Barn har rätt till föräldrar men inte tvärtom

 

Vårdnadstvisterna ökar och siffror från Domstolsverket visar att på tio år har det skett in fördubbling av fallen som kommer in till Sveriges tingsrätter. Enligt en ny undersökning från Lunds universitet mår vart femte barn i en vårdnadstvist inte alls bra eller bara bra ibland.

”När frånskilda föräldrar slutar lyssna på sina barn o barnen blir förtvivlade blir jag både arg o upprörd. Inget barn skall vara på mellanhand för att två vuxna inte kan komma överens. Barn har rätt till två föräldrar om de så önskar, men också frihet att välja bara en. Föräldrar har däremot ingen exklusiv rätt till sina barn eller deras känslor. Jag skulle aldrig tveka att lägga mig i när barn är ledsna för att vuxna sviker, det kan vara vänner, släkt eller grannar vuxnas skilsmässa är deras problem inte barnens och kan man inte enas ja då har man tills vidare förverkat sin föräldrarätt.”

Detta var ett inlägg på min Facebooksida som fick oerhört många kommentarer varav många instämmer i sak, medan några frågar vad gör man ena parten ber den andra fara åt helvete.

Nu vet jag svaret. En förälder som överhuvudtaget säger något dylikt i samband med frågan om sina barn, skall klart och tydligt redogöra för barn muntligt om barnet är för litet skall personen skriva ett personligt brev som barnet får läsa vid lämplig ålder. En sak vet jag också att en förälder som agerar så skall aldrig ha barn någonsin mer, det är en uppblåst, egotrippad person som inte inser att barn har ett eget liv, som vi skall vårda tills det kan klara sig själv. Barn har utifrån ett sådant agerande sin fulla rätt att neka kontakt med föräldern så länge barnet själv vill ha det så. Ingen domstol, inga jurister etc med ögon för barnets bästa skall tvinga barn till känslor de inte har. Barn har rätt till sina känslor små som stora.

Och biologisk faktor är inte alltid detsamma som att barn älskar sina föräldrar. Det finns åtskillig litteratur av vuxna som berättar just om sin uppväxt och komplicerade förhållanden till föräldrar, och inte alltid kärleksfulla möjligen respekt.

Juristpunkten skriver oerhört kloka saker i fråga om barns rättMed det ökade antalet vårdnadstvister så ökar även falska anklagelser och missbruk av systemet. Det är därför viktigt med upprättelse och rättvisa till de som utsätts. I slutändan är det dock alltid barnen som är de riktiga förlorarna.”

Detta borde föräldrar och andra vuxna inse. Domstolar och socialförvaltningar saknar så mycket kunskap kring barn att man blir helt rabiat. Socialförvaltningar kan åsidosätta alla Svea Rikes lagar eftersom de har en sk egen lagstiftning som anses stå över allt annat. Då kan det gå som i det här fallet.

Enligt tidningen handlar några av fallen om pappor som anklagats för övergrepp och därför inte fått träffa sin barn.

En  av papporna, som nu får upprättelse, fick inte träffa sin dotter under nästan två år trots att anklagelserna mot honom lades ner redan efter tre månader.

Vem frågade hur barnet mådde under den tiden, ja inte då socialförvaltningen i Kungsbacka Kommun.

Ett annat fall där en alkoholiserad pappa får ensam vårdnad för att mamman enligt Hovrätten var för påträngande.

Mamman ”kan ha haft en för stor ambition att komma sin son nära och därför ha uppfattats som påträngande”. Pappan – å andra sidan – har alkoholproblem och anses inte lämplig som boendeförälder. Hovrätten gör dock bedömningen att pappan ska få förbli ensam vårdnadshavare.

Hur den åttaårige sonen mår frågar inte pappan efter, men pappan får skadestånd. Jag anser att barnet skulle haft det som hanterats som en pryl mellan föräldrar, socialförvaltning och domstol och som tydligen saknar helt eget värde.

Förra året presenterade Sverige radio denna forskningsrapport. Vi på Juristpunkten har även märkt av detta och denna kontinuerliga ökning har hållit sig under 2015 och början av 2016, trots att antalet separationen inte ökat i samma takt. Vad tror ni är orsaken till att fler hamnar i vårdnadstvister efter separationer?

”Enligt forskaren Annika Rejmer är det främst barn i skolåldern som mår dåligt.

– Barn som är 0-4 år, där verkar föräldrarna kunna hålla dem utanför konflikten eller så förstår de inte spelet som pågår.

– Däremot barn som är 6-7 år och äldre är mer involverade och i vissa fall är man även samtalspartner med föräldern. Där påverkas barnen starkt negativt, säger Annika Rejmer.”

Skam föräldrar och skäms av helvete. Barn har rätt till er men ni har inte exklusiv rätt till era barn och ni har inte rätt att använda barn som strykpålar eller spelbrickor i ert spel. Föräldrar som inte kan hantera frågan skall erbjudas behandlingshem typ LVF (lag om vård av föräldrar) där de skall gå igenom barnkonventionen, allt om barn och allt som sina skyldigheter som föräldrar, sedan skall de komma överens. Inte att gömma barnet undan den andra vårdnadshavaren, inte hitta på dåliga lögner vid hämtning. Det ni gör är att skada barnen och ge dem problem som vuxna.  Klarar man inte hantera vårdnadsfrågan har barnet förhandsval att välja förälder eller att välja annan form av familjeliv. Detta fram till paret har hittat en lösning.

 

Dagens Juridik tar upp aktuella ärenden som vårdnadsfrågor etc helt klart värt att läsa. Kan ge lite tröst för den som ifrågasätter systemet.

Juristpunkten är duktiga på att sprida länkar också detta värt att notera.

Vill samtidigt säga att jag är en aning förvånad över att vissa kommuner tvingas till skadestånd medan andra klarar sig, beror detta på att det är skickliga jurister i det ena fallet och mindre intresserade i det andra.

Slutligen vare sig Tingsrätt eller förvaltningsdomstolar skall kunna handlägga frågor rörande barn och familj om de saknar utbildning för detta. Det ålägger Rättsväsendet att tvinga fram detta.

Obs allt som skrivs är mina subjektiva åsikter.

 

7 svar till “Barn har rätt till föräldrar men inte tvärtom

  1. Jag skrev en kommentar här men den verkar borttagen??

  2. En,ligt Barnkonventionen, föräldrar och barnen har rätt till varandra. Därför Barnkonventionen skapades också, för att statliga och kommunala anställda inte skulle kunan komma in i familjer och förstöra människornas liv, av olika personliga och politiska skäl. Därför föräldrar har visst rätt till sina barn, inte staten. Men staten tvättade visst medborgarnas hjärnor fint med feministisk mantra ”föräldrar har inte rätt till sina föräldrar” och därav alla problemer i Sverige, på alla nivå. Familjer borde vara statens byggstenar, inte tjänstemän och politiker, såsom dt är nu för tiden i Sverige. Däreter alla klagar, varför inget fungerar och varför barnen är psykiskt sjuka, och varför svenska skola sämst i EU. Man borde respektera Barnkonventionen i stället, den är bättre är flera andra av socialister och feminister påhittade saker angående barnfamiljer. Läs lite i Barnkonventionen.Jag har läst den 3 gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s