KA Westerbergs livsverk nu bara en del av en storkoncern

Så får jag veta att Hassela/Franshammar är sålt – igen. Sålt till Frösunda, ett jättekonglomorat inom vård och  som nu ger sig in på den luckrativa missbruksvården för ungdomar. 17 november 2009 firade vi Hassela-Franshammar 40 år, ingen av oss få gamlingar och fd anställda trodde på att det skulle en 45 års eller 50 års fest. Jag skrev om cirkeln som var sluten, ett livslångt livsverk uppbyggt av KA Westerberg 1969 hade sålts till Scientumgruppen. Scientumgruppen har 11 behandlingshem samt konsultverksamhet inom familjevården. Det senare innebär att man köper upp platser som sedan säljs till kommunerna för ett högre pris. Familjehemmen garanteras en fast inkomst också när det finns tomma platser, man kan alltså välja och vraka för att få de barn man vill ha.

Scientumgruppen ägs av Lelle Hagström och Christer Lööv som bägge talade i varma ordalag om att bära KA Westerbergs arbete vidare i kombination med nya ideer. Det lät ju bra och jag minns hur KA sa att ja man får acceptera att allt utvecklas, men jag tror mig känna KA tillräckligt väl för att veta att han innerst inne kände sorg över att behöva släppa sitt livsverk till något som knappt visste vad Hassela stod för.                                                                                                         Nu är det sålt till en vad jag tror oviss framtid,  till Frösunda en koncern som omfattar allt från LSS, Handikappomsorg, rehabilitering och nu även behandling för ungdomar.

Frösunda låter ju svenskt, men precis som allt annat i Sverige ägs det av riskkapitalbolag vars syfte är att skapa nya förutsättningar för att sälja vidare. Så här ser ägarbilden av Frösunda ut idag.                                                                   ”Våren 2010 förvärvade HG Capital Frösunda av den tidigare ägaren Polaris Equity. HG Capital är ett brittiskt investmentbolag med specialiserad kompetens inom bland annat vård- och omsorgssektorn. De verkar på den europeiska marknaden och satsar på väletablerade företag. Som ägare tillför HG Capital branschspecifik kompetens och ett aktivt och engagerat stöd.”

HG Capital ger sken av att specialisera sig inom vård och omsorg, en snabb koll visar att HG äger Nordisk Vindkraftverk. De äger det luckrativa och vinstgivande Stepstones för 110 miljoner Euro, Stepstones innehåller också en försäkringsdivision. Frösunda ägdes av Praktikertjänst AB.  Det danska riskkapitalföretaget Polaris Equity köpte i december 2007 Frösunda. Göran Fredriksson, VD, ville att verksamheten skulle bli dubbelt så stor inom några år.

Motivet bakom försäljningen.                                                                                ”Varför var Frösunda LSS AB intressant för Polaris?
– I Sverige är omsorg fortfarande till största delen offentligt drivet, men det finns en mycket tydlig trend, det blir mer och mer privata aktörer, och vi är en av de största, vi har dessutom ett respekterat varumärke.
Göran Fredriksson är kvar som VD även efter att Frösunda LSS AB köpts av Polaris, annars är styrelsen helt ny, ägaren följer det i den här branschen vanliga mönstret att låta styrelsen vara med och investera i bolaget berättar Göran Fredriksson.
– Om du har en del av dina privata pengar investerade så ger det lite extra glöd. Det sätter också en extra apostrof kring ansvarstagandet.
Hur bemöter du oron att riskkapital ska plocka ut stora vinster och att det blir mindre kvar till assistansen?
– Att det är kunden som väljer och skulle vi upplevas missbruka pengarna kommer kunden att välja bort oss. Ytterst handlar det om att använda resurserna på ett ansvarsfullt sätt. Allt företagande handlar om att inte gå med förlust utan att få en rimlig avkastning på sin investering och att få rimligt betalt för den risk man tar. Här skiljer sig inte riskkapitalister från andra ägare.”

Bara några år senare säljer man det företag som skulle satsas på. Idag ingår Hassela i en internationell koncern vars enda samhörighet med Hassela-kollektivet är varumärket just Hasselakollektivet. Vård i Sverige är precis som friskolorna en lukrativ verksamhet, som betalas med skattepengar. Det innebär att vinster och avsättningar hamnar utanför landets gränser i en okontrollerad penningmarknad. För några jag pratade med kom frågan upp om det inte skulle tillföra resurser till ungdomsvården, jag är inte säker på att det är så. Privat vård i Sverige handlar ytterst om att förse ägarna med avkastning. Innehållet är viktigt ja, men inte tillräckligt viktigt för att förbise avkastningskraven.

Hasselakollektivet är ingen vinstmaskin, det var tuffa år för KA innan han sålde och de nya ägarna fick ärva en lågkonjunktur inom vården. Kommunerna placerade inte gärna ungdomar på dyra institutioner. Detta vände när de sk hemgjorda lösningarna inte fungerade, men nu har kommunerna makten att bestämma hur länge vården skall vara av unga missbrukare. Det innebär högre omsättning av ungdomar där man kan luta sig mot att kommunerna inte vill betala för kvalitet och resultat. Men penningflödet upphör inte. Frågan är av investmentbolaget gör om inte Hasselakollektivet ger avkastning tillräckligt snabbt.

Jag tror för min del att tiden för Hasselakollektivet Franshammar är begränsad och att ett av de mest vågade och ideburna projekten inom  Svensk missbruksvård för unga är en saga blott om några år.

Jag tror att KA innerst inne sörjer, liksom många av oss som varit där gör, åtminstone vi som hade en bra tid på Hassela och där Hassela blev vår start till ett nytt liv. Jag kunde aldrig föreställa mig att en verksamhet som började med två risiga byggnader, en gammal folkwagnsbuss, en kall vinterdag 1969 av en person som vigde sitt liv till detta som bar på socialdemokratiska ideal, skulle bli en del av den kapitalistiska världens rullar.

 

”Frösunda – en koncern med fristående dotterbolag
Sedan 2008 har Frösunda genomfört flera strategiska förvärv, och utökat verksamheten inom området för personlig assistans och egen regi. Personal Care, Argolis och Marks Assistans, Avenira Center, Frösunda LSS i Södra Sverige (fd. Norlandia Care Personlig Assistans), Lundagården, Pandion Omsorg samt VitaNova Personlig Assistans är fristående dotterbolag till Frösunda. Förvärven innebär att Frösunda kan erbjuda fler alternativ och verksamheter med fokus på kvalitet.”

 

4 svar till “KA Westerbergs livsverk nu bara en del av en storkoncern

  1. Vad ledsen jag blir…

  2. Hej Misa jag känner samma som dig men också ilska över ett system som säljer ut det som handlar om människor. Må vara privat vård men att internationella bolag köper våra inrättningar för att med skattemedel tjäna pengar gör mig heligt arg och Hassela Franshammar för mig är som för dig stor sorg. kram hjärtat

  3. Och ikväll sa dom på tv:n att narkotikarelaterade dödsfall ökar hela tiden i Sverige. En kraftig uppgång sedan 2006. (Jag minns dej från RNS´s sommarläger 1982, Anne. Du debatterade mot Nils Bejerot när han stakade sej… men du minns nog inte mej…)

    • nej hemskt ledsen det gör jag inte men jag minns sommarlägret. De var en rolig tid med stort engagemang, saknar Nisses karga diskussioner 🙂

Lämna en kommentar