Socialtjänsten i Bollnäs suck, ge alla omhändertagna ett juridiskt ombud

Lyssnar på Att ta ett barn, om hur socialtjänsten i Bollnäs agerar precis som många andra socialtjänster i landet, barnfientligt, straffande och föga objektiv, kunskapsbaserad brist på det mesta. Att en utbildning på tre år ger en socialsekreterare egenskaper i att vara allt från psykolog, analytiker etc är troligen den enda utbildning där man blir expert på barn utan kunskap och adekvat utbildning.

Barnet bor idag hos sin pappa och hans fru, men ytterst få orättfärdiga fall får en sådan utgång. Socialtjänstens brister måste fastslås av Högsta Förvaltningsdomstolen för att de skall ändra sig. Det är något grundläggande fel när prestigen och där barn utgör en spelbricka får råda över såväl lag som rättssäkerhet.

Det är allt för vanligt att tjänstemän utan kunskap eller utbildning blir experter på barn, och rättssäkerheten för barn är noll. När det blir Barnkonventionen lag, tvekar jag till att något blir bättre. Juridik på socionomutbildningen är lika med noll, och Barnkonventionen finns inte med i undervisningsplanen. Med andra ord okunskapen löper risk att fortsätta i samma godtyckliga anda. Intressant var i radiodokumentären att man lyfte jäv som begrepp detta har aldrig använts vare sig i förvaltningsdomstolar eller tingsrätter när det gäller barn- och familjeärenden.

Jag har i flera år krävt att alla barn som omhändertas och är omhändertagna skall ha rätt till juridiskt ombud under hela tiden omhändertagandet varar. Detta är ett av de grundläggande kraven för att Barnkonventionen skall fungera liksom annan lagstiftning inom socialtjänsten och LVU.

När samhället allt mer använder barn som spelbrickor blir jag djupt oroad, barn förbjuds träffa sina föräldrar, barn flyttas från fungerande familjehem utan motivation, riksdagen talar om vad barn skall välja för framtid, hur de skall lära sig etc. Allt sker utan att barn och unga vuxna tillfrågas.

PS fick en länk om ett liknande fall i Umeå. IVO rapporten var starkt formulerad,

http://www.vk.se/1720018/har-ar-ivos-kritik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s