Att leva med cancer 5-då ser vi politikernas brister

Jag har legat i snart två veckor på Huddinge Sjukhus, jag har mött den mest fantastiska personal från städare till läkare. Jag har aldrig sett ett elakt leende eller känt mig stressad i egenskap av patient. Däremot har jag fått insyn om hur anställda trots allt kan dölja bristerna – som konsekvent underbemanning. Ofta hörs att någon ringts in, eller i extremfallen ingen har kunnat hoppa in. Alltså 2+2 kan bli 2+1 som gör samma jobb som full bemanning. Men detta märker vi inte som patient av och många är i så dålig form att de knappast reflekterar över personalens belägenhet, vi förutsätter att det skall fungera. Punkt slut.

Själv är jag inte där än, trots hälsoproblemen, att jag inte kan låta bli att ställa frågor. Frågor om  jobbsituation, den allt tuffare sitsen inom sjukvården och ett Stockholms Landsting (borgerligt styrt) som konsekvent vägrar inse att godtagbara löner för alla,  allt från under till sjuksköterskor är en förutsättning för att kunna jobba tryggt. Landstingspolitiker ser självklart till att ha fina löner och knappast någon av dem skulle byta undersköterskans 22 000 kr/månaden mot sina 35-40 000 kronor. Däremot köper man gärna in av kompisföretagen till bra ersättning för säljande företag – men vem i Jösse namn behöver stödstrumpor för 6000 kr/paret. Samma företag som sedan får fortsätta sitt avtal trots kritiken.

Alltså avslutas strumpavtalet. Det är förstås rimligt, men det är inte slutet på skandalen eller kostnaderna för Stockholms skattebetalare. Onemed ska fortsätta att leverera stödstrumpor och andra förbrukningsartiklar till Stockholms landsting i ytterligare två år. Under den tiden sätts ett nytt kostnadstak, nu 450 miljoner kronor om året.
I klartext, fram till 2018 skulle Stockholms läns landsting betala 300 miljoner för förband, kompresser, stödstrumpor och annat. Nu kommer notan från Onemed i stället att landa en dryg miljard högre.
En miljard är inte felräkningspengar, inte ens för de borgerliga politikerna i ledningen för Stockholmslandstinget. (Aftonbladet 31 Augusti)

Snickaren bakom detta är och var Filippa Reinfeldt som smidigt skaffade sig ett välbetalt arbete inom privata vården som i sin tur upphandlar av Landsting och Kommuner. Det brott hon begått med skattemedel har hon aldrig ställts ansvar för,  vare sig av partikolleger eller media. Hon tillåts gå vidare utan att svara på en enda fråga. Det är fult och det så djävla cyniskt då jag ser dem som tar hand om människor gör det för knappt två par stödstrumpor  i månaden.

OneMed på sin hemsida: Med oss som partner kan de förbättra vårdkvaliteten, sänka totalkostnaderna och samtidigt förbättra sina resultat inom miljö och CSR.

27 december 2016 skriver Dagens Samhälle att Stockholms Landsting spenderar för lite pengar på konsulter inom ledarskap etc. Ursäkta mig men om resultatet blir stödstrumpor för 6 000 kr/paret kan man nog undvara den konsultationen.

Inom den kommunala omsorgen säger fotfolket med hämningslysten blick,  ” jag skulle vilja se de beslutande politikerna utsättas för den vård de fattar beslut om, sjukvård, äldrevård. Hur klockan de monterat styr insatsen i deras behov, hur biståndshandläggaren som klockar hur lång tid ett toalettbesök får ta.”                                                                              Med andra ord att kissa är numer inte individuellt utan en kollektiv handling där alla förväntas kissa nu – sluta kissa av samhället beslutad tid.

Men det fotfolket inom traditionell vård sjuk eller äldrevård glömmer är, att politiker oberoende färg ser till att skaffa sig ett socialt skyddsnät som gör att de aldrig kommer i närheten av vare sig vårdköer och klockade kissningar. Stockholms sjukvård är i världsklass, sa Stockholms Landsting allt eftersom notan för nya Karolinska tickar utan stopp. Sedan Filippa slutade sitt ledarskap har världsklasslogan tystnat och mumlet innanför landstingets väggar når knappt ut till media. När politiker säger att sjukvården är god och patientsäkerheten hög, är det politiker som aldrig skulle lägga sig på en officiell avdelning som uttalar sig – den prevligierade grupp av personer som betalar sig förbi. För i annat fall hur har de genom enkla fältstudier kunnat missa hur verkligheten ser ut.

För det är väl självklart, om man skär ner antalet vårdplatser från 17 till 7 med samma bemanning, så fungerar det utmärkt. Och då kan borgarna i landstinget slå sig för bröstet om att det fungerar bra. Och framför allt inom den privata sektorn. Nej villkoren är lika usla om inte sämre både vad gäller arbetsbelastning och lönevillkor.

Det varje politiker borde göra om de ”tvingas” dela sjukvård med kreti och pleti, är att fråga dem som jobbar, hur de har det. Är det svårt med personal etc. Personalen själv kommer aldrig att berätta, eftersom de vill att det ska vara bra men på frågor garanterar jag att de svarar – och då kanske i lär er något.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s