lärarleg för mvg och sociatjänst för IG

Ett betyg betyder så mycket. En lärare i morgondagens skola skall vara legitimerad, prövad, testad och mer därtill för att få sätta ett betyg. Kunskapen ligger i lärarens legitimation och ämneskunskap. Halleluja. Ett IG kan läsas in, ett icke betyg kan läsas in. Att lära barn läsa är en mission, att lära dem räkna är en nödvändighet. ALLA skall vara åtminstone godkända efter 9 år.

MEN SE socialsekreterare kan vem som helst bli. Man halkar in på ett högt betyg satt av en legitimerad lärare, gärna från lite borgerlig medelklass och VIPS efter 3,5 ca 23 år gammal får jag avgöra alla människors liv. HÄR handlar det inte om legitimation eller ens ämneskunskap. Socionomutbildningen är en pyttipannautbildning med lite av varje och praktik som man själv bestämmer hur och var den skall se ut.

Jag blir så djävla arg för att människor efter några futtiga år på en högskola skall ges rätt att avgöra en 60 årig arbetslös människas liv, en utslagen familjs öde, ett barns framtid genom  slumpmässigt urval för att man tycker det är så… är utslagsgivande. Problemet är att det ställs ingen högre kunskap ute i kommunerna på de personer som skall avgöra andra människors liv. Men än värre är att FÖRVALTNINGSDOMSTOLARNA verkar sakna kunskap och engagemang för de beslut man fattar när det gäller den sociala barnavården.

Rätten går slentrianmässigt på socialsekreterarnas utredningar, utan att granska eller ställa frågor om vad som ligger till grund för den enskilda socialsekreterarens sk  jag tycker beslut. Det behövs ingen bevisföring från socialtjänsten, men den familj som ev kommer att förlora sitt barn skall å andra sidan BEVISA att socialtjänsten har fel. Inom skolan talas om att elever skall betygsätta sina lärare…tänk om människor som kom i kontakt med socialtjänsten fick betygsätta enskilda socialsekreterare..!

Inom polisen talas om en kåranda som gör att man inte sätter dit en kollega även om han eller hon gjort fel. Lugn samma kåranda finns inom socialtjänsten för där gör ingen och kan ingen göra fel. De orkar inte ens gå ut och diskutera de otaliga frågor som drabbade av socialtjänsten utsätts för. Inom skolan skall eleven vara delaktig, ges löpande information om sin utveckling etc. Hon-han skall i god tid ha kunskap om de blir underkända eller ej. De skall ha all hjälp för att kunna utvecklas.

Inom socialtjänsten är delaktighet ett ord man inte känner till. Saker som att stötta familjer, barn för att ge dem möjlighet till utveckling existerar inte och om familjen blir IG alltså förlorar sina barn, lämnas de därhän åt sitt eget öde. Barnet får i bästa fall tillsyn men är barnet sk inte enligt socialsekreteraren, mogen att föra sin talan, är det socialsekreteraren som avgör.

För mig handlar det inte om att avskaffa socialtjänstlagen, inte att sluta ta om hand barn. Inte avskaffa socionomyrket. För mig handlar det om KRAVET på kunskap, erfarenhet och klokskap, utbildning och praktik. Samma krav som vi ställde på rättsväsendet när det gällde övergrepp på barn och kvinnor, att jurister måste ha större kunskap in och information för att kunna fatta bra beslut. När det gäller barn som omhändertas krävs det inga särskilda kunskaper i Förvaltningsdomstolarna, pensionär eller barn, skit samma.

Kravet på att alla LVU ärenden skall ligga på de traditionella domstolarna kommer från allt fler håll utan att politikerna ens orkar lyfta ett ögonbryn. KRAVET på att domstolarna måste ha en bättre kunskap kring social barnavård och lagar är ett måste, för bara en domstol är inte heller nog. Det blir mycket tyckande när man bloggar, men jag är inte jurist. MEN jag möter dagligen familjer vars barn tas ifrån dem godtyckligt för att en illa påläst politiker och tyckande socialtjänsteman beslutat att barnen skall omhändertas.

Jag är förvånad över att inte myndigheter inom socialtjänsten utsätts för mer än vad de gör. Å andra sidan är väl detta en av de få medborgarinrättningar som bevakas av Securitas och ABAB-vakter. Detta säger lite om medborgarnas maktlöshet, en maktlöshet som blir allt större ju längre ner på sociala skalan vi finns.

Eftersom Alliansen inte anser att socialsekreterare och barnrättsfrågor har en större dignitet, är det min förhoppning att socialdemokraterna inser och lär och därmed kanske vågar ta tag i detta problem om de kommer till makten.

När socialtjänsten ger en familj IG eller blankt betyg har man inte ens chansen att läsa igen det.

Ett svar till “lärarleg för mvg och sociatjänst för IG

  1. Ghreven Westman

    Skitbra att nån tar upp detta problem. Jag själv och andra jag känner har råkat ut för dessa klåpare i flera decenier.Tack Anne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s