En barnfientlig regering

Lite under dagen innan Stefan Löfven presenterade sin nya ministerlista spekulerades det i att ev Åsa Regnér skulle bytas ut, hon har som det sas varit osynlig politiskt.

Ja hon gör inte stor väsen av sig, det gjorde inte Maria Larsson heller, de vet bägge att man skall hålla låg profil när det gäller Barn och äldrefrågor. Eftersom posten socialminister anses för folklig/socialt farlig för Socialdemokraterna 2016 så blir det givetvis inget eldunderstöd får barn och äldrefrågor. Barn är som Fredrik Malmberg BO sa i Kerstin Weigels artikel ”Barnfrågor vinner man inga val på”.

En tyst mus kan vara bra att ha i regeringen helt klart och här det som det minst kommenteras i media.

Barn och äldrefrågor intresserar heller inte allianspartierna eller s-debattörerna på Facebook, har inte sett en enda vare sig S, V eller MP skriva eller kommentera kring just den gruppen.

Däremot fattar man långsiktiga beslut i Riksdagen att gå in i ett Vänskapsavtal med NATO och snart klubbas TTIP igenom, två förslag som den framtida generationen kommer att få hantera konsekvenserna av. Talet handlar om fienden från Öst, räddningen från landet andra sidan Atlanten. TTIP ser en naiv politikerkår som lösningen för världens problem, men gemene man borde kanske läsa på vad det innebär.

Just nu förhandlas det transatlantiska handelsavtalet, TTIP, mellan USA och EU. De säger att målet är att underlätta för företag att etablera sig på nya marknader och skapa fler jobb. Det låter nästan för bra för att vara sant. Det är det också.

Risken med avtalet är att det bara underlättar för företagen att göra vinster genom sänkta standarder och skydd för miljön, löntagare och vår integritet.

Det värsta för Sverige är att TTIP kan innebära att företag kan stämma svenska folket på närmast obegränsade summor pengar. Hur då? Jo, om TTIP går igenom kan företag som ser sina vinster hotade av regleringar så som återkommunalisering, hårdare miljökrav och anständiga villkor för arbetare komma att stämma oss på stora belopp.

Dessutom riskerar avtalet att bakbinda lagstiftare i EU och Sverige då alla lagar ska genomgå en screeningprocess där en liten grupp byråkrater ska granska förslag på nationell nivå och EU-nivå. I denna process garanteras storbolagslobbyister stort inflytande eftersom det som ska granskas är om lagarna är ett ”hinder mot handel”.

Ska vi verkligen gå med på det? Nej, därför säger vi nej till TTIP – avtalet riskerar att bli en trojansk dalahäst. I Sverige har vi en unik chans att stoppa TTIP då Cecila Malmström är handelskommissionär och därför förhandlar om avtalet. Skriv under namninsamlingen för att stoppa TTIP.

Den 13 mars sändes på SVT en dokumentärfilm om konsekvenserna av TTIP, tyvärr går den inte att se längre, men bl.a togs upp förlorad strejkrätt, lönedumpningar, böter för länder, barnarbete etc.

Nej barn är inte värdefulla mer än när de skall prestera i skolan, måttstocken på barns delaktighet är deras betyg och att passa in i PISA-mallen.

Att det nu bildas ett Barn och Ungdomsrättsligt parti BURP är inte konstigt, barn och unga behöver göra sin röst hörd, tillsammans med vuxa som förstår vad dagens beslut innebär för morgondagens ”vuxna”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s