Så mycket sorg i spåren av vanvårds- och upprättelsefrågan

Maria Larsson och Regeringens stora misstag var att säga nej och sedan ja. Man borde av humanitära skäl sagt ja från början. Upprättelsefrågan fick ett uppsving utan dess like genom regeringens kyliga nej, från norr till söder vaknade allt fler som varit utsatta. Genom att ändra till ja fick frågan ytterligare sprängkraft och jag vågar tro att högen med ansökningar kommer att bli ansenlig. Betydligt mer än vad som kommit om regeringen hanterat detta rätt från början.

Information och brist på att läsa hela texter gör att många tror att ersättningsfrågan är klar. Detta trots att inga formella beslut tagits och att hela ärendet måste genom Riksdagen innan det kan starta. Att hantera en så stor fråga som ersättningskraven och nu Upprättelseceremonin är gigantisk. Den senare som är ganska klar i det meddelande regeringen skickat ut, öppnar trots detta för missförstånd och därtill är anmälningstiden i kortaste laget. Köerna till 020-numret är långa. På Facebook diskuteras hur vida man skall delta innan pengarna betalats ut, gruppen efter 1980 känner sig glömd. Föreningarna som arbetar med den här frågan får sin beskärda del som inte klarat av att ro iland också dem efter 1980. Men ingen har glömt 1980 gruppen, men den måste vänta tills det första är klart. Om frågan drivits med också dem efter 1980 som krav i det läge som vi befann oss hade vi troligen förlorat hela ersättningskampen.

Att vänta med Ceremonin är inte rätt mot de många äldre, som någon sa i telefon, hållit sig vid liv för att få med sig Ursäkten i Graven. Att kunna dö och veta att Staten i åtminstone detta fall erkände sina fel. Det kommer givetvis att bli en lång rad sårade människor också när det gäller ersättningen. Det räcker inte med att ha varit fosterbarn eller barnhemsbarn. Vad som skall räcka återstår att se när förslaget landar i Riksdagen för behandling, förhoppningsvis före jul eller i början av nästa år 2012.

När jag skriver om Regeringens Misstag är det inte mot bakgrund av att frågan spreds, utan att det var på detta sätt som en av de största utredningarna, Vanvårdsutredningen,  någonsin fick sin genomslagskraft i Sverige. Det skulle ha funnits bättre och mer humanitära vägar att fått spridningen. Idag står många handfallna, undrar om utredningen (avslutad) Upprättelsen påbörjad. Vad innebär det, jag som inte varit med från början, frågorna är oändliga. Minnen väcks, vart tar jag vägen med alla minnen och fragment som börjar komma fram efter år av vilande och instoppat någonstans i hjärnans minneskammare.

Vad hela den händelsen startar är svårt att överskåda idag. Det kommer inte att ta slut efter Ceremonin, knappast heller efter det att ersättningarna börjar behandlas någon gång under 2012. För gruppen efter 1980 har allt bara börjat. Den ilska, indignation och som jag ibland kan se också starka Egon, handlar inte om elakhet, inte heller  i grunden missunnsamhet. Jag vill tro att det bottnar i oändlig sorg, en sorg som aldrig bearbetats eller tillåtits diskuteras eller varit tillåten.

Pratade med en kvinna som nyligen separerat från sin man efter tio års förhållande, därför att de inte tillsammans orkade med hans historia. Att inte ha berättat kan få katastrofala följer, och i de fall som här, en person som växt upp i trygghet och sk normalt liv var det mer än vad som orkades. Jag undrar hur många fler det finns liknande ute i landet! Vanvård och uppväxt i fosterhem eller institutioner skapar sorg, en sorg vi ofta inte kan sätta fingret på. En som ringde som bott i en bra familj, hade fått utbildning och allt mer därtill berättade om den tomhet som ofta följde i hans liv. En känsla av övergivenhet och hål i själen. Man behöver alltså inte varit vanvårdad för att uppleva barnets tillitsbrist eller känslan av hemlöshet.

Det är det sorgearbetet måste ges utrymme och det måste finnas beredskap långt efter det att ceremonin och ersättningsfrågan är klar. Den inneboende sorgen och vad en förlorad barndom inneburit är inget som kan betalas bort och troligen inte heller minska vid Ceremonin. Ceremonin är samhällets erkännande av att ha gjort fel och det är gott nog. Men det finns ett arbete långt efter detta och här är det viktigt att samhället har resurser och förmåga att möta de här människorna. Det måste finnas tillgång inom psykiatrin, samtalsgrupper och andra stödåtgärder.

