Socionomdagarna – en köp och säljmässa från barn till socionomer

Så där en 75 stycken seminarium, en del i salar med högtalare, i andra bara en gardin neddragen och inga mikrofoner. 75 stycken seminarium på två dagar, varav de flesta med bara ett öga på rubrikerna fick mig att fundera över varför man åker från Skåne till Älvsjömässan för att övervara Socionomdagarna.
Klart mest intressant, ”Vart är socialtjänsten på väg” samtalet melon Gunlis Angsell, Anette Bäckström och Claudette Skivling, tre socionomer med kunskap och erfarenhet på över 5 decennier. En tid i förändring som gått från det innersta hjärtat i jobbet till att bli kalkylator åt det ekonomiska systemet, där hjärtat måste låsas in för att ekonomerna ska bli glada.
Allvarligt,  varenda socionomstudent, socialpolitiker och trångsynt tjänstemän borde lyssna på dessa tre kvinnor där moderatorn, Anna Frediksson, journalist fick det hela att bli ett intressant runda bordssamtal.

15129564_10154059482185418_5006087080014056896_o

Givetvis jag hann inte alla seminarier, de kanske var bra, men märkligt vad rubriker kan få en att känna som om de gamla nyheterna repeteras dagen efter. Däremot var ruljangsen i full gång, Socionomdagarna låter så fint, för att tas över av månglarverksamhet, här säljer man barn och socionomer till samma marknadspris som i övrigt. HVB hem, behandlingsverksamhet, alla har de långa listor över vad de kan klara, från Neuropsykiatri till kriminalitet och missbruk. Och inom vuxenvården är tonerna dem samma, vi fixar det – köp våra tjänster. Räknade ut att samtliga behandlingsförsäljare måste ha en uppsjö av utbildade och kompetenta anställda runt 30-40 stycken i snitt. Den sociala sektorn har blivit en gigantisk marknad med skattemedel och människan och barnen som insats.

En gigantisk säljar- och köpmarknad med levande människor  som produkter. Faktum var att antalet konsultbolag som hyr ut, rekryterar socionomer var många, medan, kommunerna lyste med sin frånvaro, Botkyrka undantaget som vågade utmana. Borde inte flera kommuner funnits på plats! Erbjudit bra arbetsvillkor, bra löner och möjligheter till att verkligen utföra bra jobb, där det dåliga samvetet inte behöver sova bredvid sig.

Ska inte socionomer, socialarbetare få ha sin mässa, säger ni, jo då men syftet borde väl vara lite framåt, i tiden, visionärt, nytänkande och aktuellt. Jag antar att man efter mässan vill vara fylld av energi, jag är inte säker på att det blev så för alla, om inte dagarna också fyllde lite ledighet i Stockholm med mässan som ursäkt.
Det kunde varit mer av hur är det att arbeta som invandrare på en socialbyrå, hur får man den egna kulturen och jobbet att fungera. Olika synsätt. Eller kan verkligen en person med en allmän utbildning inom socialt arbete, efter fyra år sätta diagnoser på barn och föräldrar utan att det utretts av en expert på diagnoser? Hur får vi rättssäkra bedömningar i barn- och familjeärenden? Hur hjälper vi familjer att kunna ha kvar sina barn istället för att skicka dem på dyra HVB- och Fosterhem? Hedersrelaterade brott, kan en svensk 24 årig nyexad socionom förstå detta? Kan en 24-åring säga till en medelålders som förlorat jobbet efter 30 år, om hur de ska söka jobb, leva sitt liv!
Med andra ord menar jag att ämnen inte saknas, men att den röda tråden på Socionomdagarna spretade åt alla håll. Och att för mig som iakttagare kanske bara gnäller, men nog kändes det mer som en kapitalets marknad än en mässa om människor.
Dagens icke-kommersiella deltagare KRIS Kriminellas revansch i Samhället. BotKyrka Kommmun
Dagens slapplats: En massagestol som jag gärna suttit i. hela dagen.                                    Dagens PS: Har aldrig samlat så många användbara pennor som där samt ett överfallslarm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s