Om en pappa som var en far och breven

how_to_write_in_cursiveFick en pärm med gamla brev och handlingar från min pappa. Han har varit död i många år och i källaren ligger brev till och från honom och samlar damm. I den här mappen kan jag följa min pappas skolgång från dag ett, hur han började sin första klass i en sk försöksskola som arrangerades av dåtiden lärarseminarium i Göteborg. Han var en duktig elev helt klart och även vid skolbyten fortsätter betygen att ligga lite över snittet i vissa ämnen. Ser att han gick genom hela folk- och gymnasietiden med C och oläslig som betyg i skrivstil. Inser att min egen skrivstil kanske är ett arv från honom lyckades aldrig få mer än B. Ni vet då skulle allt följa linjer och rader på ett minutiöst sätt.

Betyget a och A i matte följer honom i flera år liksom kemi och fysik. Gymnastik pendlade mellan B och ett AB. Men alla ämnen har var intresserad av höll hög standard. Ser att ett år har han sifferbetyg 1-5 intressant det var tror jag 1934-35 så sifferbetygen provades långt innan de blev debatt i den moderna skolan. Intressant är att se varje betyg följs av en signatur från den lärare som satte betyget, man kan också utläsa hur många A respektive C som sattes i en klass.

Slutbetyget från tekniska gymnasiet var skriftligt. Min pappa som ville kallas far var med andra ord en bra matematiker och språkmänniska.

Men sådant räcker inte i rollen som förälder, jag hittar breven där jag ber att få flytta till honom, slippa barnhemmet, slippa Skå att bara få komma hem och i varje svar ”det går inte just nu eftersom jag har problem”. I ett av breven skriver jag att jag hellre ta r livet av mig än stanna på Barnbyn Skå. Problemen höll i sig för jag flyttade aldrig till honom. I ett av breven ber jag honom vara sams med sin dåvarande fru, att de måste vara sams för sina barns skull så att de inte skulle bli ”utackorderade” som jag blev. Jag var 12 eller 13 när brevet skrevs.

IMG_3726

I ett annat brev frågar jag hur gammal hans fru är och hur gamla barnen är. En vädjan att få veta vem som var min biologiska mamma hemlighölls i all god mening, inte bara av honom utan också av andra släktingar.

Jag blir glad över att läsa att min faster kallar mig klok, förståndig och begåvad, med gott intellekt när jag var 13 år. Ingen hade någonsin sagt detta till mig att läsa detta så många år senare kan ju vara bra men än bättre om detta sagts till mig och att man framför allt uppmuntrat skolan som jag älskade, men behövde mycket stöd i.

Nu blev ju livet inte så tokigt men kanske kunde många irrgångar uteblivit om kommunikationen varit mer öppen då. Vad jag tänker på är att  pappa/far var frånvarande och ytterst sällan fanns där när jag behövde honom. Stand in för familj blev svenska staten och Stockholm Stad. Men att läsa idag trots allt lite goda vitsord från barndomen är helande. Så ni som har barn, missa inte att tala om för era barn att de kan att de duger precis som de är. De är smarta, begåvade, roliga bara utifrån olika förutsättningar.

 

6 svar till “Om en pappa som var en far och breven

 1. Intressant Anne att läsa om hur ett barn saknar sin pappa på äldre dar.Kan du rätta till inför seminariet i Almedalen angående upprättelse frågan då Vanvårds utredningen i SOU 2009:99 på sid 350 använder begreppet gottgörelse. Upprättelse ingår i gottgörelse begreppet. Forsökate dom skriver i ämnet utgår från SOU 2009’99 deg av begreppet gottgörelse som hämtats från FN. Hoppas du också tycker det är viktigt.

  • hej jag kan inte ändra texten men tar till mig det du skriver jag tror det kommer att framgå på seminariet. tack för din kommentar

  • programmet är redan klart, Göran Johansson, Thomas Kanger, jag, KarinRågsjö ev advokat Jens Viktor Palm, du får kolla programmet på almedalen. allt är redan klart. Det är tidningen Socialpolitik, Socialaktion som arrangerar detta.

   • Ok, vi ser nog gottgörelse problematiken i olika perspektiv. Juridik är inte mitt perspektiv utan mera social rätt. Min kritik är att man missat brottsofferperspektivet. Som jag ser det är det meningslöst med vanliga jurister eftersom ersättningslagen är en tillfällig lag i bred politisk överenskommelse så vi tänker olika Anne. Hoppas ni får ett bra seminarium och trevligt i Almedalen

   • hela ersättningsnämndens arbete byggde på snäva juridiska tolkningar, brottsoffer ingår inte i preskriberade fall tyvärr, det fanns heller inte med i skrivningen från början, Vanliga jurister tja vad finns det annars

 2. Tack Anne, har ni frågat Johanna Sköld om hon kan komma ? Ser att det bara är avsatt 1 timma och 30 min men Johanna brukar vara en bra röst för fortsatt gottgörelse. Hoppas också någon från s och mp kommer delta. Försöker kolla vilka som är aktiva i Almedalen inom ämnesområdet ( kanske Kvinnofridscentrum har någon expert på följder för barn i vuxen ålder? Stewen Lucas forskare på följder var bra tidigare år. Viktigt att någon lyfter de faktiska följderna även om de inte är juridiskt accepterade i Barnen dom samhället svek” utredningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s