Sorgebearbetning kan inte läggas på enskilda organisationer eller frivilligkrafter, det finns vare sig resurser eller kompetens för att möta detta. Däremot kan frivilligorganisationerna bidra med att påverka, bistå och kämpa för att dem som behöver får det professionella stöd som behövs.

Jag tror att följande citat visar hur stor skadan är i den grupp som utsatts för vanvård.

”Ang. länken på http://www.stockholmskallan.se/Tema/Hemmet/Hitta-hem—fosterhem/ i komm. 111014 10:34  Man söker berättelser IGEN – hur många finns inte redan???  Andra konstformer t ex finns inte representerade. Antar att det handlar endast om Stockholmsområdet? Tröttsamt är det. Även kostsamt…
Åter IGEN är betoningen på fosterhem OCH barnhem! (länken)
Den här ”vanvårdsutredningen” (rapporten) har de facto handlat om endast 2 ”typer” av placeringar, vilket är, som jag ser det, mycket allvarligt.
Under 5 år har de i ”rapytten” traggat samma saker tillsammans med några representanter i vanvårdsföreningarna. Samhällets styvbarn lade inte ens in vid remissansökan förslag på hur vanvård skulle förebyggas i framtiden. Det arbetet jobbade väl ingen vanvårdsförening på?
Ärligt talat: jag är inte speciellt förvånad då jag antar att Anne Skånér och t ex Göran Johansson tror att det endast är ”fattigdom” som är problemet…
Allt strul som har uppstått i samband med Vanvårdsutredningen och Upprättelseutredningen är i grunden baserat på redan allvarliga brister i den första.
Jag står vid mitt ord. Kommer vanvårdsföreningarna att inbjudas vid ceremonin vägrar jag komma. Deras närvaro är bara det ett övergrepp på många av oss andra!
De har varken haft kompetens eller resurser att stötta och hjälpa. Därför har de heller inte ens haft förtroende för föreningsbidrag! Däremot har de visat prov på metoder som absolut inte har med föreningsliv att göra! Kan dessa föreningar få fritt spelrum på ceremonin är ju den politiska eliten direkt medskyldiga. ”


Vill dock avsluta med att Samhällets Styvbarn remissbesvarade Barnskyddsutredningen och ställde sig bakom de förslag som Kerstin Wigzell lade fram.

Rätt att delta vid Ceremonin har alla som varit vanvårdade oberoende vad de har gjort i sitt liv. En officiell ursäkt är till för hela gruppen oberoende organisatorisk hemvist.

Rätt till ersättning också för gruppen efter 1980

6 svar till “Så mycket sorg i spåren av vanvårds- och upprättelsefrågan

  1. Anne, Vad är det du säger? Har alla som vanvårdats rätt att närvara vid ceremonin? Även de som vanvårdats under 80 talet, 90 talet och 2000 talet? Ursäkten sträcker ju sig inte till dessa människor. Det är heller inte så att barn efter 1980 farit mindre illa eller att vanvården varit mindre, bara annorlunda.
    Jag tycker att den här informationen som en semestervikarie fick när hon på 2000 talet skulle börja sitt semestervikariat på Ljungaskogs flickhem, ett SIS institut, talar sitt tydliga språk.
    1. Ingen beröring, mer än vid speciella tillfällen
    2. Beröring är bra, men inte här på träningsboendet. Det är här för kort tid, de är inte mogna för det.
    3. Tjejerna har antingen ett stort avstånd eller en väldig närhet. De kan inga mellanläge.
    4. Håll alltid distans.
    5. De manipulerar och utnyttjar all personal som inte markerar att detta är deras arbete och ej något personligt.
    6. Se på dessa tjejer som om de kom från Mars och du från jorden.
    7. De är inte som andra.
    8. Jag, som personal, kommer aldrig att kunna sätta mig in i deras värld.
    9. Ljungaskog är en ”sopstation”.
    10. Dessa flickor är ”hopplösa fall”.
    11. Betrakta dem som en ”sak”.
    12. Betrakta alla som missbrukare, kriminella och smittade av någon dödlig sjukdom.
    13. Misstänk alla.
    14. Allt engagemang är ett o-professionellt beteende.

