Vem ansvarar för barns död i familjehem – ingen enligt Simrishamns kommun

Donia 15 dog i sitt familjehem, vare sig kommunen eller familjehemmet har gjort några fel säger de till TV 4. Om ett barn i ett biologiskt hem dör, blir det omfattande undersökningar om det finns misstanke om att det inte skett på ett naturligt sätt. I fallet Donia anser myndigheterna att det här helt okej att dö av körtelfeber och dubbelsidig lunginflammation när man är 15 år. Inget kunde ha gjorts bättre hävdar socialtjänsten i Simrishamn.

Åter igen hänvisas till sekretessen, även fast Donia är död. Det är bekvämt och lätt att gömma sig bakom sekretessen.

Donias död har inte fått mediasverige att skrika, barnmisshandel, övergrepp skapar rubriker, men att en 15 åring avlider i sitt familjehem på märkliga grunder väcker ingen större uppmärksamhet. Nej det är väl så att barn i familjehem har ett lägre medelvärde än biologiska barn, barn som är omhändertagna är inte lika intressanta som de barn vilka utsätts för misshandel, övergrepp i sina egna familjer.

Barn i Familjehem behöver ett övergripande skyddsnät som inte kan ges av socialtjänsten eller Maria Larssons lagar. Lagar i all ära men om lagarna inte behöver efterlevas eller tolkas av enskilda socialsekreterare blir det sällan någon djupare påföljd. Möjligen en erinran från Socialstyrelsen som inte heller den behöver följas.

Socialnämndspolitikerna vet idag att de beslut som de fattar inte leder till något när det gäller omhändertagna barn. Däremot har man blivit mer försiktiga inom äldrevården eftersom så många anhöriga stormar mot hur gamla människor behandlas. Familjehemsplacerade barns anhöriga är ingen grupp som är intellektuellt klar eller som träder fram i grupp eller ens ombeds träda fram. Redan det att barnen är omhändertagna är tillräckligt för att omvärlden inte bryr sig i barnen.

Regeringen måste tillsätta en Barnombudsman med rätt att driva enskilda ärenden på samma sätt som det idag finns ett elev- och barnombud inom skolan.

Det måste kosta pengar för kommuner som inte tar hand om de barn man placerar på ett bra sätt. Och när det gäller Donias död får det bara inte glida ut i ett intet utan påföljd. Kliv fram Maria Larsson och förklara om detta är meningen att ingen har ansvar för omhändertagna barns hälsa och sociala utveckling.

Så här kan ni läsa på Simrishamns Kommuns hemsida:

Särskilt ansvar ligger på barn- och familjeenheten att, i nära samarbete med familjen, se till att barn och ungdomar som inte har det bra får det stöd och det skydd de kan behöva.”

BEO skriver om en skola med 0 kränkningar, när får vi nollkränkningar av placerade barn på institution och i familjehem.

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill

 

4 svar till “Vem ansvarar för barns död i familjehem – ingen enligt Simrishamns kommun

  1. Så här får det inte vara

    När omhändertas fostermammans biologiska dotter som fick uppmintrande SMS mail från sin biologiska mor/fostermamma att hon var så duktig i hästhoppningstävlingar?
    Hur kan detta få förekomma 2012?

  2. Så här får det inte vara

    Om detta varit ett bioligiskt baran hade ordförandeni socialnämnden gjort ett omedelbart tvångsomhändertagande av samtliga ev biologiska barn. Tydligen gäller fortfarande andra regler för placerade barn. Dessutom i detta fall verkar det som om det inte ens finns grund för den med facit i hand dödliga placeringen. Något är det som inte stämmer med dessa hästgårdar som i regel (mer än undantag) håller sig med plac

    Det är något mycket märkligt med alla dessa hästgårdar som använder LVU-barn som gratis arbetskraft – . Faktiskt så tjänar de pengar på dessa lvu ban

  3. Jag som är Donias mor har dugit bra i en annan kommun som stödförälder och var det i många år. Det var barn som ville komma själva. Inget tvång. Så detta kan verkligen händ vem som helst. Man behöver varken vara intelektuellt störd eller missbrukare. Men man använder psykologin som ett verktyg för att klassa ner och förnedra föräldrar med diagnoser samtidigt som man systematiskt sparkar så man knäcker dem. Hur många föräldrar har inte dött av sorg och förtvivlan? Sakta dragits ner medan man vänder på kakkan och säger föräldern har den ena diagnosen efter den andra? Själv trodde jag knappast att det som hände var sant för det är väldigt chockande.

  4. Göran Grauers

    Tänk att socialtjänster fortsätter hävda sekretess när de ingen sekretess har. I fallet Doina så är föräldrarna fortfarande juridiska vårdnadshavare och om de efter Donias dör häver sekretessen så finns där ingen sekretess för socialtjänsten att hävda. Socialtjänsten har ingen egen sekretess utan sekretessen är alltid individens. Så skall det fungera i en demokrati och på så sätt kan makten granskas vilken den skall kunna göras i en demokrati. Det är bara i diktaturer där myndigheter kan hävda sekretess på detta sätt.
    Föräldrar kan inte häva barnets sekretess om barnet är under tvångsvård, men däremot sin egen. Om barnet är under tvångsvård kan socialtjänsten hävda barnets sekretess för att skydda barnet, inte för att skydda sig själva. Det är hög tid att media börjar granska hur sekretesslagen efterlevs. Detta borde vara i medias intresse eftersom de är satta att granska makten och därigenom har vissa privilegier, men media är del av makten och makten vill inte granska sig själva utan kan hävda lagar som inte finns för att skydda sig själva. Vi lever alltså i en demokratur där staten stiftar lagar som befolkningen tycker är bra, men som staten sedan inte följer utan minsta reprimand.

Lämna en kommentar