De döda ger hopp men inga svar

Det var bättre förr. Det var varmare somrar när jag var barn. Gräset var grönare, solen lyste mer. Vi försjunker på ett märkligt sätt till då när samtiden blir för svår – svår att greppa och allting bara spretar.

Politiken var rolig, sa min fosterpappa och myste framför den sprakande trådradion när dåtidens politiker drabbade samman. Det var roliga gubbar med spetsiga kommentarer, skicklig retorik som gjorde den politiska debatten märkligt nog begriplig, men min fosterpappa konstaterade ”de ljuger allihop”. Sedan skrattade han.

När årsdagen av Palmemordet var rubriker i media spekulerades det vilt om hur det skulle sett ut om Palme levt. Skulle politiken varit bättre, folkligare! Experterna tävlade i att påpeka att Palme inte var en folkets man, min fostermamma minns jag, kallade honom för Linus på Linjen, efter en italiensk animerad film. Fotfolket var av annan uppfattning, Sverige skulle varit räddat.

Inom de vanliga socialdemokratiska leden, sa många om Palme varit kvar hade allt sett annorlunda ut. Utrikespolitiken bättre, fattigdomen skulle inte varit så förödande. Vi minns i ögats fotosamling hur Palme gick främst i tåget mot kriget i Vietnam. När såg vi sedan en statsminister som bröt reglerna och gjorde sin grej. Han skällde ut USA, han kallade kommunistregimerna för satans diktaturer. Min fostermamma kallade Palme för Linus på Linjen, en animerad kortfilm med en streckgubbe som hela tiden var arg, hon gillade inte Palme men kunde i och med filmen ändå visa en smula humor under ogillandets ansikte. Egentligen avskydde de Bondeförbundet värst, eftersom deras sk organisationer, inte brydde sig om småbönderna och skulle tvinga min fosterpappa att sälja till en storbonde istället för till en som vill värna om det lilla jordbruket. Min fosterpappa vann.

Men Tage Erlander vann mina fosterföräldrars hjärta, det var bra på Tages tid, konstaterade de och Tage var jordens man. De gillade Sträng trots skatterna, han var fotfolkets man.

Vad jag egentligen tänker är att intellektuella sällan når fram till den typen av människor som min fosterföräldrar, det lilla folket som alltid känner sig längst ner. Motsvarande är att skikten högre upp räds intelligens, skarpsinnighet och nytänkande. Jag är inte säker på att Sverige skulle varit annorlunda om Palme levt, han skulle idag varit 88 år och för länge sedan lämnat det aktiva livet och därmed dör också tankar, idéer, visioner med personen som lämnar. Ingen partiledare vinner gehör på att föra en annans  ide vidare och ideologin tog slut med Göran Persson.

När jag läste boken om Kenth Högström, återkommer han dog för ung, om han levt skulle mycket varit annorlunda inom socialdemokratin. Men nej, det fanns en rädsla hos de makthungriga gentemot Kenth och SSU kom under åren att bli allt mer visionslösa och  en broilerfabrik till moderpartiet. De svagare skulle värjt sig för att man som svag inte klarar av starka personer.

Vi vill i en allmän hopplöshet tro att de döda hade löst det – bara de fått leva. När samtiden blir obegriplig letar vi oss tillbaks. Det ger en viss tröst men kanske falsk sådan.

Kenth Högström skulle ha blivit en bra partiledare av ett starkt skäl, han hade en ideologiskt levande bas, han var föränderlig inom ramen för ideologin. Han förstod att framtiden fanns och att man måste se framåt. Han skulle troligen inte sålt ut välfärden, inte sålt ut pensionärerna som Göran Persson gjorde, han skulle från början sett till att också friskoletanken från början reglerades inom vissa regelverk. Han skulle ha satsat på sociala frågor och def tillsatt en socialminister vilket Stefan Löfven som första S-märkta statsminister ansåg helt oviktigt. Socialminister var en av de tyngre posterna inom partiet och Kenth hade känsla också för de mindre röststarka. Kenth Högström hade aldrig accepterat körsång för sångens egen skull han ville ha frihet att också gå en egen väg. Han kunde tala precis som Palme hade han ordets makt, jag vet två till Ove Rosengren, på Hasselakollektivet och Nils Bejerot, två personer som kunde trollbinda sin publik. Alla är döda.

Men Kenth styrkor skulle aldrig fått honom vald, lika lite som han blev vald på SSU-kongresserna, lika lite som Palme skulle han vunnit några skördar på sin skarpsinthet, intelligens, kapacitet etc. Den socialdemokrati som finns numer består av ett grått skikt ganska intetsägande politiker, utan större genomslagskraft. Arbetarrörelsen, begreppet man lämnade för länge sedan, slutade finnas med Göran Persson. Det finns inte utrymme för levande Palme, Kent Högström i dagens socialdemokrati och när vi därför funderar över hur det skulle varit om de levt – troligen döda poeters sällskap, en klubb där de mest ideologiskt medvetna funnits kvar,  men aldrig på maktens podier. Jag ser tyvärr en tendens att starka duktiga kvinnor inom socialdemokratin, kvinnor som vågar gå egna vägar, får det allt svårare och tvingas in i fållorna.

Social demokrati är det förflutna, liksom medborgare och gräsrötter. Det är ett av skälen till varför jag idag inte kan vara socialdemokrat, men fortfarande är en SSU;are från 70-talets Hudiksvall.

 

2 svar till “De döda ger hopp men inga svar

  1. Jag minns den förvåning jag kände, när jag som nyvald studieorganisatör i Hudiksvalls arbetarkommun och nyinflyttad från Västerås, fick klart för mig att arbetarekommunen inte hade Kent Högström som sin första kandidat till riksdagslistan, utan Agneta Brendt.
    Kent var säkert den enda socialdemokrat som jag kände till i Hudiksvall, när jag bodde i Västerås. Förstod att Kent inte låg bra till hos de styrande i AK-Hudiksvall. Jag grävde aldrig i vad som orsakat misstron.

    Du skriver mycket intressanta blogginlägg!

    • tack, när jag flyttade till Fagersta 1977 hade jag fortfarande doften av SSU i Hudik i näsan, kom från Brunnsvik FHSK o började på lokaltidningen. den socialdemokrati o SSU jag mötte där var raka motsatsen till det jag lärt mig, jag insåg att det fanns två sorter HSB och social demokrati. Jag slutade i politiken helt därefter, men saknade Hudik o den kreativa tid jag hade där

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s