Anders Hultin om skolan – det är som ett flygplan de två sista platserna är vinsten

Vad är väl en liten konkurs av en skolkoncern när ägarna av densamma skott sig ganska bra under flera år. Vill minnas debatten om höga vinstuttag, lyxbilar och bulvanbolag som ägdes av JB koncernen som i sin tur sålde datorer till sina egna skolor. JB med vågad pedagogiska ideer, men som också tvingade lärare godkänna elever för att höja betygsstatistiken.

Slitet har han gjort, Anders Hultin, vännerna på FB tycker det är bra att fira med en flaska vin för 779 kr ” Finansminister Anders Borgs fru skriver ”Självklart” och förra kulturministern Cecilia Stegö Chilò (M) instämmer och skriver ”Ja!! Trevlig helg också!” Mikaela Valtersson, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet och numera ordförande för Friskolornas riksförbund stämmer in med ”Verkligen!”

– För min del är Facebook en privat grej och vad han gör med sin privata tid är helt upp till honom. Han har haft en otroligt tuff tid och jobbat hårt för att det här skulle vända, men till slut gick det inte. Utifrån förutsättningarna har JB skött det på ett proffsigt sätt, säger Valtersson.”
Men de anställda är mindre imponerade ”För Carina Carlsson och många andra lärare innebär konkursen ett hårt slag. Sparad semester och övertid brinner inne och många blir arbetslösa.  Men Anders Hultin är nöjd med sin insats.”

Anders Hultin blev VD 2012 och kom närmast från en ledande befattning inom Pearson Education och har under de senaste fem åren varit bosatt i London. I London har han varit med och etablerat Kunskapsskolan i England och verkat som VD för en kedja med privatskolor. Så säger Anders Hultin i samma presentation  ” Jag ser mycket fram emot att återvända till Sverige och bli VD för JB Education. Bolaget har många kvaliteter men också många utmaningar. JB Education har starka traditioner kring entreprenörskap. Det vill jag vidareutveckla. Oavsett om våra elever söker sig vidare till universitet eller går direkt till arbetslivet, kommer deras förmåga att tillämpa vad de har lärt sig i skolan att ha en avgörande betydelse.”

Idag knappt ett år senare vet vi hur det gick. Avvecklingen av JB:s skolor visar att systemet fungerar, skriver Anders Hultin på DN, ja i den marknasorienterade skolan där elev är lika med pengar är en konkurs inga problem. Om barn o unga ses som produkter/objekt så är skolan som vilket företag som helst. Att barn har behov av trygghet och att elever i JB skolorna kan få problem i nya skolorna tror inte Hultin på. Kvalitén i den egna skolan var för låg, var och är det hela sanningen. Vem som helst kan bygga en bil eller fylla ett flygplan?

VD inom Kunskapsskolan, Anders Hultin, uttryckte saken: ”Det är med skolbolag som med flygbolag. Det gäller att fylla stolarna. Det är de två sista som ger vinsten.

Det är väl det marknadsorienterade språket som är mest otäckt. Människor är varor, produkter under utveckling och kan en Saab tillverkas i USA kan väl ett barn byta skolor när så krävs. Barn skall självklart lära sig tidigt marknadsvärde, sitt eget i sammanhanget. Sjuka, gamla och utslagna är alla värdefulla inkomstkällor  eftersom de är skattefinansierade. Nu läggs också delar av socialtjänsten ut på privata företag. När det inte längre är lönsam att tillverka bilar etc är det otroligt lönsamt att köpa och sälja människor.

Läs Aftonbladet om friskolorna

SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, SVT, TV4  Nyheterna Alliansfritt Sverige, Metro, Uppdrag Granskning

3 svar till “Anders Hultin om skolan – det är som ett flygplan de två sista platserna är vinsten

  1. Men herregud! När ska vi vakna till liv och stoppa denna utvecklingen? Barn är kunskapstörtiga och vill ha utveckling, inte inveckling…

    Nu behöver Förskolan och Grundskolan bli statliga igen. Våra kommande generationer behöver få kunskapsutveckling, liksom vi fått som är 80, 70, 60, 50 – talister med flera.. Skolan rasar och politiker Och andra stormakthavare skor sig på ekonomiska medel som de absolut inte får. Om man ska ha privata verksamheter inom utbildning, och det ens resultatåret ger vinst, ska de återinvesteras i nästkommande verksamhetsår och komma barn och ungdomar till nytta!

    Hälsningar
    Jonas Plunteman
    Barnpartiet

  2. Pingback: Anders Hultin - konkursoligarken | Svensson

  3. Pingback: Anders Hultin – konkursoligarken | De 15 familjerna

Lämna en kommentar