Politikerna tar ifrån oss arbetet för ersättning av vanvård

Detta är kommentarer kring programmet Kalibers  ”Det dubbla sveket”  där jag har synpunkter på inte programmet men väl de sk ursäkterna från Ewerlöf, Morgan Johansson och beskrivningen av Maria Larssons roll.

Det är en ursäkt utan förbehåll eller förmildrande. Den vanvård ni utsatts för är en skam för Sverige.”

Morgan Johansson som var den minister som inledde den här processen är idag missnöjd med hur det till slut blev.

Hade jag fått vara kvar, då hade jag sett till att, dels att vi hade hanterat det här snabbare och sedan hade förmodligen också regelverket varit mer generöst än vad det till slut blev.

Morgan Johansson tillsatte en kommitté för att ta reda på hur man bäst kan ge de nu vuxna barnen upprättelse. Han berättar idag om varför han tyckte att det var så viktigt.

– Många hade blivit så pass illa behandlade att det hade fått det svårt att klara ett vanligt liv, att det innebar en ren ekonomisk skada för dem. Om du känner att du har blivit orättvist behandlad så för att du ska kunna gå vidare då krävs det att den som har behandlat dig orättvist faktiskt erkänner det och är beredd att ta ansvar.

Men Morgan Johanssons arbete med att ge barnhemsbarnen upprättelse avbröts i och med  Alliansens valseger 2006. I och med maktskiftet landade frågan hos den kristdemokratiska äldreministern Maria Larsson. Enligt Morgan Johansson så förhalade hon frågan.

– Det drog ut på tiden väldigt långt. De tillsatte bara fler och fler utredningar. Det drog ut väldigt långt på tiden.

Jag tycker att det är märkligt att Morgan Johansson först nu säger som det är, för det stämmer inte på en enda punkt. Faktum var att jag kvällen innan fick beskedet om avslaget, men inte kunde agera. Samma dag som Fredrik Reinfeldt enda gången som han uttalar sig i ersättningsfrågan, är Maria Larsson hemkallad från USA för att uttala sig. Morgan Johansson var inte positiv från början att medverka i filmen det krävdes en del jobb från Tomas Kanger att lyckas, se film Almedalsseminarium You Tube.

– Jag blev också väldigt beklämd när jag fick höra att nu tänker inte regeringen gå fram med någon ekonomisk ersättning, säger Morgan Johansson, som var missnöjd. I opposition hade han fått andra arbetsuppgifter, men tillsammans med en partikamrat i socialutskottet lyckades han till slut få upp frågan i riksdagen.

Nej Morgan så var det inte det var vi inom Styvbarnen som drev och hade politiska kontakter i riksdagen för att få en ändring. Mailen med Lena Hallengren:

16 sept 2011 12.59                                                                                                    ”Hej Anne, självklart vill vi träffa er. Jag hade tänkt ringa, men om ni har möjlighet att möta oss under tisdagen så är det självklart det bästa. från 9 på fm kan jag träffa er i riksdagen. Vi ska träffa Maria Larsson kl 19 på kvällen. Vårt mål är att regeringen ska känna maximal press och förstå att det bara får bli ett resultat. /Lena”

20 sept 2011                                                                                                                 Hej Anne, det var ett hyggligt möte ikväll. Maria vill att vi ska vara de som fäller avgörandet i de frågor som hon (uppenbarligen) haft svårt med övriga regeringen om. Hon förnekar budgetperspektivet… Vi står på oss om att utredningen gäller, att vi ska förtydliga där det behövs och hålla en tajt tidsplan. Nästa vecka ska vi få se utkast till texter, som inte gått att få fram i ett halvår… Då bollar jag gärna med dig. Tack för ditt viktiga arbete och engagemang, det är ju ni som gör hela processen möjlig. /Lena”

Slutligen varför säger inte Morgan Johansson att det var vi som drev frågan vidare och nu när du är i regering kan du göra rätt. Men S har inte visat ett enda intresse för dessa frågor som berör upprättelsen, och def inte för gruppen efter 1980. DU har all chans att göra jobbet inte minst genom att Ex Gratia efterskänka systrarna Rapps kostnader för processen mot staten.

Domaren Göran Ewerlöf var ordförande för ersättningsnämnden – den nämnd som skulle godkänna utbetalningarna. Så här efteråt tycker han att det är tragiskt att det är så många som har fick avslag.Ewerlöf hade fritt utrymme att lägga ribban det visar promemorian som han skickade till Regeringen ang hur han ansåg frågan skulle skötas. Politikerna hade aldrig ändrat Göran Ewerlöfs tolkningar. Vilket också Maria Larsson bekräftar.

Så här säger han idag:

– Det har varit det svåraste uppdrag jag har haft under hela min domarkarriär. Ersättningen skulle betalas ut till dem som varit utsatt för allvarlig vanvård. Det kunde handla om, misshandel, sexuella övergrepp, isolering eller barnarbete

ern-processbeskrivning-ewerlo%cc%88f

– De känner sig dubbelt kränkta. Först har de upplevt att de blivit kränkta som fosterbarn och sen så kommer de och begär ersättning och upprättelse av staten, och så säger staten nej till det. Då upplever många det som att staten inte trott eller tagit till sig av det man har berättat. Så har många framställt det till mig.

Nej vi valde inte i från Styvbarn, vi ansåg att antalet övergrepp aldrig kan mätas i kronor och ören, varje öde är ett trauma för den berörda, ett enda övergrepp kan skapa ärr för livet, men tvångsmatning, äta spyor, barnarbetskraft har samma effekt,  det är inte metoden av kränkning, det är kränkningen av utsatta barn. Det svenska beloppet var ur internationellt perspektiv oerhört lågt och i Norge anser man inte heller att ersättningen blev rättvis men 93 procent fick ersättning exklusive kommunernas. se nedan Göran Ewerlöf:

Nu valde man i Sverige att ha en hög ersättning, men att ställa stränga krav för att få den ersättningen. Man hade också kunnat välja att ha lägre ersättning och med lindrigare krav, så hade fler fått ersättning, men inte lika mycket. Det hade ju kunnat vara en väg man hade kunnat gå också om man hade velat.

Så här efteråt tycker Göran Ewerlöf att processen inte varit rättssäker. (Nej det har vi aldrig ansett eftersom hela processen var  som en rättegång vilket vår fråga inte handlade om.

På bloggen finns åtskilligt kring frågan, sökord: ersättning, vanvård, styvabarn

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s