Skaffa inte en God Man då blir du rånad

Inte sedan den infekterade debatten kring vanvård av foster- och fd barhemsbarn, har jag läst något liknande. Hur kommuner tandlösa och stillatigande tillåtit/tillåter så kallade Gode Män/Kvinnor råna de skyddslingar man är tillsatt att ta hand om. Hur de med överförmyndares vetskap förskingrat och stulit miljoner från personer som av olika skäl inte klarar sin vardagsekonomi.

Svaren från kommunerna är så enfaldiga att man mår illa, min tanke blir Försäkringskassan jagar allt från föräldralediga till LSS företag/klienter för att få igen ev försnillade pengar, samtidigt som statens undergrupper tycker att det är helt okej att sno av de de mest utsatta. Jag blir arg och upprörd när man till och med snor deras pensioner.

Finns det ingen skam hos Kyrkans tjänare, många av Gode Män är ju kristna och troende. Vilken Gud ni tillber vete fan.

– Det är ju ytterst beklagligt, att människor har blivit ekonomiskt lidande, säger Peter Moberg, en god man i Mjölby, som också är kritisk mot hur Länsstyrelsen skött kontrollen.

Ursäkta ytterst beklagligt, det är fan mig i en skandal.

Finns det någon advokat som har hjärtat på rätt ställe är det dags att ställa upp på de utsatta som under flera år lurats av sina pengar, varför inte en talan mot Staten eller SKL, eller räknar kommunerna kallt med att de miljoner som försnillats inte skall återbetalas.

Tack SVT Nyheter för ett bra jobb.

– Vi är tandlösa, säger Helle Bryn-Jensen som är jurist på Länsstyrelsen i Dalarna. Vi är beroende av media. Om vi kritiserar en kommun kan de välja att inte bry sig.

Och hälften av överförmyndarna, som alltså ska kontrollera att gode män sköter sig, får kritik av länsstyrelserna, visar SVTs granskning av de senaste fyra årens kontroller.

För en dryg vecka sedan polisanmäldes överförmyndaren i Mjölby för att han bland annat låtit släktingar och grannar vara gode män, med extra bra betalt. Enligt en rapport från den nya överförmyndaren lät han gode män och anhöriga använda pengar som inte var deras och bröt mot både lagar och regler.

Mjölby kommuns överförmyndare har fått kritik genom åren, men Länsstyrelsen har ändå inte valt att inte entlediga, alltså sparka, överförmyndaren.

En familj åkte till Gran Canaria för pengar från en anhörigs konto, ett konto som skulle vara spärrat av överförmyndaren. I ett annat fall är det två minderåriga barn som blivit av med pengar.

I dag har Stefan skulder på över en miljon och kämpar fortfarande för att få upprättelse. I över ett års tid satt han och försökte på egen hand reda ut vad som hade gått snett men han upplevde att varken kommunen eller polisen lyssnade på honom. Polisen la ner förundersökningen bara några timmar efter han kom in för att anmäla.

Fick hjälp av tidningen                                                                                                                        Det var först när han gick till Piteå-Tidningen som han fick hjälp och någon slags upprättelse.

Överförmyndarnämnden eller någon representant från kommunen har än i dag inte sagt ett ord till Stefan Stenberg.

– Jag har inget förtroende kvar och kommer aldrig någonsin vilja ha en förvaltare igen, från och med nu sköter jag allt själv, säger Stefan Stenberg.

 

Ett svar till “Skaffa inte en God Man då blir du rånad

  1. Anställda av Socialnämnden är säkert oftast inte kristna. Utan oftast korrupta-släktningar och kompisar till kommunanställda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s