Att dela livet med cancer 4 – att fatta svåra beslut

Några veckor innan jag fick diagnosen, lungcancer, började Axel min medvän sedan14 år må dåligt. Kroppen förändrades, hans matvanor blev sjuka, allt från sopor till sin egen mat. Han kissade inne fast vi varit ute och jag insåg att hans njurar inte var okej. Insåg att tiden var inne för honom, men egoismen var större, hans närvaro, tillit och sällskap. När jag fick beskedet om min sjukdom var jag tvungen att börja tänka realistiskt. Själv var jag i kondition att inte kunna ta hand om honom. I slutet av oktober hade jag bestämt mig, Axel måste gå vidare. Och jag tror att han ”valde” sitt slut.

Sista natten med Axel sov jag inte en blund, han kämpade för att ta sig upp i soffan och lika mödosamt för att ta sig ner. Han förstod och följde mig överallt, vilket måste varit en oerhörd påfrestning.

Nästa morgon går vi kissrundan och sätter oss i bilen. Från att pigg och nyter hoppat in i bilen får vi nu hjälpa honom. Resan till veterinären är slutet på Axels 17 år. Det är smärtsamt och att stå bredvid en livskamrat som somnar in, ja hur återger man den känslan. Den fridfullhet han visade efteråt i sin sömn var trösterik, men jag skämdes också över att känna lättnaden. Ingen av oss skulle längre behöva känna ångest över att inte orka och ni anar inte, att se Axels ögon….ja jag stannar där.

Självklart var det ett rätt beslut för oss bägge. Axel var ingen hund längre, hans stämband var tysta, inga wow hemma vid dörren, inte ens ett litet gny. En hund som inte låter är ingen hund. Nu känner jag frid över att Axel har blivit en pälsängel, kanske träffar en och annan från jordelivet. Att han har det bra och inte behöver oroa sig över mig.

Saknaden över Axel är stor – men svåra beslut är aldrig lätta att fatta.

tillbringar kvällen på avdelning K84 sal 5 blir väl omhändertagen, tack till tålmodig personal också dagsjukvården K 82

 

2 svar till “Att dela livet med cancer 4 – att fatta svåra beslut

  1. sofiarappjohansson

    Kärlek till dej anne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s