Det är inte lätt att få assistent som handikappad

Länken från Expressen där Maria Larsson skriver om en lagrådsremiss som skall komma till rätta med fusket inom assistensverksamheten för handikappade, har väckt debatt. Men den oroar också många som idag behöver sin hjälp, men som inte får hjälp fullt ut även om de behöver. T.ex har försäkringskassan blivit hårdare på nattassistenter och sk dygnshjälp. Istället lägger man över hjälpen på Hemtjänsten vilket sker i allt fler kommuner.

Att det fuskas inom det här som allt annat som är offentligt finansierat är inte märkligt. OM STATEN kastar skattepengar i knät på allt från Rikskapitalbolag till mindre seriösa för att det är sk valfri privat ensak, så står givetvis lycksökare på rad. Det är väl ingen tillfällighet att Skolan blivit en av de mest lukrativa inkomstkällorna för kapitalbolagen, som vida överstiger t.ex industrins vinster. Eller att sjukvård, socialtjänst och äldrevård inte ligger långt efter i lönsamhetsskalan. Detta är inte detsamma som att allt blivit bättre, men där däremot har utrymmet för mindre verksamheter utarmats betydligt eftersom de inte kan sätta samma låga kostnader som stora bolag och därmed ofta ramlar ut ur den sk uppköpskarusellen.

LSS är inte bara assistent för rörelsehindrade, det var lika mycket en hjälp för människor med osynliga handikapp. Detta räknas dock inte idag inom försäkringskassan som sjukdom utan som människor som kan klara en arbetsmarknad. Och det kanske fler skulle göra om de hade tillgång till assistent och hjälp vid behov, inte på tider som Socialtjänstens biståndshandläggare anser.

Det alla glömmer i debatten om assistenter är också att det är ett jobb som ligger lågt på skalan över vad någon vill. De flesta jag känner har jobbet som en övergång till annat, fyller ut studielån eller jobbar lite extra. Ytterst få har någon utbildning att tala om och de med utbildning tar inte jobben eftersom lönen är så usel att det knappt går att överleva på den. Det innebär att många som har personliga assistenter har både fem och tio på lönelistan eftersom alla jobbar timmar och deltid. Det är i många fall ett tungt jobb om man arbetar med rörelsehindrade eller andra fysiska handikapp och sett ur det perspektivet är 8 timmar långt.

Maria Larsson glömmer att de anställda/timanställda utan några trygghetsförmånder, inte har del av det stora svindlerivinsterna som talas om. Om enskilda familjer utnyttjar LSS otillbörligt kan det kanske avhjälpas genom att man faktiskt får assistent utifrån och att familjen kan jobba som vanligt. Att Assistentersättning skulle vara en form av generellt försörjningsstöd för familjer med handikappade barn/anhöriga vägrar jag tror på. De flesta jag känner arbetar hårt för att deras barn skall kunna bo själva, få ett eget liv men kanske med den lilla oron om tillsyn och stöd fungerar som det skall.

Expressens Anna Dahlberg skriver   ”Snart två decennier senare kan vi konstatera att LSS-reformen har löpt amok. Den ursprungliga upp­skattningen om en kostnad 2,4 miljarder om året höll inte ens vid lanseringen. Förra året var notan uppe i svindlande 24,3 miljarder – alltså en tiodubbling jämfört med den ursprungliga prognosen. Fusk och felaktigheter förklarar bara en mindre del av denna kostnads­explosion. Men enligt en utredning från i februari (SOU 2012:6) rör det sig ändå om mellan 9 och 15 procent av alla utbetalningar, det vill säga flera miljarder kronor. Uppfinningsrikedomen är stor. Funktionshinder simuleras eller överdrivs i skydd av familjen, som agerar assistenter. Ofta utnyttjar man möjligheten att vistas långa tider utomlands, så att upptäcktsrisken minskar. Andra fall visar hur grov organiserad brottslighet har etablerat sig i branschen; det har exempelvis förekommit att man söker upp funktionshindrade utomlands eller på flyktingförläggningar för att kunna mjölka det offentliga på pengar.

De stora pengarna finns dock att hämta på annat håll. Ersättningssystemets konstruktion gör att alla parter har starka drivkrafter att överutnyttja reformen. Pengarna betalas ut i form av en generös timschablon; ju fler timmar, desto mer ­ ersättning. Det har fått till följd att antalet assistanstimmar har rakat i höjden.

Den genomsnittliga brukaren har i dag rätt till 116 timmars hjälp i veckan. Det motsvarar tre heltidstjänster per funktionshindrad – i snitt. I pengar räknat innebär det en ersättning på 123 674 kronor i månaden. Det säger sig självt att detta har förvandlat assistansbranschen till ett Klondyke för allsköns oseriösa aktörer.”

Siffran låter ju hög men slår man ut den på 3 heltidstjänster med avgifter o kostnader blir det ca 257 kr/t per anställd och det är ytterst vanligt att någon jobbar heltid som assistent (40 timmar i veckan). När man plockar ner Expressens siffra blir det inte så mycket trots allt per anställd. Lönen ligger på ca 110 kr/t ca 17 000 kr per månad o anställd. Ytterligare 5 000 tillkommer i avgifter vilket ger ca 22 000 kr för hela anställningen per månad.

Den som vill kan räkna vidare. Det är självklart så att stora företag kan fördela kostnaderna på andra sätt så att vinsten blir större. Men har någon frågat t.ex JA-kooperativen hur mycket vinst de har per månad för sitt arbete.

Sedan 2005 har risk­kapitalbolagen etablerat sig på allvar på mark­naden. Enligt mina källor har de hela kadrer av jurister som ägnar sig åt att processa mot staten för att utverka fler assistans­timmar. Ett av de tre stora bolagen är Argan Capital – ett Londonbaserat investmentbolag som maximerar sin vinst med hjälp av så kallade räntesnurror.”

Ja Bästa Expressen Riskkapitalbolagen skor sig hela vägen från dubiösa familjehemsverksamheter, missbruksvård, sjukvård, äldrevård och skola. Det kanske trots allt är dags att diskutera vinster i välfärden på allvar, MP har ju kastat in handduken där, Socialdemokraterna vågar inte gå emot och V står ganska ensamma om sitt krav att vinster skall stanna kvar i verksamheten.

Det den borgliga regeringen hänger sig åt är att diskutera enskilda händelser, sätta plåster på såren när de uppstår, istället för att på allvar inse att skattepengar är lovligt byte inom all verksamhet som handlar om människor. Därför ser jag inte assistentfifflet som något speciellt mer än allt annat fiffel, som internatskolor som plockar ut pengar för elever som bor utomlands men är hemma. Vårdcentraler där de sjuka aldrig kommer fram för att det är billigare att behandla friska. Skolor som säljs ut billigt av kommunerna och som sedan säljs för miljonvinster.

Så det här är en debatt om påvens skägg än en fråga som strukturella felaktigheter.

Bloggar om välfärden: Martin Mobergs betraktelser  Peter Högberg

 

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen,

 

2 svar till “Det är inte lätt att få assistent som handikappad

  1. Assistentfifflet har ökat från 4 miljarder till 21 miljarder bara på 10 år, det kan man kalla lukrativt!

    • Det är sådana som du som gör att det blir fel information..assistentfifflet har inte ökat från 4 miljarder till kostnaderna har ökat varav en del är fusk. Men du skriver föraktfullt och nedlåtande som att alla handikappade fifflar. du borde skämmas.

Lämna en kommentar