Mitt Airbnb: Ett möte med världen på 52 kvadratmeter

När jag för drygt ett år sedan startade som airbnbvärd, var tanken att få in lite extrapengar på det sovrum jag inte använder. Idag är min vy en helt annan, jag möter ett FN i miniatyr hemma hos mig. Jag är inte intresserad av att hyra ut lägenheten, inte bli en form av billighetshotell – idag är de sociala mötena överordnat. Jag får kritik för att bostaden inte är städad som ett hotell i några fall, men jag bjuder inte på hotell utan möten i ett svenskt hem och där är sovrummet och badrummet alltid städat.

Det är otroligt när jag tänker på vilka otroliga människor jag mött, som sovit i mitt minisovrum, med mig boende på vardagsrumssoffan utanför. Eftersom jag måste dela mitt sociala intresse med tyvärr ekonomi, räknar jag på öret ut hur mycket jag måste ha gäster för att täcka upp, och nu som i november rear jag ut rummet vilket gör att efterfrågan ökar. Men fortfarande är varje gäst en välkommen sådan, som jag efter förmåga och vetskap försöker guida i vårt Stockholm. Jag vill bjuda på närhet till vårt samhälle, familjärt bemötande. Inte betalande enbart utan också dela hur ett svenskt hem kan fungera när vi är som mest öppna och generösa. Faktum är att det bemötandet betalar tillbaks så mycket av relation, gryende vänskap och kontakter. Och inte minst insyn i samhällen och kultur som man kanske inte vet så mycket om. Med andra ord vi delar våra erfarenheter och våra kulturer med öppna sinnelag.

Mina boende har hittills kommit från Asien, USA, delar av Europa och varje en har varit ett unikt möte. Ska berätta lite om detta.

Min första gäst var en kvinna som var här på workshops för dans, hon gav mig en present, en öl och ett ölglas från München. Hon drog iväg varje morgon till sina workshops, kom hem sent, men just den friheten att jag inte sätter tider gör att de boende känner sig fria.

Ett annat möte var det kinesiska gayparet, där ena partnern var mycket bestämd över att hans vän inte gick för mycket eftersom han hade gjort illa foten. Så de tillbringade mycket tid vid mitt matbord. Jag hade en fruktansvärd hosta och de tog därmed hand om mig. De kokade kinesiska brygder som skulle lindra hostan. De lagade mat och de pysslade om mig. En högst märklig sits då jag var värdinnan. Men vi pratade också mycket politik, om det kinesiska samhället. Om att vara hbtq i Kina och sa de. att bland den unga generationen är det inte konstigt men däremot hos äldre. Regeringen agerar inte mot hbtq så länge de inte utgör ett politiskt hot. Chin, utbildad animatör och bildkonstnär berättade att hans föräldrar inte visste att han delade lägenhet med en man. Han ville vänta tills han hade en säker karriär och ekonomi, vilket skulle göra det lättare att få dem acceptera deras förhållanden.

Min första kinesiska familj var en professor i psykologi och hennes man. Han var chef över ett företag i Kina och reste mycket på bl.a USA. De hade sin femåriga dotter med sig och mitt rum knappt stort för en skulle delas av tre. Ordnade en uppblåsbar säng och lyckades fixa dotterns bädd. Jag döpte henne till Prinsessan från Shanghai (se bild).14352131_10153893402520418_8385714845284631545_o

Från Singapore kom ett par där hon representant för Vietnams Post. De föredrog att bo privat på sina semestrar, då hon i jobbet alltid bodde på hotell där hon knappt hann mer än att sova. Det sociala mötet var viktigt.

Ett enda möte som från början gav mig en viss tvekan, var en dotter och hennes mamma. De kom från Grekland och målet var inte turism utan att kunna stanna i Sverige. Den första frågan var ”när kan vi börja lära oss svenska”. Den andra, kan min mamma få ett jobb i Sverige (mamman pratade enbart grekiska) och den tredje ”hur kan vi ordna en lägenhet”.

Tiden användes till att ringa diverse suspekta ryssar som tydligen löste deras boende temporärt. Flickan nyss gått ut gymnasiet med redan översatta betyg till att kunna söka universitet i Stockholm ville göra sina studier är men som minderårig måste mamman vara med och övervaka. Jag förklarade att de måste kontakta myndigheter för att kunna lära sig svenska via SFI och lägenhet – ja det kunde de glömma – det är trångt på den svenska bostadsmarknaden. Vet inte hur det gått för dem, men snacka om att ta en chans.

En bullrig men hjärtlig amerikan och hans son, med rötter i Sverige stannade tre dygn. Två minst sagt storvuxna grabbar skulle dela min säng på 1,20 ;).

”Feedback om värden:
Really only good for couples or singles. My son and I shared a BR but really two small for that comfortably (He slept on a blow up mattress and he’s a big guy so kind of tight). We had a great time with Anne though.”En omöjlighet, fram åkte den uppblåsbara sängen som därmed gjorde att man knappt tar sig in i rummet. Men otroligt trevliga och givna beundrare av Bernie Sander som blivande president. Gissar att de är besvikna idag med valutgången.

 

Mitt första par där kvinnan var gravid och som blev så förtjusta i min hund Axel.14900392_10154013483295418_2677063996208190554_n

Trevliga gäster som frågar efter ”typical Swedish food” brukar jag ta med till Årsta till 2 Små Svin, som är det mest svenska vi har med inslag av Danmark. Det dracks och åts. Öl, snaps, mat och de var så nöjda med avslutningen på sin resa. Förutom se kommentar :):

Ett möte var en färgad tjej från Whasington som jobbade i Obamas administration för miljöfrågor, hon lyfte vattnet och oljan som deras stora problem. Vattenbristen, sa hon är det största hotet i USA, inte terrorism etc. Vatten i USA är en lika stor handelsvara so någonsin oljan.

Nu har jag ett ungt polskt par som bara är så, de delar mitt frukostbord, tar hand om allt och säger att de vill bo här nästa gång de kommer. De planerar flytta till Umeå där Michael har en forskartjänst väntande, han är doktor i DNA forskning på flodräkor. Monika är farmacist så jobb lär inte bli svårt för henne. Ett par jag kommer att sakna när de reser helt klart. De har lärt mig om Polen mer än någon nyhetssändning, media kunnat förmedla. Inte minst att det finns en stark socialdemokratisk rörelse som är emot den nuvarande polska konservativa regeringens isolationspolitik.

Lite fina omdömen:  Privat feedback:
Thanks for being a great host and helping us, you were so welcoming and accommodating. Nothing was too much for trouble. We feel like you enjoyed having us and much as we enjoyed staying.
Made to feel warm an welcome and we where very looked after. Loved staying here extremely good location and Anne is very knowledgable of the area and her dog and family are so nice would recommend to anyone. 🙂
We arrived rather delayed. Anne showed her most patient attitude and was at present when we – tired – arrived. She had arranged all the needed things and she made it clear how she would like our company to be.
An amazing place with an amazing lady named Anne with a small guy Axel who help with everything and is really lovely. Quiet and beautiful place not far from the city. Anne is a lovely person and we were very pleased to spend that little time with her. I would recommend this place for everyone. And big thank you for your help with our morning trip to Oslo, you do not even know how happy we were and still are.
Anne was a wonderful host! Her apartment is clean and comfortable and feels like home. She is welcoming and kind and generous and makes you feel right at home. The location is conveniently located next to a local bus line and my partner and I had no trouble getting around.

Airbnb

Tack till mina Annor som jag inte skulle klara mig utan.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s