Män som hatar kvinnor och barn i domstolarna?

Något är grundläggande fel inom rättsystemet inte bara förvaltningsrätterna utan också de vanliga domstolarna. Antingen sitter där en en hoper okunniga outbildade, barnlösa eller alt kvinnohatande män-kvinnor. Eller män med pedofilsympatier. Eller är det så illa att vissa domstolar som i Västerås också håller pedofilmisstänkta om ryggen. I kombinationen med socialförvaltningar runt om i landet, odugliga länsrätter och märkliga domstolar borde det vara dags att se över vilka som besitter myndighetsstolarna i landet. Och talet om att Barnkonventionen, lyssna på barnen, det kan vi glömma. Det är bara ord utan någon som helst verklig förankring.

Enligt barnkonventionen ska barnens röst höras och vara viktig i ett beslut som fattas i samtliga tre nämnda myndigheter ovan. Mig veterligt är barnens önskan värt noll och intet i  allt fler beslut som tas.  För mig känns det som att ingen lärt av de tusentals svenska barn som utsatts för vanvård av svenska myndigheters brist på tillsyn och omvårdnad.

En pappa tilldöms ensam vårdnad trots att han misshandlat mamman med barnet sittande i knät. Efter fängelsvistelsen kräver han vårdnaden och får den.                                                                                                                                          En mamma som skött sin son utan några som helst problem, förlorar vårdnaden till en pappa som tillåts att anklaga mamman för diverse saker utan att någon tar hänsyn till hennes del av redogörelserna eller ens lyssnar på hennes vittnen. Pappan får interimistisk ensamvårdnad utan rätt för mamman att träffa sonen, han får också skyddad identitet eftersom mamman som väger 47 kg utgör ett hot mot pappan.  Samma pappa skriver sms till mamman att om du blir tillsammans med mig igen, tar jag tillbaks alla anmälningar.                          En pappa i Västmanland tilldöms ensam vårdnad om en pojke han träffat ett fåtal gånger. Pojken berättar för personal på dagis att pappa gjort onda saker, frågan utreds men åklagaren i Västerås lägger ner eftersom barnet inte kan redogöra för platserna ordentligt. Pappan säger till mamman att när jag får vårdnaden kommer du aldrig mer att se honom.

Mammor förlorar vårdnaden om sina barn i sk vårdnadstvister om pappan döms ut som vårdnadshavare. Med andra ord barnet straffas för att ena eller andra föräldern gjort fel.

Mammor förlorar rätten till sina barn för att de inte kan skydda sin barn mot våldsamma pappor, Mammor förlorar rätten till sina barn för att de inte kan hitta en bostad med förstahandskontrakt.

Barn betalar ett högt pris i det svenska rättssamhället och de som orkar stämmer staten/kommunerna. Nu senast ett syskonpar i Ljusdal .  Deras ärende avvisas av svensk domstol självklart, sedan när bryr sig domstolarna om den enskilda medborgarens utsatthet. Det är idag näst intill omöjligt för en vanlig människa att stämma eller begära rättslig prövning av misstanke om myndighetsbrott, eftersom de pengar som krävs riskerar att sätta personen i evig ekonomisk fattigdom. Eftersom det heller inte är självklart att förlorande parten skall betala utan att kostnaderna skall delas blir det ännu svårare.

Ja det finns pappor som behandlas orättvist, ja, men ingen kvinna har väl dömts för att slå sin man när han har barnet i sitt knä. Och ytterst få mammor anklagas väl för sexuella övergrepp på barn. Jag har inte läst om barn som berättar att mamman utnyttjat dem sexuellt däremot barn som berättar att pappor gjort det. En kvinna som sitter i fängelse skulle troligen aldrig få enskild vårdnad om sina barn efter avtjänat straff, vilket blir allt vanligare för män i samma situation.

Man ska hellre fria än fälla – ja. Men alla beslut bör väl rimligen fattas efter noggrann undersökning, fakta och överväganden av vittnesmålens innehåll. Inte efter godtycklighet från nämndemän och ordföranden, eller åklagare som väljer att lägga ner för att de inte tycker de vill gå vidare i en anmälan.

En av de stora syndarna inom rättsväsendet är Västerås och Uppsala Tingsrätt med tillägg av Södertörn. I Västerås har barn ingen talan, inte ens om psykolog och barnexperter verifierar barnets berättelse. Lite grovt vill jag påstå att Västerås håller pedofiler och våldtäktsmän om ryggen. En flicka då 20 år anmälde en våldtäkt som hände när hon var 14 år, polis och åklagare tog inte ens upp ärendet till utredning utan lade ner i brist på bevis. Är det bara västeråspolisen som tror att barn som utsätts för våldtäkt och kan peka ut mannen som vuxen, att kvinnan ljuger. Faktum är att barn som utsatts för övergrepp kan anmäla det 7 år efter det att de fyllt 18 år. Just för att barn inte alltid vågar eller av andra skäl inte berättar. I det här fallet fanns en hel dagbok med anteckningar att tillgå som berättade om vad som hänt.

Det är självklart övermaga att anklaga hela domstolsväsendet för att hålla våldsdömda, misstänkta pedofiler om ryggen, men när man börjar granska vissa ärenden – ja ….!  Men oberoende detta, gör Barnkonventionen till lagkravet, är lika tomt som alla andra lagar och regler. Man behöver inte bry sig i lagarna som finns vad får oss att tro att en Barnkonventionslag skulle ändra något. Faktum är att domstolarnas jurister verkar helt okunniga och ointresserade av barnfrågorna. Och det finns inga krav på att de skall lära sig heller. En ny justitieminister skall snart tillsättas – men jag tror inte att en S-märkt sådan blir ett dugg bättre än de tidigare. Ord är billiga-handlingar kostar. Det borde myndighetsSverige lära sig.

SRAftonbladet, Expressen,  DN SVD SVT, TV4   UNT ETC

4 svar till “Män som hatar kvinnor och barn i domstolarna?

  1. Det här är hämta från Facebook som reaktion på bloggen:
    Carina Sällberg:
    Artikeln är mycket mer faktabaserad än vad man kan tro. Jag hänvisar till SOU 2005:43 ”Barnets bästa, föräldrars ansvar”. – Betänkande av 2002 års vårdnadskommitte’. Utredningen tog fyra år och presenteras på 900 sidor.l Ledde fram till förändrad vårdnadslagstiftning där man inte slentrianmässigt längre skulle tillåtas döma till gemensam vårdnad eftersom utredningen visade att det skedde i fall som de i artikeln beskrivna. Rättstillämpningen av den nya lagen har dock inte hunnit sätta sig innan röster hörs som den ovan som grunder sig på föreställningar om att kvinnor ljuger och barn ljuger, män anklagas oskyldigt och att kvinnor medvetet går in i flera års nedbrytande vårdnadsprocesser.
    2 tim

  2. Göran Carlsson

    Finns en bra sak att hemställa till en domstol som inte vill gå barnets bästa eller att vägra barnkonsekvensanalys. Googla på Propp 2009/10:232

Lämna en kommentar