    De här ”hopplösa fallen” som fått växa upp på en ”sopstation” får ingen ursäkt, men de är ju bara ”hopplösa fall” smittade av dödliga sjukdomar.
    Vem bryr sig?

  2. Bästa Annelie!

    Tack för Ditt brev som Du skrivit till mig! Jag skriver för att berätta att jag har läst det med intresse!

    Inledningsvis vill jag beklaga de senaste veckornas besked och diskussion som jag förstår kan ha skapat både en upprördhet och funderingar. En upprättelse dels i form av ekonomisk ersättning, och dels en ceremoni med en offentligt framförd ursäkt har varit min intention från början, det var därför jag tillsatte utredningen. Därför är jag glad, trots att det blev några olyckliga turer, att vi idag har ett beslut om att en ceremoni ska hållas och att ersättning ska utges till dem som varit utsatta för övergrepp och försummelser av allvarlig art under tiden 1920-1980.

    Regeringen har nu tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna och Vänsterpartiet träffat en ramöverenskommelse om personer som utsatts för övergrepp eller försummelse av allvarlig art i social dygnsvård mellan åren 1920-1980, enligt Upprättelseutredningens förslag. Överenskommelsen innebär att det tillskapas en särskild möjlighet till ekonomisk ersättning – ett enhetligt belopp om 250.000 kronor. För att ersättning ska kunna prövas behöver en ny lag stiftas och en nämnd inrättas. Arbetet har hög prioritet. Innan det är gjort är det inte möjligt att ansöka om ersättning. Det går därför inte heller att skicka in en ansökan om ersättning hit till socialdepartementet. Information om hur man kan gå vidare kommer dock att finnas tillgänglig på regeringens hemsida så fort besluten är fattade: http://www.regeringen.se/sb/d/15109/a/176636

    Låt mig även nämna att partierna är mot bakgrund av det lidande som de drabbade upplevt överens om att för denna grupp, i enlighet med Upprättelseutredningens förslag, göra ett avsteg från det som normalt anses vara statens ansvar, samt rättsliga principer så som exempelvis likabehandlingsprincipen som säger att alla skadelidande grupper ska behandlas lika. Ekonomisk ersättning kommer att bli möjlig att söka för de personer som placerats i social dygnsvård och där blivit utsatta för övergrepp och försummelse av allvarlig art under åren 1920-1980. Den särskilda möjligheten till ekonomisk ersättning kommer att innebära en prövning av varje sökande persons rätt till ersättning. Mer information om hur det kommer att gå till kommer även att finnas tillgänglig på regeringens hemsida när alla beslut är fattade.

    Regeringen kommer vidare att anordna en särskild upprättelseceremoni för personer som utsatts för övergrepp eller försummelse i social dygnsvård. Ceremonin kommer att hållas måndagen den 21 november klockan 13.00-15.00 i Stockholms stadshus. På följande länk finner Du mer information: http://www.regeringen.se/sb/d/15109/a/174650

    Låt mig även få nämna att det är många personer som jag vet har det mycket svårt i och med minnen som gör sig än mer påminda genom bland annat Vanvårdsutredningen och Upprättelseutredningen. Därför vill jag uppmärksamma att det finns jourhavande personer som är beredda på att ta emot samtal om detta och som kan nås på:
    Röda Korsets telefonjour – 0771-900 800 (alla dagar)
    Nationella hjälplinjen – 020-22 00 60 (alla dagar 13-22)

    Det är emellertid tack vare Dina och andra personers livsberättelser som dessa mörka bitar ut svensk historia kommit till ytan. Vi får aldrig glömma vår historia men det som har hänt kan inte göras ogjort utan allt måste göras för att detta inte upprepas. Därför stärker regeringen skyddet för utsatta barn. Samhället tar på sig ett stort ansvar när man omhändertar ett barn och då måste allt göras för att de barnen ska få en så trygg uppväxt som möjligt.

