När medborgare blir en handelsvara

Under min röda period på 60-70 talet fanns det en målning med texten ”är du lönsam lille vän”, målningen visar elever i ett klassrum i en svensk skola framifrån, målad i bleka färger. Eleverna, med sina gråa ansikten, tittar håglöst på sin lärare, utom en flicka i fönsterraden, som drömmande tittar ut genom fönstret på det gråtunga landskapet. Peter Tillberg inspirerades till motivet av Peter Mosskins låt Är du lönsam lille vän (och för vem?) från den svenska proggruppen Gläns över sjö & strands debutalbum  från 1970. Låten var en inlägg i debatten om landsbygdens utarmning efter den då pågående samhällsomvandlingen.

Bilden kan idag översättas till den handel som pågår där barn blivit produkter och varor som snabbt skall omsättas i pengar, som nu Academia som skall börsnoteras och där 60 000 barn och ungdomar ingår. Handel med människor är lönsam, när naturtillgångarna, tillverkningsindustrin tappar mark är människor ett säkert kort. Äldrevården är redan en del av börsen, och det märks också bland många privata företag, med låg bemanning, dåliga arbetstider och pressade löner. Allt betalas i slutänden av de gamla.

Beslutet att sälja ut skolor och barn på börsen borde prövas enligt Barnkonventionen och konventionen för Mänskliga rättigheter.

Men när barn och ungdomar blir ett börsvärde finns det anledning att börja fundera, vad säger t.ex Barnkonventionen,

” Artikel 4 Politiker som styr länder ska ansvara för att alla barn får det som de har rätt till. När det gäller barnets ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter ska staten utnyttja det yttersta av sina resurser. Där så behövs ska man samarbeta internationellt.”

Artikel 12 Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.

Vem har frågat barn och unga om de vill vara en värdetransaktion på börsen där deras skolgång blir en del av det ekonomiska spelet.

Artikel 36 Varje barn ska skyddas mot alla former av utnyttjande.

Synen på den kommande börsintroduktionen är kallt affärsmässig att det är barn och unga som är produkterna oroar inte.

Efter Capios CAPIO +0,22% lyckade notering på Stockholmsbörsen gör sig riskkapitalbolaget EQT redo att följa i samma spår.

– Vi tittar på möjliga alternativ för nästa ägare av Academedia. Givet att vi haft en stark börs och att Capios notering blev väldigt framgångsrik har vi nu efter sommaren börjat undersöka möjligheterna att notera Academedia på börsen, berättar Harry Klagsbrun för SvD Näringsliv.

EQT är ett riskkapitalbolag i norra Europa med cirka 29 miljarder Euro i förvaltat kapital. EQT:s affärsidé är att investera i medelstora till stora företag i norra och östra Europa, Asien och USA. EQT grundades 1994 av Investor och Conni Jonsson.
Grundades: 1994
Academia avser också att låta anställda köpa aktier, ”I och med att AcadeMedia börsnoteras kommer alla medarbetare i Sverige att få möjlighet att köpa aktier. Mer information om det kommer den 2 juni, direkt till alla medarbetare. Aktierna som går till medarbetarna säljs till samma aktiekurs som till andra som tecknar sig för att köpa, medarbetarna får dock viss förtur.”
Lärarna jublar inte direkt utan känner oro ”
Göran Drougge, lärare på Academedia, tror att vinstkraven kommer skruvas upp när skoljätten hamnar på börsen. Men Peje Emilsson, grundare av Kunskapsskolan och tidigare kritisk till riskkapitalägda skolor, ger tummen upp till Academedias börsplaner.

Lärarna på Sjölins gymnasium fick enligt Göran Drougge vid lunchtid ett mejl från Academedia där det stod att EQT tagit beslutet att introducera koncernen på börsen. Under åren som Academedia ägt gymnasiet har Göran Drougge märks flera konsekvenser av att ingå i en större koncern.

– Det har påverkat saker som lärartätheten och våra löner. Det har blivit svårare att få igenom krav. Det går kanske inte att säga att det bara är vinsternas fel, men det skulle kunna finnas ett samband. Det oroar lärarna.

Det måste till en styrning från Regering och Riksdag och Annie Lööfs samt Ebba Busch Thors reaktioner i frågan visar att de saknar total känsla för barn och unga människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s