt och uppriktigt. Nordea vill och behöver ha god kännedom och förståelse om vilka våra kunder är och hur de använder våra tjänster. Som en av Europas största banker har vi ett stort ansvar för att bekämpa bland annat penningtvätt och terrorfinansiering och vi tar detta ansvar på största allvar. Bland annat därför ställer vi därför rutinmässigt frågor till alla våra kunder. Hälsa din far så gott. /Ingrid

Ärligt man blir arg, vad då lära känna sina kunder…bekämpa penningtvätt etc….borde inte Nordea lära känna sig själva. Att svenska folket accepterar bankernas hazard med småfolkets pengar är mig en gåta. Fattiga har inte en chans, utsatta får betala för att ta ut pengar på sin avi och rika betalar sig fria.

Den här bilden beskriver vad många känner 12963872_10153474025212374_1106746721441054305_n

För skuldsatta, pensionärer med usel pension ges inga lättnader i systemet, en gammal finansvän till mig sa en gång ”Är du skyldig banken 1 miljon har du ett problem, är du skyldig 10 miljoner har banken ett problem”. Vi är lika ojämlika i den finansiella världen som vi är i den politiska vardagen. Jag väntar nu på att landets Statsminister åtminstone uttalar sig om inte bara Nordea o de andra svindlarbankerna, utan också om Skatteverkets ”nya” policy att varna vissa utvalda medborgare. Hela folkets gamla Sparbank numer Swedbank, visar framfötterna rejält både i styrelsen o faktiskt inblandade i skandalaffären.  I Damaskus i fredens spår skenar matpriserna, fred innebär svält för vissa och krig vinst för andra.

 

Relaterat:
Här är nyheterna som alla borde snacka om. TVKarin Magnusson om: Panama-skandalen Stora kroppsdelar i SVT 
Hon är målvakt åt 11.000 bolag. Kopplas till Mossack Fonseca Länken mellan Nordea och oligarken från Kazakstan.                                                                            Nordea lånade ut miljarder till oligark

 

4 svar till “Förtroendekund hos Nordea – inte om du har fel efternamn

  1. Och jag har som kund i 4 olika banker, inklusive Nordea, fått information från samtliga varför de ställer frågorna. Antingen via brev eller på nätet. Mitt råd är att öppna breven som kommer och läsa informationstexten på hemsidorna.

    • i det läge som Nordea befinner sig i har jag lätt att förstå hur vanliga medborgare känner det, visst staten kräver redovisning av våra pengar, men det gäller tydligen bara en viss grulpp inte dem som skatteplanerar etc

  2. Nordea är nog bara syndabock. Banker och andra myndigheter är nog alla likadana,eftersom det är stor korruption bland tjönstemön, kommunanställda,politiker och alla deras miljardär-miljonär kompisar, det vet ju alla, som haft kontakt med dem. Mobbning och korruption ligger i systemet, annars korruption inte skulle kallas trevligt av jpournalister för ”vänskapskorruption”. Annars, efter ha gått igenom alla banker , jag tycker att Nordea är nog bästa bank i Sverige. Handelsbanken, Swedbanken är nog ännu värre,bara att du kanske inte vet om det än.

    • Nej jag tror inte det Nordea är den bank som har noterats i skandalen att sedan alla banker vill ha sk välbeställda kunder är en sak, men bankerna generellt är en lönsam affär där staten måste gå in om det krisar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s