    Regeringen föreslår att 140 miljoner avsätts för 2012. Regeringen avser även att avsätta 200 miljoner kronor från och med 2013, varav 18 miljoner kronor för särskilda tillfälliga åtgärder årligen under 2012-2015. Läs gärna mer om regeringens framåtsyftande åtgärder genom följande länk: http://www.regeringen.se/sb/d/15109/a/174651

    Avslutningsvis vill jag även hänvisa till regeringens hemsida där vi kontinuerligt lägger upp information gällande upprättelse för fosterhemsplacerade barn under 1920-1980: http://www.regeringen.se/sb/d/15109

    Tack än en gång för Ditt brev! Jag har all förståelse för att hela denna process har varit påfrestande men det är min förhoppning att den ekonomiska kompensationen, den offentliga ursäkten, samtalsstöden och satsningarna på de framåtsyftande åtgärderna kommer att leda till en upprättelse och försoning med det förflutna och en framtid med en barn- och ungdomsvård med ett tydligt barnperspektiv. Som ansvarig minister vill jag verka för att det ni dessvärre har behövt erfara aldrig ska hända igen!

    Jag önskar Dig allt gott!

    Stockholm i oktober

    Med varm hälsning,

    Maria Larsson
    Barn- och äldreminister

    INGET OM OSS EFTER 1980 I detta brev heller

  3. Men gud så hemskt. Vilken information. Jag finner inga ord…

  4. Anne: att du citerar mig (via Lummes gästbok) med följande ord: ”Jag tror att följande citat visar hur stor skadan är i den grupp som utsatts för vanvård” är mycket överspänt! Tack o lov kan du kopiera och klista in, men någon räddade ängel är du defenitivt inte.
    Mitt inlägg har inte med någon personlig skada att göra. Lika lite som Bartholdsson skriver på sin blogg och vet inte om han ska skratta eller gråta åt hela skiten!
    Däremot har vi sannolikt mer moral och krav på sanningar är vad du någonsin kommer att ha eller få. Dessa ”Vanvårdsrapytter” anser jag vara endast nationella floppar då de har mycket allvarliga brister. Redan tillsättningen av teamet borde rejält granskas utöver deras arbete under alla dessa år. Den svarta boken är full av statistik, men på vilket underlag vilar Göran Johansson sina slutsatser? Trots att det i direktivet stod att berättelserna skulle kompletteras med dokument och vi gav fullmakter har man endast orkat med knappt 130 st stickprovskontroller.
    Jag skäms å denna utredningens vägnar.

    Man kunde lika gärna ha tillsatts kompetent juridiskt folk från början för att objektivt titta på historisk bakgrund, lagstiftningen – dvs obefintlig sådan! – inhämtat material från Socialstyrelsen, Psykiatrin m fl. för att enkelt konstatera vanvård. På samma sätt som man gjorde i Sterilitetsutredningen. På det följde en nämnd som visste helt enkelt vilka krav som skulle ställas för ev. ersättning.
    Nu ska en nämnd tillsättas och de vanvårdade ska ÅTER lämna in material m m.
    Der Spiegel avslöjade BarnGulag i Sverige redan på 80-talet. På 90-talet tog de flesta länder bort institutionsvård (som Ryssland t ex) då man visste om dess skadeverkningar.
    Jag hade bara 1 anledning till att vittna och det var för att dagens institutionsvård är densamma i grunden. Något som du och Göran Johansson viftade offentligt bort år 2010. Men det vill du väl inte minnas idag? Bevis finns.

    Nu ska du ”plötsligt” kämpa för att de efter 1980 ska få ersättning. Söker du jobb eller? Som Göran Johansson söker ny utredning att bita i? Har ni två ingen skam i kroppen?
    Du hävdar att det är oppositionens förtjänst att ersättningen blev av. Det tror jag inte ett smack på. De har ju hållit tyst under alla åren tidigare och det är väl inte svårt att begripa? Nej du, orsaken till kovändningen handlar snarare om att ärendet hade handlat på EU: s bord. FN (Unicef) klagar fortfarande på Sverige ang. hur vi behandlar barn och unga.

    Vanvårdsföreningarna struntar jag totalt i, vilket jag antar att allmänheten och media i grunden även gör då de är avslöjade.

    Min plats står till förfogande. Vem går på en ceremoni som är tvingad fram, men tvivlen och tvekan kvarstår. En ursäkt kräver äkthet. Men du kanske får den ”vackra” ceremonin som ni i Samhällets styvbarn efterlyste? Drottningen ska visst närvara…

  5. Är du dum på riktigt? Tror du att någon längre tar dig på allvar i din uppmaning på Newsmill? Det skulle väl vara dagen den 11 sept. när du var förbannad för regeringens första avslag om ersättning?

    Finns bara en sak att säga: mycken sanning måste fram nu. Som sagt; debatten har inte börjat ännu.

Lämna en kommentar